ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Заличават БДС за киселото мляко и сиренето?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 01.11.2023Коментари (2)18159
©
Да не се бърза със заличаването на Българския държавен стандарт за киселото мляко и бялото саламурено сирене и замяната му със Защитени наименования за произход (ЗНП). Това каза председателят на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов. Според него хората не знаят какво означава съкращението ЗНП, докато не е така с БДС. Той настоя министърът на земеделието Кирил Вътев да не бърза с промяната, а тя да се случи след информационна кампания и след достатъчно дълго време.

Председателят каза, че причина за изменението бил фактът, че БДС противоречи на ЗНП заради това, че и на двете места пише българско кисело мляко и съответно българско саламурено сирене. В разпространено становище от Асоциацията настояват да се запазят съществуващите към момента три опции за производство: по Техническа спецификация, БДС и ЗНП.

От земеделското министерство казаха за "Телеграф“, че вписването на защитеното наименования за произход "Българско кисело мляко/ Bulgarsko kiselo mlyako“ европейския Регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) е предпоставка за висока степен на защита на интересите на потребителите.

Това налага да бъдат направени промени в БДС, защото паралелната употреба на защитено наименование за произход и национален стандарт БДС с идентично наименование противоречи на европейското законодателство. От ведомството обясниха, че с тази промяна се гарантира, че прясното мляко, което се използва при производството на тези продукти, е 100% българско, както и че фуражите за млекодайните животни следва да са 80% на годишна основа, произведени в България.

От ведомството увериха, че на този етап няма други продукти, за които да предстои премахването на БДС. Стана ясно още, че на 17 октомври е имало среща с млекопреработвателите, на която са се разбрали браншът да помисли как точно иска да се модернизира стандартът и да се превърне в браншови.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като заличат БДС на сирене , кашкавал и кисело мляко ще се заличат напълно българското производство тъй като никой повече няма да им купува измислените продукти. Аз и повечето мои приятели купуват марки които са се наложили със стриктното спазване на БДС. Всякакви други техни измислени стандарти за момента не струват и немогат да се сравняват с качеството и вкуса на продуктите произведени по някогашния БДС.
+2
 
 
Каквото и съкращение да сложат, пак те ще лъжат и пак ние ще ядем боклуци на премиум цена! Те лъжат, те ни тровят, а ние им плащаме за услугата!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: