ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Протест в Пловдив: Не може чистачка да взима повече пари от един театрал
Автор: Ивет Калчишкова 15:41 / 01.11.2023Коментари (6)7874
Пред дома на културата “Борис Христов" в Пловдив се проведе протест на културни дейци. Събирайки се днес, те искаха да изразят недоволството си от недооценения им труд и недостойното им заплащане, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Протестът започна със символично поставяне на бели лентички в подкрепа на културата. Десетки се събраха, за да изразят тревогите си, свързани с културните институции.

"Смятаме, че не е достойно това, което се получава с културата. Не сме  малобройни, че да се постъпва по този начин. Не е честно да се живее по този начин. Артистите правят достойни неща и смятам, че трудът ни трябва да бъде възнаграден подобаващо и не трябва да бъдем унижавани по този начин", каза гражданка от протеста.

Повечето от събралите се хора бяха част от Пловдивската опера, които изразиха мнение, че вече е нужно тя да има дом и желаят да им бъде обърнато внимание. 

Темата за ниското заплащане в сектора бе също засегната. Творците го определиха като унизително и пожелаха най-малко 25%-30% увеличение на заплатите им.

"Уважавам всеки труд, но не може една жена, която чисти, да взима повече пари от един театрал. Ситуацията мигновено трябва да се промени", сподели пред камерата ни протестираща. 

Мариана Хаджийкска, която е представител на хора на операта, каза пред журналисти, че представителите на градската управа трябва да бъдат сред хората, за да разберат какво ги вълнува и защо са навън.

От своя страна Борис Кучков заяви, че Пловдивската опера винаги изпълнява представленията си пред пълни зали и има огромната подкрепа на публиката, но за съжаление липсва отношението от политиците, които не могат да разберат потребностите на един артист.

Той сподели, че процесът е труден, но творците виждат неразбирането на темата и неглижирането на самата култура. 

"Изработваме си всеки лев честно и тенденцията за намаляване на бюджета и закриване на културните институции е като рязане на живо месо. Не може да разрушават нещо, което не са построили", допълни той.

Други творци бяха на мнение, че трябва да бъде променен начинът, по който се разпределят средствата в системата и да бъде актуализирана методиката, която не е променяна от 2016 година.

"През 2017 година 20 лева цена на билета е едно, а сега 20 цена на билет е нищо".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 01.11.2023 г.
0
 
 
Всъщност може, и това уважаеми се нарича "Пазарна икономика", и се учи в 9ти клас.Чистачка никой не иска да става, но всеки сульо и пульо е инфлуенсър, театрален изпълните, лайф шоу, стендуп, прочие..Ако не можете да си продадете билетите на цената, от която очаквате заплати, значи нещо куца, и то най-вероятно не е у публиката..
0
 
 
Стига са се правили на ощипани, да идат да поработят малко, да видят как се изкарва хлябът. И след като са толкова начетени и грамотни хора, да вземат да го покажат най-накрая - казва се хигиенистка, не "чистачка", не "жената, която чисти". Въпрос на уважение и култура!
+2
 
 
Не разбрахте ли че трябва да се бачка за да се иска? И не разбрахте ли че с "протести" пред определена сграда събрали се 20-30 човека нищо не става? Всяка професия във всяка държава си има заплати започващи от Х и стигащи до друг Х. В България театралът дава толкова ако не Ви харесва търсете си друга професия или емигрирайте някъде където това ще Ви се заплаща повече. И в скандинавските страни програмистите за определена технология взимат средно по 180 хиляди евра годишно но в България за същата технология се дава 60-70 хиляди лева годишно. 6 пъти по-малко нали? Всеки в днешно време иска да протестира да не прави нищо и държавата да му давала по не знам си колко хиляди ами не работят така нещата. На първо място от нас зависи какви доходи ще вадим а не да чакаме някой да ни дава/подарява и тн.
+2
 
 
Театралът е скъпо радио. Няма добавена стойност. От мръсотия можеш да умреш или да доставиш лош продукт.
+2
 
 
Всъщност- може. След като сте съгласни да работите за по- ниски заплати и кандидатствате за тези места, значи е съвсем възможно?
0
 
 
Може,може!Една *много кадърна* ваша колежка набързо стана член на бкп-бсп с мисълта да стане като баща си *незаменима*,но пак и духнаха под опашката.Замина за *гадния САЩ*,където са двете и деца,сега прави компания на дърти рускини в един старчески дом и не иска да се връща в България!Защо ли не прати децата си в рушляндия и тя да замине там - това е въпроса!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: