ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите тънем в неграмотност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 02.09.2010Коментари (18)2653
© Plovdiv24.bg
България се нарежда на едно от последните места в Европа по степен на образованост на населението. Това показва проучване, поръчано от германския медиен концерн "Бертелсман". Единствените страни, които имат по-лоши показатели, са Гърция, Унгария и Румъния, като северната ни съседка се оказа в дъното на класацията.

Изследването идва малко след проучване на Световната банка, в което българите бяха обявени за една от най-грамотните нации. Изследването на немската медийна група е в четири категории, отговарящи на дефиницията на ЮНЕСКО за образованост. Категориите са "образование за знание", покрито от официалното образование, "образование за извършването на определена дейност", свързано с усъвършенстване на работното място, "образование за съжителство", свързано със социалните дейности, извършвани в свободното време и "образование за организиране на собствения живот". По последния показател страната ни се оказа обаче на последно място. Уменията на българите да градят кариера и да създават нормални условия на живот се оказаха най-недоразвити в цяла в Европа.

"Много често изследванията, които правят в Европа, не се съобразяват с родните учебни програми и планове. Понякога се получават изкривявания на информацията", коментира шефката на учителския синдикат Янка Такева. Тя опроверга изследването с факта, че около 5-6 хиляди българчета учат в немски университети, при това били много добри студенти. По думите й има малко пренебрежително отношение към българските младежи, които обаче не били за подценяване.

"Те са също толкова конкурентоспособни, колкото и европейските им връстници", смята Такева. По думите й нашето образование дава широка обща култура. Дори често в Европа ни критикували за това. Тя даде пример с факта, че ученик от Франция едва ли ще даде правилен отговор на въпроса къде се намира България или ще отговори, че столицата на страната ни е Букурещ. Такева изтъкна още, че нашите средни специалисти, например от сферата на туризма, са предпочитани по курортите във Франция и Италия. Въпреки това Такева не скри, че родното образование има и пропуски. Според нея е необходимо по-задълбочено изучаване на природо-математически науки.

Причината България да се нарежда на едно от последните места по степен на образованост са учителите. Това заявиха представители на родителските организации у нас. Според тях учениците биха били много по-концентрирани в учебния процес и биха усвоявали по-добре материала, ако учителите полагат повече старание. Усилията на педагозите трябвало да бъдат насочени към превръщането на уроците в интересни за малчуганите. Преподавателите трябвало да променят и отношението си към децата в положителна насока, категорични са родителите. Другите пропуски в образователната система били липсата на практически занятия, които да дават на децата социални умения и да ги подготвят за живота извън класната стая.

От Асоциацията на частните училища пък цитираха изследвания, които доказвали, че българчетата са във висока степен образовани. По думите на председателя на асоциацията Милка Славчева програмите за децата в частни и държавните учебни заведения се припокривали на 90%. Според нея в частните училища се залагало много на практическите занимания и така се добивал повече опит за реалния живот.

Източник: в. "Новинар"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 02.09.2010 г.
0
 
 
ами то има ли учители да учат децата ни!пък и самите деца нямат никакъв стимул!всички сме като зонбита бих казала
0
 
 
Тънат в неграмотност, защото по цял ден стоят в тях пред компютрите и не виждат смисъл защо да учат, след като "в интернет има всичко..." Не учат, защото обществото, медиите, чалгата и т.н заливат младите с грешни примери. Защо малкото момче да учи, след като гледа как баща му с 2 висшета кара такси, а измамниците правят далаверите си и взимат милионите?? И защо едно подрастващо момиче ще иска да учи , след като вижда , че с визията си нейните приятелки печелят успешно !?!?!
-1
 
 
Шарк, ако детето ти трудно догонва съучениците си е редно да му обърнеш внимание. Един учител учи поне 20-на деца в един учебен час, ако измислиш някоя нова технология да им обърне еднакво и достатъчно внимание на всички може да получиш някоя международна награда. Освен това не очаквай прекалено много от хора, които работят за около 500лв. на месец. Виж, за нивото на учебниците съм съгласен, но в това да има разнообразие не виждам нищо лошо. Всеки учител може сам да избере по кой учебник да работи, не виждам защо цялата държава трябва да учи едно и също нещо. Нали трябва да има някаква сегрегация, комунизмО си отиде.
+1
 
 
Вярно е това което пише 'шарк' , но все пак нека не забравяме ,че 'днес' не е като 'вчера' едно е било навремето друго е сега затова е нормално учебната система да се приспособява към подходящ за времето си модел на обучение но явно децата и родителите не успяват затова кой е виновен не трябва винаги да се обвинява държавата .За да се променят нещата е явно ,че трябва да се действа и да се дават конкретни идеи за промяната на сегашното 'дередже'
+2
 
 
Ами така ще е. Защото разрушихме образователната си система, която беше една от най-добрите. На кого беше нужно всяка година да се сменят учебните планове?! Защо има учебници по един предмет на няколко издадетлства?! Защо е тази извенредна натовареност в училище от от 1 ви клас?? Ние в първи клас имахме по 4 часа на ден, никакви занимални, предучилищни и др. ала бала. И най-слабите ученици обаче тогава бяха с повече знания от сегашните отличници. Ами синът ми в 6 клас имаше дни с по 8 часа на ден, това нормално ли е питам аз?? Какъв стимул имат тези деца да учат и какво точно ще научат в 7 ми и 8-ми час. И някой погледнал ли е какво точно пише в учебниците им? Написани на високо академично ниво, защото са писани от университетски преподаватели? Това нормално ли е също?? Ето сега ще е в 10 клас, литературата също е написана от унивеситетски преподавател, няма да споменавам името. Просто чакам с нетърпение да видя какво пише вътре.
+2
 
 
Така ще е докато всички възможни програми са насочени единствено и само за ромите.За тях каквото и да инвестираш пак си остават същите номади каквито са били и родителите им. Аз като безработен искам да запиша чуждоезиково обучение и за мен няма програма,по която да отговарям а за ромите има дори и компютърна грамотност.
+4
 
 
Циганите не са виновни, че българите масово затъпяват и се превръщат в маймуни - и като начин на мислене, и като поведение. И поне за момента тенденцията е да става все по-зле, защото мислещите и способни млади хора придобиват вродена непоносимост към останалите кой знае колко процента от българите (+ методите на управление) и се изнасят при първа възможност към страните, където хората са хора и системата е система.
+2
 
 
ами като си оправим образователната система, която в момента адски куца може и да минем напред в класацията....
ок сам и слушам това http://m.dir.bg/new_song_open.php?sid=41909
на 02.09.2010 г.
-3
 
 
То гладно учи ли се........
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: