ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Привърженици на Локо: 85 години от спечелването на първата купа от нашия клуб
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 16.11.2023Коментари (2)3744
©
Привържениците на Локомотив Пловдив от "Организация Трибуна Спортклуб" използваха официалната си страница във Фейсбук, за да отбележат 85-годишния юбилей от спечелването на първата купа от любимия им клуб. От ОТС уточняват, че правят това с известно закъснение от 1 седмица.

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса официалното съобщение на "Организация Трибуна Спортклуб":

На 8 ноември се навършиха 85 години от спечелването на първата изобщо купа от нашия клуб. Както е известно, в онзи момент той носел името Спортклуб. А на 8 ноември 1938 г. извоювал Общинската купа "Тримонциум“.

Няколко думи за нея: на 22 ноември 1932 г. Пловдивската община учредила и едновременно с това подарила купа "Тримонциум“ на Пловдивска окръжна спортна област (ПОСО).

Дебютният турнир за купата се провел през 1933 г. Регламентът предвиждал четири кръга, участвали всички пловдивски клубове (от І-ва и ІІ-ра дивизии), които се срещали в двойки по жребий.

Приходът от турнира се разпределял между клубовете (50%), ПОСО и бедните пловдивски граждани – по 25%.

Може да се допълни, че турнирът за купа "Тримонциум“ бил учреден по подобие на онези, провеждани в София (от 1926 г., за купа "Улпия Сердика“) и Варна (от 1927 г., за купа "Варна“).

За 25 септември 1938 г. бил насрочен първият кръг от турнира за купа "Тримонциум“. На Спортклуб, участник в Националната футболна дивизия, жребият противопоставил първенеца на II-ра пловдивска дивизия, Родина.

Макар без редица титуляри, Спортклуб надделял убедително, 9:1. Особено се отличил полузащитникът Аспарух Караянев, отбелязал 6 гола, а останалите били дело на Борис Белков, Никола Белков и Георги Киров.

На 9 октомври 1938 г. се изиграл полуфиналният мач от турнира. Съперник бил отново тим от II-ра дивизия, Тракиец, като Спортклуб отново бил убедителен, побеждавайки с 4:2.

Така се стигнало до финалния мач за купа "Тримонциум“. Той бил насрочен за неделята на 6 ноември 1938 г. В борба за купата щели да спорят два съседстващи клуба от източната част на Пловдив – Спортклуб и Парчевич.

Впрочем, целият неделен ден протекъл особено празнично. Поводът бил 25-годишният юбилей за непрекъсната спортна дейност на един от основателите на пловдивския футбол – Павел Балабанов от спортен клуб Левски. В знак на уважение към заслугите му той бил провъзгласен за почетен член на Българската национална спортна федерация (БНСФ).

Колкото до двубоя за завоюване на Общинската купа, "Спорт“ предал неговия развой:

Финалът за "Тримонциум“ между Спортклуб и Парчевич завърши в редовното време 0:0. Започна се и продължението, но в 10-та мин. от първото ново полувреме, мачът бе прекратен поради тъмнина.

Тимът на Парчевич игра много добре и трябваше да победи, но имаше лош шанс. Така, в предпоследната минута на редовното време един стопроцентов гол бе с мъка спасен от хафбека на Спортклуб.

"Новакът“ от нацдивизията днес игра много лошо.

В почивката на този мач бе чествувана двадесет и пет годишната активна спортна дейност на дългогодишния играч, деятел и рефер г. Павел Балабанов. Поздравен бе от началника на гарнизона, от кмета и пом.-кметовете на града, БНСФ, Областта и клубовете.

Преди финала за "Тримонциум“ се игра интересният мач между тима на реферите и сборен екс тим от всички клубове, който завърши 1:1. В реферския тим игра и юбилярят Балабанов.

На състезанията, които се играха при ветровито време, присъствува многобройна публика.“

Така, макар усилията на двата тима и даденото продължение, спорът за Купата останал неразрешен.

Точно два дни по-късно Спортклуб и Парчевич, изведени на терена от рефера Никола Менков, подновили борбата си за овладяване на Купата.

"Игрището на "Ботев“ бе препълнено от публика, която днес трябваше да наблюдава втория финален мач за купа "Тримонциум" между Спортклуб и Парчевич, които в неделя завършиха наравно. Сега, обаче, Спортклуб победи с един убедителен резултат и заслужено спечели този трофей.

Играта бе нервна, амбициозна, но издържана. В първото полувреме Парчевич даже имаше по-добри прояви, но играчите се увличаха много напред и даваха възможност на противника да използва тактическите им грешки. Спортклуб отлично приложи бързата дурхова игра във втората половина на мача и това му донесе победата.

Веднага с почването, Парчевич има инициативата, в 4-та мин. цен. нападателят му открива, а в 20-та покачва на 2:0. Това създава интересно настроение у публиката. Но докато се предвиждаше успехът на Парчевич, за 10 минути Спортклуб изравни: чрез добър удар на дес. инс. и от фаул, бит от ц. хафбека.

В 12-та мин. на второто полувреме Парчевич печели дузпа, която пропуска. Спортклуб е отново в акция, която му донася нови два гола от други два отлично използвани моменти от центъра и дес. инсайд.

Кметът на града г. Юруков поднесе купата на Спортклуб и го поздрави за добрата победа." ("Спорт“).

* * *

По такъв драматичен начин била извоювана първата Купа във витрината на нашия клуб. Завършвайки думите, посветени на този знаменателен успех, ще допълним, че със спечелването на "Тримонциум“ през 1938 г. Спортклуб записал наистина уникално за пловдивския футбол постижение.

А именно, тимът спечелил всички трофеи на местно равнище в рамките на един сезон: първенец на Пловдив, първенец на Пловдивска спортна област, първенец на Пловдивска спортна област за Царската купа, носител на купа "Тримонциум“.
Още по темата: общо новини по темата: 773
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
предишна страница [ 1/129 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как обичаме шестоъгълния, насладата е вечна!
+1
 
 
Що за шизофрения? До онзи ден на емблемата на Локомотив беше 1936г. Спортклуб е играл мачове срещу Локомотив. Как така през 1938г Локомотив е Спортклуб и същевременно пак е и Локомотив. Как така двата отбора съществуват парелелно десетки години? Явно идеята на локомотивците е, че една лъжа повторена 100 пъти става истина. Толкова ли ви е срам от собствения отбор, че припознавате други от преди 80 години?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Петкратен шампион на България, играл и за Локо (Пд), се сбогува с футбола
Александър Томаш не пожела да рискува здравето на Евандро
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: