ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ужасна демографска картина очаква България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24 / 27.08.2010Коментари (62)19157
© Plovdiv24.bg
България е пред демографска катастрофа, алармираха учени вчера. Нацията ни се топи със 79 000 души всяка година. Това съобщи социалният психолог проф. д-р Петър Иванов, позовавайки се на проучване на ЦРУ. Оказва се, че българската нация се топи с минус 11,1 промила, което е ударен темп за страна ­ членка на Европейския съюз. Според проф. Иванов, ако този темп се запази, след 10 години българите ще бъдат с около 800 000 души по-малко, отколкото сега.

По данни на Националния статистически институт обаче годишно ние намаляваме с 29 000 човека.

Проф. Иванов е съставител и научен редактор на сборника "Демографската катастрофа", който беше представен вчера. Проучването му показва, че през следващите 100 години страната ни ще я има, но тя ще е пълна със застаряващи българи.

С близо 1,5 млн. са се стопили сънародниците ни от преброяването през 1988-а до миналата година. Работоспособното българско население намалява, но нараства броят на неинтегриращите се и неработещите. Към момента 2 млн. души изхранват близо 5,5 млн. души.

Към 2040 година гражданите на България ще бъдат 6 млн. души, показва прогноза на Националния статистически институт. Прогнозата на ООН обаче е още по-апокалиптична. Според нея към 2050 г. ще бъдем под 5 милиона.

Черното бъдеще, което ни очаква, се дължи на факта, че ние сме с най-ниската раждаемост и с най-висока смъртност не само в Европейския съюз, но и на целия континент.

Демографските данни показват, че българската нация изчезва, твърди социалният психолог проф. д-р Петър Иванов. Той цитира данни на ЦРУ, според които нашата страна е на 19-о място по смъртност в света и на 215 място по раждаемост.

"Разликата между тези два показателя - висока смъртност и ниска раждаемост, създава този отрицателен прираст. Ако тази тенденция не се промени, а е трудно тя да бъде променена, минус 11 промила е ужасяващо число от демографска гледна точка, нещата са драматични. Просто българската нация изчезва", подчерта проф. Иванов.

Към мрачната картина се прибавя и фактът, че общините с население от други етноси са се увеличи от 20 на 40 само за няколко години, показват данни от проучванията в сборника "Демографската катастрофа", които цитираха учените вчера.

По думите на проф. д-р Петър Иванов 50 процента от раждащите се у нас деца не са българчета. За илюстрация той посочи Малко Търново, където през миналата година от 12 родени 6 са българчета.

Прогнозата му е, че след двадесет-тридесет години над 30% от населението в страната ще е от други етноси.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
ПРИ ТЕЗИ ТЕМПОВЕ НА ДЕМОГРАФСКИ СРИВ,МОЖЕ ОТ РЕПУБЛИКА България ДА НИ ПРЕКРЪСТЯТ НА РЕПУБЛИКА КОПАНАРИЯ ИЛИ ЦИГАНАРИЯ! В ЕДНО МАЛКО ГРАДЧЕ-БЪЛГАРОВО,КЪДЕТО ЖИВЕЯ ПОЗНАВАМ МНОГО МЛАДИ ХОРА,КОИТО НЕ СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА САМО ПОРАДИ ЕДНА ПРИЧИНА-НЕСИГУРНОСТ ЗА ФИНАНСОВОТО ПОЛОЖЕНИЕ /РАБОТА И ДОХОДИ/.КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ИСКА ДА ИМА ДЕЦА,ДА ИМА РАДОСТ И ДЕТСКИ СМЯХ,ДА ИМА БЪЛГАРИ И ДА Я ИМА КРАСИВАТА НИ България...НО НЕ БИ-СЕГА ГРАНИЦИТЕ СА ОТВОРЕНИ И ХОРАТА ОТИВАТ ТАМ,КЪДЕТО ИМА РАБОТА И КЪДЕТО ЗАКОНИТЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ!!!
0
 
 
Отрицателният прираст не е от последните 20 години, още от преди 1989 г. в учебниците по география официално се изучаваше това. Тогава хората имаха работа и сигурност, нали? Защо смъртността беше висока при безплатно здравеопазване и раждаемостта ниска? Аз искам да се правят анализи, а не да се посочват числа и да се правят математически изчисления. Там където е ниско образовано населението е голяма раждаемостта. Някога и нашите баби са раждали по много деца, защото са имали нужда от много ръчици за работа, едно да е овчар, друго кравар и т.н. Високотехнологичните нации нямат нужда от ръце, а от мозъци. Колкото са по-образовани родителите, толкова е по-малък броя на децата. Нека да се помисли върху това да се стимулира раждането на второ и трето дете в семейството, а всяко следващо да се ограничи финансово, който иска повече от три деца да си прави сам сметката как ще ги отглежда. Да се помисли за обвързване на всякакви финансови и материални помощи с образователния ценз, минимум основно образование да се изисква.
+2
 
 
Как да няма демографски срив с тези мизерни заплати-тези смешни детски надбавки които дават (и то само ако доходите на родителите са под 350 лева)-с тази мизерия която цари из болниците,с това неясно бъдеще за младежта!Не виждат ли че всички бягат от тази държава (дори и циганите) която няма нищо добро и хубаво да предложи на младите хора за да останат да живеят тук?
О ЖЪЛТУРИ ПРОСТИ,В ПЛОВДИВ ВИНАГИ ЩЕ СТЕ НА ГОСТИ!
на 27.08.2010 г.
0
 
 
Решението е отрязване на абсолютно всякакви социални помощи и надбавки за цигнаските семейства които правят безразборно деца.Целенасочена държавна политика към тотално обедняване на циганите.Стимулиране за всяко 2-ро и 3-то дете в семейството,като се въведе някакъв образователен ценз,с цел от това да могат да се възползват етническите български семейства.В Молдова и Украйна живеят над 500 000 етнически българи в по-лоши условия оттук.Трябва да се опрости процедурата по даването им на гражданство,както и финансова помощ/работа/жилище от държавата за започване на нов живот в България.
0
 
 
ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ Е ДА МИНЕМ НА КРАЙНО-ДЯСНО!!
+1
 
 
Имаше едно време една песен, дето е точно за случая, пееше се "Е.ах му мамата бе кво става тук, тази ли България създаде Аспарух"?
+5
 
 
По-вероятно е да станем като ирландците, 3,5млн. живеят в Ирландия и 70млн. по света , управляващите нека само продължават в същия дух.
+1
 
 
poto, за това са виновни и много от самите нас, които се съгласяваме с този наложен модел. Вярно е, че и в другите страни от бившия соц-лагер конците се дърпат от бивши ченгета, апаратчици, партийни функционери, мошеници, накратко - червени боклуци, но там все пак се вижда как младите и активните налагат мнението си и променят системата. Тук все още важат глупости като "старите пушки", "хора с много опит и стаж" и други вредни постановки. Най-летаргичната младеж е точно в България. Всичко се изчерпа със студентските протести през 97-ма и това е. Абсурдно е, че хора, които са продукт на време, в което английският беше вражески език, продължават да ръководят екипи, служби, общини, министерства. Още по-невероятно за мен е, че младите българи толкова са се сраснали с пасивния модел, че вече са по-пасивни от мачканите си родители и дядовци - най-лесно се съгласяват, не предявяват искания пред служители и шефове, слушат музика не за бунтове и революции, а за трапези, ракия и рахат. ТЪЖНО!
+5
 
 
Всъшност този проблем като цяло се стимулира от политическите партии и други групи хора свързани от икономическите си интереси. Промяната на социалната ни система за подпомагане на бедните слоеве е важен инструмент за премахване на демогравския срив в България. Всъшност истината е че българите намаляват, а другите маргинални групи се увеличават. В момента работещите и нормално внасящи осигоровки пенсионни и здравни поемата издръжката на всички други. Здравната ни е система е прекалено социална, пенсионната също. Дефакто един човек който работи издържа 18 години още 2 социално слаби. Родителите на тия деца знаят това и не си правят труда да внасят осигоровки. Същевременно тия родители се водят социално слаби и съответно те отново получават помощи. Да не забравяме и самотните майки, които в определени групи като при ромите са повече от 70 %, а всъшност те си имат мъж който също е социабно слаб и т.н. Накрая се знае че като дойде време за пенсия отново ще бъдат здравно осигорени и ще получават пенсия. Хайде сега кажете ми ние хората които се опитваме да работим и внасяме данъци и осигоровки трябва ли да бъдем глупаци да позволяваме на политиците да преразпределят благата които трупаме и да ги даряват на хора които дори не си правят труда да се учат и да възпитават децата си. Та в момента това е основното което трябва да искаме от всяка партия промяна на социалната политика. И стига с призива на всеки според потребностите независимо от възможностите му.
+2
 
 
От 20 години все едно и също слушам : Булгариа загива" а все сме си 7 500 000 и все сме глупаците на Европа.Преди много години някои беше казал .' не народ а мърша" Е ТАЗИ МЪРША НЯМАЛИ ДА УМРЕ НЯКОГА?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: