ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Няма кадри: Ако 100 човека излязат от пазара на труда, едва 62-ма ще могат да ги заместят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 17.10.2023Коментари (2)1946
©
Близо 30% от компаниите у нас все още планират да увеличат служителите си през следващите 6 месеца, но работодателите продължават да изпитват все повече трудности да привлекат кадри с нужните умения. Това сочат данните от проучване на Българската конфедерация по заетостта сред 1200 компании.

"Тенденцията следва няколко години подред и това се дължи на голямо разминаване между търсене и предлагане, и липса на кадри в България. Има оптимизъм: 28% от работодателите, които питахме, казаха, че ще назначават хора в следващите 6 месеца, а 18% казаха, че ще намаляват своите екипи. Добрата новина е, че имаме около 38% от работодателите, които казаха, че няма да променят съставите. Притеснително е, че 16% не са сигурни какво следва, което вероятно идва от ситуацията в световен мащаб - войните около нас и несигурността в политическата система", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

По думите ѝ има разминаване между търсенето и предлагането, но също така има и липса на кандидати на пазара.

"Имаме едни от най-ниските коефициенти на заместване. Ако 100 човека излязат от пазара на труда, само 62-ма биха могли да ги заместят. Трябва да се помисли и за преквалификация", коментира Василева.

Тя сподели, че хотелите и ресторантите не са толкова търсещи в момента, тъй като е приключил летният сезон.

"IT, аутсорсинг секторът и производството продължават да водят - това са трите сектора, в които се търсят най-много хора", съобщи Василева. След тях следват: търговията на едро и дребно, недвижимите имоти, застрахователните услуги, бизнес услугите, публичният сектор, транспортът, складирането, комуникациите и строителството, като работодателите от всички сектори казват, че е трудно да се набират кадри.

"57% от работодателите са готови да наемат чуждестранни служители. В момента този процес отнема до 6 месеца. Минава се през доста инстанции. Има 17 точки, към които трябва да се придържат. В сектори като производство, хотели, ресторанти и търговия все по-често се срещат служители, които не говорят български език", каза председателят на Българската конфедерация по заетостта в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ една на три отворени позиции се заемат, а за другите две работодателите не могат да намерят подходящи кадри, въпреки че повечето са готови да отделят време за обучение на нови служители.

"Аз приветствам изкуствения интелект и много се надявам той да влезе и да помогне на България. В никакъв случай хората няма да станат ненужни. Важното е не ние да се превърнем в негови роби, а той да помага на нас", подчерта Василева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Кадри има, няма адекватно заплащане! Следователно, много хора емигрираха за да търсят по-добър живот, дали са го намерили е друг въпрос, но тук- в БГ-то, масово хората са на принципа "от заплата - до заплата", даже някои и толкова не могат да изкарат.
+1
 
 
Ами няма и да има! Нали образованието не беше важно? Нали нямаше смисъл от професионални училища? Нали висшето образование не беше необходимо? Нали само опитът имаше значение? Гризкайте дръвцето сега, заслужавате си го!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Арести по подозрения в шпионаж за Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: