ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Близо 2000 лв. е средната работна заплата в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:49 / 23.09.2023Коментари (3)2726
©
Значителен ръст на парите за висококвалифицираните кадри в производствената сфера. Причината е, че търсенето е по-голямо от предлагането. Ще достигнат ли нивата на заплащане в IT индустрията?

1957 лв. е средната работна заплата в България през второто тримесечие

Над 200 са компаниите в "Тракия икономическа зона" край Пловдив, където все повече се търсят инженери и оператори-техници. За да задържат добрите си специалисти предприятията осигуряват все по-конкурентно заплащане, обяснява изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона".

"Ако допреди 3-4 години една заплата около 3000 лева беше добра за един добре квалифициран инженерен кадър, в момента това е вече около 5000 лева", заяви Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

Възнаграждението може и да е по-високо, тъй като компаниите оценяват и личния принос на служителите. В един от заводите в "Тракия икономическа зона" всеки ден произвеждат около 150 хиляди слаботокови прекъсвача за външния пазар. В предприятието работят 800 служители, като приоритет е квалификацията им заради автоматизираното производство.

"Вярваме, че сме взели правилната посока и тя е изцяло в иновации и технологии, които дават така че да можем да произвеждаме повече и по-лесно. Това натурално започна да променя и профилите на служителите, които работят във фабриките и всъщност търсим все повече компетенции", допълни Мариела Димитрова, експерт "Управление човешки ресурси" в завода.

Голяма част от мениджърите в завода са преминали през различни позиции преди да станат ръководители, става ясно от информация на БНТ.

Сред тях е Тони Кибарева, която на 18 години започнала там работа като монтажник и междувременно завършила две висши образования и технически курсове. Така 11 години по-късно тя вече е мениджър "Производство" и ръководител на 300 служители.

"Обученията, които ни се предлагат постоянно, да не кажа няколко пъти в годината, възнаграждението, което получаваме, е спрямо постижение, заслуги. Това е нещото, което ме е държало толкова време, което ме е мотивирало да остана, защото всеки труд се заплаща, дали със знание, дали финансово, ти усещаш едно от удовлетворение накрая", коментира Тони Кибарева, мениджър "Производство".

Заплащането на инженерните кадри в производството се повишава с около 10-15 процента на година, но все още не може да достигне възнагражденията на високоспециализираните IT специалисти в частния сектор, обяснява Светлин Илиев, който е председател на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия" и член на борда на директорите на Европейската организация по киберсигурност. Заплатите са различни и в отделните региони на страната.

"IT специалист в община може да получава и около 900-1000 лева чисто, ако той работи в голяма международна компания и наистина има много търсени умения може да достигне спокойно до 15-20 хиляди месечна заплата", каза още Светлин Илиев, председател на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия".

От Европейската агенция по киберсигурност са установили, че в следващите три години ще има нужда от три милиона специалисти в тази област. Високо специализирани технически кадри за българското производство също липсват, а осигуряването им е въпрос на държавна политика, казват от бранша.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Може! Ако 3000лв е средната за софийска област и 1000лв за работещите в останалите области. Някои горят, а други се греят на огъня :) Обаче за статистиката: НА ВСИЧКИ НИ Е ТОПЛО!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: