ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сигнал: Всичко останало сме си оправили, до телефоните на хората опряхме
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:47 / 24.09.2023Коментари (20)35687
© Facebook
Илюстративна снимка
Читателка на Plovdiv24.bg реши да сигнализира в редакцията ни за проблем и лошо отношение на служителите от градския транспорт в Пловдив. По думите ѝ тя е получила незаслужена забележка. Ето и нейният подробен разказ:

Здравейте уважаеми дами и господа!

"Европейци сме ний, ама все недотам", пише Алеко Константинов в своето произведение "Бай Ганьо"...

23.09.2023, събота, спирката е на обръщалото в "Смирненски". Часът е около 11.20... чакам 12. Докъм 11.50 чаках, е, дойде, страхотен транспорт си имаме. Междувременно говоря по телефона, качвам се, лелята ме таксува, потегляме.

Времето в тая жега сякаш е спряло, може да са икономисвали от климатици, знам ли ги, беше си топло. Аз продължавам да говоря съвсем дискретно, като считам, че по този начин не нарушавам обществения ред, не предразполагам към ПТП, освен ако не се намирам точно зад шофьора и говоря с високоговорител и самата аз се надвиквам с него.

Всъщност не, седнала съм на местата пред т. нар. втора врата, далеч от шофьор и кондукторка. Нито вдигам шум, нито притеснявам хората, защото съм редовен пътник на транспорта и знам какво е обратното... Стигаме до спирката на Иконома, шофьорът отваря вратите за пътниците. Но и излиза от кабината, за да ми направи забележка и то сериозна, все едно съм в началното училище, че говоря, имало знаци.

"Откакто си се качила не си го оставила тоя телефон, има си знак, че е забранено"... дебело подчертавам това е 12, не е библиотека, самолет, съд или каквото и да е такова място, където наистина не бива да го правиш, а аз съм дискретна, не преча... Една госпожа взе да приглася, че било забранено лелята с билетите - също, имало знаци, които аз не съм гледала, а всъщност тази визуална сигнализация е последното нещо, което бих видяла, даже не помня къде я бяха лепнали...

В цяла Европа също било така, забранено било, оставам на Вас да кажете дали са прави, защото аз проверих и не, не е забранено, поне тук в България. Забранено е, ако говориш на високоговорител, свириш на музикални инструменти и/или пречиш на хората. Или караш рейса... за шофьорите е забранено, но те си говорят.

Идеята ми не е да се заяждам с колегата от 12, явно не му е ден и професията не му е лесна, даже и вас не искам да се заяждам, всеки носи своя кръст, обаче алкохолиците, наркоманите и хората с проблеми ще продължат да притесняват пътниците, но там никой нищо.

Аз ще спра, но тогава, когато: хората спрат да пресичат не на зеленото човече на светофара и не на зебрата, когато престанат да хвърлят боклуци навсякъде, но не и в кошчето, когато спрат да чупят и къртят всичко, купено от нашите данъци, когато имаме нормален градски транспорт с чисти и приятни коли и редовно и удобно разписание, когато успеем да се цивилизоваме, поне малко.

Дотогава ще си нося листа с наредбата за обществения ред и ще си говоря по телефона. Та затова писах "Европейци сме ний, ама все недотам", всичко останало сме си оправили, до телефоните на хората опряхме. 

Моля, кажете права ли съм...


Още по темата: общо новини по темата: 1005
26.04.2024 »
26.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
20.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/168 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как ще говорите по телефона в градския транспорт бе? Това е връх на простотията. Е га ти и хората... даже и да те търсят, казваш им че пътуваш и като слезеш се обаждаш. Много прост народ се е навъдил...
+1
 
 
19. На пътниците се забранява: 1. да се качват или слизат от превозното средство: когато превозното средство е все още в движение; преди отварянето на вратите напълно или след подаване на звуков сигнал, предупреждаващ за затваряне на вратите и потегляне на превозното средство; 2. да стоят на стъпалата на превозните средства, да пречат на затварянето или отварянето на вратите; 3. да разговарят с водача по време на движение; 4. да свирят на музикални инструменти, да използват високоговорители или слушат силно музика, или да нарушават спокойствието на останалите пътници. 5. да изхвърлят отпадъци и нарушават обществения ред; 6. (изм. - Решение № 617 по Протокол № 52 от 21.11.2013 г., Решение № 270 по Протокол № 12 от 14.04.2016 г.) да причиняват повреда на превозните средства, автоматите за продажба на превозни документи, валидаторите и перфораторите; 7. с действията си да застрашават безопасността на движението и сигурността на останалите пътници; 8. да просят и събират дарения или да извършват търговска, рекламна и пропагандна дейност; 9. да пушат и да консумират храни и алкохолни напитки в превозните средства и метростанциите; 10. да изхвърлят предмети през прозорците на превозното средство; 11. да преотстъпват превозния си документ на други лица или да оставят същия в превозното средство; 12. да преминават под или над турникетите в станциите на метрото без валидиране на превозен документ; 13. да преминават ограничителната линия на перона в метростанциите, освен в случаите на качване и слизане от метровлака; 14. да слизат на релсите в метротунелите, да влизат в тях или други пространства с ограничен достъп за технически персонал; 15. да влизат в метростанция, когато тя е затворена за пътници.
+2
 
 
Моя личен опит в 1цата. Говорих с баща ми точно 1 минута. Тихо и кратко ,предимно с да и не. Кондукторката ми направи забележка и 2-3 нещастника и те. Попитах ги къде е наредбата написана. Имало стикер. Викам им вие може да си лепнете стикер да не се пикае. Къде е викам наредбата ,да видя кой я е издал и подписал. Ами тя била им четена. Ами аз не съм неграмотен и аз искам да я прочета. Кондукторката ми вика ,що аз да не съм по проста ,че да ми нямаш доверие....викам може и да си по умна ама късаш билетчета. А онзи дето кара си проведе разговора. Млъкна. Викам и....наредбата е за вас ,не за пътниците. Личното самосъзнание ,как ,колко и къде ще говориш е важно. Не някакви наредби. Вече има устройства ,слушалки ,говориш си сам ,телефон не се вижда...телефона ли е проблем или разговора ? Че то ако по този начин се отвлича вниманието на шофьора ,то не само телефона отвлича вниманието му.
+2
 
 
Права е! Една наредба на някой си ,не може да противоречи на закони и конституция. На шофьора и малките дупета в къси панталони може да му пречат....дай да ги забраним. Плюс това ако човек говори тихо и дискретно не е проблем. Понякога разговора е важен и кратък.
Сподели какво ново....
на 24.09.2023 г.
+5
 
 
А шофьорите, докато си правят мухабет с кондукторката докато тя си павка цигарата до първа врата? Пълен смях са с това заяждане за телефоните. На прост човек и минимална власт не трябва да се дава, че почва да си я търси като наследство и ако днес не я упражни, се чувства непълноценен.
+5
 
 
Не пътувам с градския транспорт, но там където работя постоянно минава тъкъв и виждам, че почти няма шофьор на автобус, който да не е с телефон на ухото. Може би и за тях се отнася забраната?! Все пак возят хора...
+1
 
 
Дали е редно или нередно да се говори няма да коментирам. Но бих отбелязал колко "европейско" е да кажеш "аз не видях, че има лепенки забраняващи разговорите". Иначе претенциите са в небесата...
0
 
 
Поредната проява на българсия манталитет. Разберете го веднъж! Щом е забранено, значи е забранено! Пише го на табела в рейса! Щом си се качил (доброволно), значи си приел условията! Като не ти е приятно или удобно - не се качвай - има маршрутки, има таксита, има велосипеди, има и обувки. Аман от балканщина - то забранено, ама аз си го тълкувам, вместо да изпълнявам. Тихо си говоря, на кого преча? По същия начин следващия път ще каже "то червено, ама няма коли" или "пил съм две бири, то не ми се отразява изобщо." А накрая оправданието е върхът - понеже другите такова, аз пък също ще онакова. Да не съм аз най-баламата? Ама сами сме си виновни - възпитахме си чалгарско поколение, сега ще търпим чалгарско поведение.
+2
 
 
"Оставям на Вас да...." Ако оставяш на мен да реша си писала правилно изречението,но,ако се обръщаш към хората се пише с малка буква "в"то. "вас"Запомнете го бе хора.Учи се във 3 ти клас.
+5
 
 
Същата работа и по 1-цата съм виждала много пъти. Спира рейсът и от нищото почва неистов скандал, а дотогава аз като пътник изобщо не разбрах, че някой изобщо говори. Отчаяни от живота заядливци, не им обръщайте внимание.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: