ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Показаха лицата на част от ОПГ, изнасяла военни продукти за спецчастите на руската армия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:54 / 11.10.2023Коментари (8)6019
© Plovdiv24.bg
Преди минути в Окръжен съд Пловдив доведоха петимата, обвинени за износ на стоки с двойна употреба, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това са Романос Ветридис, Евгении Олянов, Василий Олянов, Димитри Димитриу и Яни Йешили.

При специализирана операция под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и МВР, е разкрита и неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с износ на стоки с двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна.

Дейността на групата в България е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорски служби. На 09.10.2023 г. са извършени множество следствени действия на територията на няколко областни града в страната - претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, включително и пред съдия, и др.

На пет лица, всички граждани на чужди държави, са предявени обвинения за организиране и участие в престъпна група, създадена с користна цел, и за опит за износ на изделия и технологии с двойна употреба без разрешение и в нарушение на санкции (престъпления по чл. 321 от НК и по чл. 233, ал. 1, вр. чл. 18 от НК). Част от членовете на престъпната мрежа са установени на територията на летище София при опит да напуснат страната с цел да стигнат до Руската федерация.

Към настоящия момент е установено, че за осъществяване на дейността си един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба за около 4 000 000 лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен имот, преопаковани и подготвяни за износ през аерогара София за Руската федерация.

По случая вчера бе даден съвместен брифинг на прокуратурата, ДАНС и МВР. В него участваха Мария Павлова, заместник-главен прокурор, Живко Коцев, главен секретар на МВР, Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност“, и Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив.

"Като страна член на Европейския съюз и на НАТО България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна“, посочи заместник главният прокурор Мария Павлова. Тя поздрави българските служби за сигурност, които изпълнявайки своите задължения по контрол на търговията със стоки с възможна двойна употреба са засекли извършването на нерегламентираната дейност.

"Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, подчерта Мария Павлова.

Главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че операцията е стартирала на аерогара София и че към момента са иззети множество веществени доказателства, относими към престъпната дейност. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева уточни, че разкритата група е действала от 2022 г. до настоящия момент.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни схемата, по която е извършвана престъпната дейност. "Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби и в изключително сложна и динамична международна обстановка. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България показват, че са надеждни партньори и може да се разчита на професионалната им дейност“, каза Тончев.



Още по темата: общо новини по темата: 6
19.10.2023 »
12.10.2023 »
11.10.2023 »
10.10.2023 »
10.10.2023 »
10.10.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като бачкатори от Вторични суровини. Мангали.
+2
 
 
Дали са Халю и Талю в потури, дали са прости чугуни с каскети или татуирани патрЕоти, времената се променят, но аграрно-шумкарските физиономии на крепостните роби от петата колона не се променят. Нищо ново и с тези лица. Въпрос на традиция и стил.
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: