ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нови финансови щети за страната: България ще трябва да заплати 97 млн. лева заради купено задължение
Автор: ИА Фокус 17:34 / 17.11.2023Коментари (2)4376
©
Държавната консолидационна компания е изгубила на първа инстанция дело за 75 млн. лева. Постановено е решение, с което искът за установяване на вземанията, от Кемира ЕООД по сключен между ДКК и Мaлаз ЕООД договор за цесия, е отхвърлен. Договорът за придобиването на вземания е на стойност 97,4 млн. лева. Това са нови финансови щети за държавата. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг в министерството.

Министърът определи ситуацията като пореден удар за ДКК, при който потенциално държавата е ощетена с 97 млн. лева. Той уточни, че става въпрос за цесии, които ДКК е придобила през 2018 г. в договор с дружеството "Малаз". Тези цесии са придобити от КТБ чрез дружества в орбитата на банката, включително и дружеството "Кемира", което е акумулирало тези задължения, които впоследствие ги придобива ДКК. Договорът между "Малаз" и ДКК за придобиването на вземания е на стойност 97,4 млн. лева. Срещу тази сума ДКК е изплатило на "Малаз" 24,352 млн. лева.

Той посочи, че след проверка се оказва, че на 8 януари 2018 г. министерството получава доклад от ДКК от страница и половина и в него се казва, че ДКК иска да започне преговори с потенциален продавач на въпросните задължения. Един ден след това ДКК взема решение да придобие задълженията и в нов доклад до министъра се иска разрешение да подпишат договора за цесията, обясни хронологията министърът. Разрешението е получено в края на деня - на 10 януари.

Министърът изтъкна като изключително притеснителен факта, че за два дни държавата решава да придобие задължение от 97 млн. лева. "На 10 януари, ДКК получава подписа на министъра. На два транша са платени средствата - през януари и в средата на февруари (25 млн. лв.). Така е придобит дълг от 97 млн. лв., който в момента е в баланса на ДКК“, разясни министър Богданов.

Икономическият министър обясни, че ДКК е загубила делото, защото не е успяла да покаже необходимите документи, които са основание, за да докаже претенцията си срещу “Кемира“. "В Министерството на икономиката и индустрията и в ДКК липсват договорът за цесия, както и други свързани документи“, уточни Богданов.

"С правния екип на ДКК обсъждаме следващите стъпки, които ще предприемем. Трябва да сме наясно с възможните рискове за компанията“, коментира министърът. Към момента по делото държавното дружество трябва да заплати такса в размер на 750 000 лв. лева. Богданов уточни, че ако се вземе решение за обжалване, сумата ще нарасне до 1.5 млн.

Министърът обяви, че още днес, на база на решението на съда, ще бъдат сезирани ДАНС и прокуратурата – от една страна, заради липсата на документи и от друга, за да бъде установено как документ без подпис е породил правно основание.

Относно нереализирания правителствен комплекс министър Богданов обяви, че заедно с ръководството на ДКК, са поискани възстановяване на дадени средства от изпълнителя, които са в размер на 66 млн. лева, и които са платени авансово без обществена поръчка. През следващата седмица се очаква отговор относно връщането на сумата по сметка на "Монтажи“ ЕАД и оттам към ДКК. “Необходимо е това да се случи в спешен порядък, заради лихвите, които текат всеки ден", каза Богданов. Припомняме, че за платените авансово над 80 млн. лв. за нов правителствен комплекс ДКК ползва кредит от Българската банка за развитие и плаща милиони за лихви на година.

Министър Богданов отчете и свършеното от новото ръководството на ДКК за последните два месеца. По думите му дружествата, чийто принципал е компанията, вече имат изготвени бизнес програми, направени са финансовите отчети за 2021 г. и за 2022 г. Той обяви, че предстоят конкурсите за нов управленски екип като се гарантира прозрачност при тяхното провеждане.

По думите му близо 700 млн. лв. са потенциалните финансови щети за ДКК до момента. В тях се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, за нереализирания правителствен комплекс, за рамковия договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК и Мaлаз ЕООД, както и за разходите по заведеното дело по казуса.


Още по темата: общо новини по темата: 942
08.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Богата държава сме,едни милиарди раздадени авансово,а насреща нищо.Само тишина и схеми от години,а виновни и наказани йок.
+1
 
 
Гениалните Български подходи! Нямат край!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: