ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На младите не им се работи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 14.10.2023Коментари (4)6168
©
У нас над 70% от малките фирми трудно намират и задържат персонал с умения. 

Стряскащита данни са от проучване на "Евробарометър". Повече от половината фирми у нас имат проблем, както с наемането на квалифицирани кадри, така и със задържането им на работните позиции. Малко от предприемачите имат финансова възможност да обучават новонаетите си служители. Повече от половината мениджъри пък твърдят, че нямат полза от европейски или български организации в решаването на проблема. 

В ресторанта на Ивайло Минков са успели да задържат на работните им места хора, с които са започнали изграждането на този бизнес повече от 20 години назад във времето.

"Повечето да. Да! Много съм щастлив, за което. Някои се пенсионираха. За съжаление по време на пандемията  загубихме един наш дългогодишен работник и приятел. Но животът продължава", посочва пред NOVA Ивайло Минков, работодател. 

Именно заради това мениджмънтът иска да привлече млади хора, но точно тук среща най-големия проблем в подбора на кадри. "Младите, имам наблюдения, че не са достатъчно мотивирани за работа в много сфери, понеже имам наблюдения и в другите. Но поне при нас сме обучавали младежи, преквалифицирали сме ги и някои са оставали. Други, за съжаление, не. Миналата година се наложи да наемем нови хора – двама, трима души, но и за един млад човек това е прекрасна работа", твърди Минков. 

За над 43% от фирмите в България е трудно да осигурят обучение на нови кадри, сочат данните от проучване на Евробарометър. Основният проблем е свързан с липсата на достатъчно средства. Ивайло опитал преди години по проект.

"Обучихме и преквалифицирахме бармани и сервитьори - около 40 души. От тогава само двама останаха да работят при нас и изобщо в бранша. И между другото още работят при мен. С това съм горд, но от 40 – двама, е твърде малко", заявяа работодателят. 

Само 8% от малките и средни фирми в страната нямат проблем с  квалифицираните кадри, които да останат на работното място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Младите живеят с илюзията, че ги чакат с отворени обятия и срещу минимум усилия ще получават максимум заплащане.
+2
 
 
Ефекта от трудовия процес трябва да е Видим! А не Незабелижим! А НЕ! Те ме Лъжат, че ми Плащат! Аз ги Лъжа, че работя!
0
 
 
Поради естеството на работата ми през годините, ми се е налагало да интервюирам и впоследствие обучавам много хора, по-голямата част от които младежи, като е имало и квалифициран, и нискоквалифициран труд. Еми положението е много зле. Като се започне още от cv-тата - снимки от барове и какви ли не други. След това - имат големи изисквания относно работно време, обстановка, заплащане и т.н. без да са показали нищо насреща. Никакви знания, никакви умения, никакъв опит и в повечето случаи - никакво желание да се научат, но огромни претенции за всичко. Масово пренебрежение и неуважение към правила или йерархия в компанията. Нежелание за поемане на никаква отговорност. Неоснователни закъснения или отсъствие от работа. Разбира се, че не всички са такива. Има и интелигентни, свестни и отговорни младежи, но на фона на общата бройка са доста малко.
-1
 
 
Ами да започнат да дават пари . Наеми от 700 лв заплати 1500 . Няма смисъл да си роб. Билета , самолета и ай . После не ни се работило . Майната ви мишки
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: