ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Пловдивският митрополит обяви поход в защита на християнската религия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 07.09.2010Коментари (4)14260
© Plovdiv24.bg
Пловдивският митрополит Николай анонсира своеобразен нов кръстоносен поход в защита на християнската религия. Това стана по време на посещението му в Пазарджик по повод празника Успение Богородично. Митрополитът пристигна в града с кортеж като на държавен глава и донесе със себе си част от Светия кръст, която ще бъде изложена за поклонение в храма. Десетки обикновени граждани и свещеници го чакаха пред портите на храма. Двадесетина минути преди 11 часа пред църквата паркира лъскаво "БМВ" с двама души от охраната на митрополита. Те огледаха набързо района, след което извадиха от багажника двата жезъла на Николай. Минути след тях пристигна още един джип от кортежа - "Шевролет" с фотографа на митрополията и други членове на екипа му, които се заеха с приготовлението на облеклото на владиката.

Самият Николай пристигна с лъскаво "Ауди". Развълнувани бабички не жалеха сили да зърнат духовния водач. Две по-напористи пенсионерки едва не смачкаха майка с дете, която чинно си чакаше реда, за да влезе в храма и да запали свещичка. Напънът на бабичките вбеси младата жена, която даде воля на гнева си и се развика на беловласите мирянки. Чули-недочули, пенсионерките обсъждаха защо владиката ще дава ордени на кмета. Едната от тях информирано обясни, че другия орден Николай щял да даде на "един архитект", който строял сгради в Пазарджик. Докато двете обсъждаха заслугите на кмета Попов, тяхна връстничка даваше мило и драго, за да види владиката. Когато в крайна сметка проби до първа линия, жената попита "Кой е владиката", ошашавена от големия брой свещенослужители пред себе си.

В същото време Пловдивският митрополит вече служеше литургия в обновения храм, носещ името на Божията майка. В специално обръщение към миряните той призова всички християни да се върнат към религиозните ценности. През последните двадесет години, като че ли бе държавна политика духовното да се оставя на заден план, заяви митрополитът. Дадохме всичко на децата си. Те вече знаят английски още преди да са научили българския. Сядат пред компютъра и влизат в интернет, където биват заразени от вирусите.

Но не компютърните вируси, а тези на покварата и греха. Дадохме им апартаменти, за да не се мъчат да си изкарват хляба с пот на челото всеки ден. Дадохме им автомобили, но им отнехме Христос, заяви митрополитът. От амвона в храма "Света Богородица" той призова миряните да подкрепят усилията на Църквата за въвеждането на вероучение в училищата. Църквата не е само владиката и свещениците, Църквата това сме всички ние, обясни митрополитът. Той обяви, че в края на септември ще се проведе шествие на жълтите павета в столицата и призова миряните от Пазарджик да го подкрепят. Ние искаме православните християнчета да учат религия в училищата. Децата мюсюлмани да учат ислям, а тези, които не искат да учат нито едното, нито другото, да им се преподава етика, обясни идеите си владиката. Докато обясняваше на пазарджиклии как еврото не бива да се издига в култ, изпод ръкава на расото му се подаваше позлатеният часовник "Ролекс", заради който владиката влезе в лют спор с журналисти преди година.

След края на литургията миряните бяха допуснати да се докоснат до частицата от Светия кръст. Нетърпеливото множество, съставено предимно от възрастни хора, се юрна напред. В стремежа си да се докопат преди всички до светинята някои пенсионерки използваха дори лакти. Опитите на двамата свещеници да успокоят миряните, че Кръстът ще остане достатъчно дълго време, за да могат всички да се докоснат до него, не даде очаквания резултат.

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Отче вземи си лекарството чадо, смешен си и много глупав
+1
 
 
Аз съм християнка и вярваща , но не вярвам на поповете , между тях обаче има наистина такива, които помагат на хората изпаднали в беда и нужда . Няма да споменавам имена, защото в наше време завистта и злобата са на първо място - то изчезнаха всички морални ценности и само религията може да спре според мен лошотията, но да повярваш в това трябва да изпаднеш в беда може би. А поповете с лъскавите возила .....
+2
 
 
смешник а имаш от най-новите бмв-та ама как се е сдобил с него никой не знае ама иначе защитава хистянските ценности
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: