ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще поскъпне ли водата от следващата година?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:20 / 26.11.2023Коментари (3)1466
©
Отчетената висока инфлация през периода от одобряване на бизнес плановете до момента неминуемо води до повишаване на одобрените цени, при прилагане на нормативно определената формула. Това каза в интервю за БТА д-р Ивайло Касчиев - директор на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

През тази година за първи път ще приложим изцяло нов коефициент, който ще отчете реално изразходваните средства за електроенергия. Това ще стане чрез приспадане на получените от държавата компенсации за електроенергия за изминалата 2022 г., с изключение на периода на действие на мораториума върху цените, но ще бъдат отчетени и постигнатите нива на изключително важните показатели за загуби на вода и енергийна ефективност. Новият коефициент ще се прилага ежегодно и така той става още един инструмент за стимулиране изпълнението на тези показатели и за повишаване на ефективността на дружествата, допълни Касчиев.

И напомни, че комисията изменя одобрените цени на ВиК услуги в стриктно съответствие с нормативната уредба и не може да си позволи да излезе извън нея. Една от основните задачи на регулатора е да осигурява предвидимост за ВиК сектора. Комисията одобрява с решение бизнес плана и цените за целия 5-годишен период, така че и за ВиК операторите, и за потребителите да са ясни заложените цели (нива на показатели за качество, инвестиции и други) и цените, които ще се прилагат.

Тъй като одобрените цени са разработени без отчитане на прогнозна инфлация, съгласно нормативната уредба, комисията има задължението всяка година да изменя служебно одобрените цени, като отчита реално натрупаната инфлация и извършва корекции с конкретни коефициенти, посочи той.

По думите му законодателството ясно е регламентирало какви конкретни коефициенти се прилагат през всяка една година от регулаторния период. Например при изменението на одобрените цени за 2022 г. бяха приложени два коефициента, които отчитаха изпълнението на одобрените инвестиции и постигането на показатели за ефективност през периода 2020-2021 г. (последните две години от предишния регулаторен период). Тези коефициенти ще бъдат приложени отново след първите три години от новия регулаторен период 2022-2026 г., т. к. ВиК операторите трябва да имат възможност да компенсират изоставане от предишни периоди.

Вижда се подобрение в показателите, измерващи качеството на питейната вода в малки зони на водоснабдяване, в налягането във водоснабдителните системи, в енергийната ефективност при доставянето на вода, в нивото с покритие с пречистване на отпадъчни води, каза още  директорът на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги".

Същевременно за ВиК сектора е отчетено влошаване на някои показатели: загуби на вода, аварии във водопроводната мрежа, рехабилитация на водопроводната мрежа, състояние на водомерите на сградни отклонения и други. Той добави, че очакванията на КЕВР са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и "Български ВиК Холдинг" да се запознават с докладите на комисията и да предприемат съответните коригиращи мерки спрямо организацията и управлението на ВиК дружествата.

Д-р Касчиев изтъкна, че идеята за разделянето на регулатора на енергиен и воден, предлагана в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, заедно с предложеното значително намаляване и ограничаване на функциите на водния регулатор, не е обосновано. Според него това не е подкрепено с анализи и ще доведе до сериозни рискове за ВиК сектора.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ала,бала с тези експертни интервюта. Само преди няколко месеца за този регулаторен период 22-26г. от ВиК повишиха цената с 35% и одобрен от КЕВР план за инвестиции,които никой не контролира дали се изпълняват защото това е тенденция от десетилетия и нито получаваме по добра услуга,нито проблемите по инфраструктурата и разхищението на вода се решават.
Aнонимен
на 26.11.2023 г.
0
 
 
В махалите никой не плаща въобще вик са като мафиотски структури
0
 
 
Ами след като изтича в земята.... Няма как да не поскъпне! Но защо трябва да плащаме ние заради мързела на Вососнабдителните Дружества! И къде е ония Пикльо Денков и Финансовия Министър!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: