ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Искат ли българите 4-дневна работна седмица? Някои мнения ще ви изненадат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:36 / 15.10.2023Коментари (1)4955
©
5-дневната работна седмица с осемчасов работен ден и два почивни - събота и неделя е утвърденият модел за работа в страната ни години наред. Дали хората предпочитат да почиват три дни за сметка на повече часове работа дневно? На този въпрос се опитахме да отговорим от "Фокус", като проведехме анкета сред случайно запитани граждани. 

Попитахме: "Какво е мнението Ви за 4-дневна работна седмица с повече работни часове, но три почивни дни?", "Какво бихте казали за 3 работни дни в седмицата?" и " Смятате ли, че увеличаването на почивните дни ще повлияе негативно на тонуса и кондицията на роботното място?" 

На въпроса: "Какво е мнението ви за 4-дневна работна седмица с повече работни часове, но три почивни дни?", гражданин отговаря: 

"Ниските доходи няма да се оправят с повече почивки. С по-добра  производителност ще има по-високи доходи";

"Предпочитам да са 5 работи дни с 8-часов работен ден, по-добре да бъде по-къс работният ден и два дена са напълно достатъчни за почивка", отговаря друг човек на същия въпрос.

"Аз така работя и предпочитам този начин на работа, защото е по-удобен", споделя жителка на София. 

След често срещаните отговори бяха: "Добро предложение, стига да го одобряват", "Смятам, че е прекрасно". 

"Предпочитам си 5-дневна седмица, в петък обикновено не се работи на 5-дневна. Осем часа е съвсем нормално, отколкото 10-12 часа за 4 дена седмично", признава столичанка.

"Супер е идеята, понеже аз не обичам да работя, обичам да си почивам", сподели друг гражданин. Човекът одобрява идеята за 4 работни дни, но не му се нрави по-дългият работен ден.

"Аз работя на този принцип и смятам, че доста повече улеснява така наречения "work life balance", обяснява млада дама. 

"Ако се плаща това нещо - да. Така е в Германия, но тук не може да стане с тази ефективност. Хубаво е да имаш повече време за себе си, но не го вярвам. Във всички случаи е по-добре", признава друг човек. 

"Ако хората са сериозни и свършат същата работа за 4 дни, която е за 5, ще бъде прекрасно и за хората, и за работодателя", споделя мнението си анкетирана жена.

"В това няма смисъл. Защо са 4 работни дни с повече часове - те пак стават 5? Цялата идея беше да се работи по-малко, но по-ефективно, не да има 1000 работни часа... Така първият ден от ваканцията трябва да реанимираш, може би да спиш цял ден...", каза пред "Фокус" млада майка. 

"Мисля, че повечето работни часове твърде много натоварват и няма много смисъл от почивния ден. Аз лично предпочитам 5-дневна работна седмица по по-малко работни часове, ако може същите часове и 4-дневна работна седмица ще е най-добре", съгласни са мнозина. 

"Няма да стане, няма да можеш да си свършиш работата. Така ще трябва да работиш от вкъщи, за да си свършиш работата в почивния ден, който не ти се плаща, но става работен", смята друга дама. 

"В София в петък или не се работи или до обяд, това е от години, повечето хора работят до четвъртък и петък ги няма, който не може да си го позволи работи до обяд", твърди столичанка. 

"Младите да имат повече почивки, просто живота е напрегнат. Когато сме здрави и се веселим, когато почиваме, ние сме добре и по-добре ще работим през тези почивни дни", споделя жена в пенсионна възраст. 

Относно три дневна работна седмица с повече работни часове, но и допълнителни почивни дни, хората са скептични. 

"За три дневна работна седмица часовете стават много", казват те.

"Съгласна съм, стига да се съгласи и работодателя. Повече вече за почивка за уикенда, за семейството, за любимите хора, повече купони", категорична е за 4- дневната работна седмица, анкетирана дама.

Едно от най-полураните мнение звучи по следния начин: "Четири дневна работна седмица по 8 часа. Това е. Това трябва да се въведе със закон".

На въпроса: "Смятате ли, че увеличаването на почивните дни ще повлияе негативно на тонуса и кондицията на работното място?", запитана гражданка отговори положително, защото смята, че при дългата почивка хората ще се отпуснат прекалено много.

"Напротив ще са по-отпочинали и ще могат да работат по-ефективно. Ще имат повече време за лични неща", споделя противоположно мнение друга. 

"Да, по-трудното е като се има предвид, че вече в много фирми не се работи, а само се имитира работа, 5 дена са добре. Събота и неделя хората са се "опиянчили", понеделник пак не се работи, докато влязат в кондиция, така че по-добре 5 дена", изказва се гражданка в подкрепа на пет дневната работна седмица. 

"Доказано е, че е обратното. При 4-дневна работна седмица е по-висока производителността на труда", споделя мнението й по същия въпрос друг запитан човек.

"По принцип след почивни дни човек е в депресия..." , коментират по темата други. 

"Повече ще пият и след третия ден няма да са способни да работят", смятат някой от анкетираните.  

"Не, това по-скоро би ги мотивирало да си свършат по-бързо работата, за да могат да почиват повече", категоричен е друг човек.

Някой смятат, че това дали подобна промяна ще бъде положителна, зависи от самата работа и нейното естество. Намират промяната на работното време за ефективно само, ако става въпрос за работа от бюро. 

Времето, което хората прекарват, пътувайки до работното място, също се оказва фактор накланящ везните в полза на 4-дневната работна седмица. 

"Пътят до работа, особено в София, е тежък, така че да - 4 работни дни е добре", признава запитана гражданка.  

На същия въпрос, дали нивото на кондицията на работното място сред повече почивни дни ще се влоши, запитана жителка на столицата отговаря:

"Абсурд! Хората ще се настроят така, че да работят с един час повече, но да могат да почиват петък, събота и неделя. Ако самата работа не изисква дежурството събота и неделя, това е чудесно".

Хората масово са склонни да работят няколко часа повече на ден в името на допълнителен ден почивка, но голям процент се опасяват, че това освен,че ще им помогне да отпочинат качествено, има вероятност този допълнителен ден почивка да ги накара да излязат от работния ритъм.

Илиана ПЕНОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Повече от 8 часа? Аз да не съм от желязо?! Тоя дето го е измислил да дойде да го опна да бачка на някоя каса,дето за 8 часа да му минат 200 говеда с антуража им от ревящи и крещящи (сякаш ги колят )хлапета,които правят каквото си искат, защото няма кой да ги контролира и тогава да видим.Освен това те и сега не могат да ни дадат 2 почивни,щото нема ора,баце,а камо ли 3!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: