ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Филип Лазаров: Държавата да стимулира поставянето на газови уредби на автомобилите
Автор: Харитина Агопян 12:03 / 01.12.2023Коментари (2)2430
©
Държавата да стимулира поставянето на газови уредби на автомобилите, за да бъдем екологични. Така Филип Лазаров, автомобилният експерт, известен и с канала си Bri4ka.com, коментира в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус" влязлата от днес в сила забрана в София старите автомобили да навлизат в центъра.

"Заставам на страната на обикновения човек – на тези 100 000 души, които няма да могат да ползват автомобилите си пълноценно в столицата. Те не заслужават да бъдат наказани с тази мярка. В нея има 1500 неуредици – как се случва уведомяването, че си нарушител, например? Второ, аз като обикновен гражданин дори не съм разбрал какви са правилата. Трето, как се налага това нещо, като с цялото си нахалство най-бедната държава в ЕС въвежда най-строги правила по отношение на трафика. С какво сме го заслужили?“, попита Лазаров.

"Искам от името на хората да попитам отговорните фактори как те решават да въвеждат такива промени. Съгласен съм, че трябва да дишаме чист въздух. Трябва да видим какво значи замърсяване – някой автомобил, който е неизправен, отделя повече от необходимите емисии. Колата замърсява защо- защото е стара, мощна или защото не работи правилно?“, каза още Филип Лазаров. Той подчерта, че тази диференциация е ключово да бъде разбрана от законотворците, които приемат мярката.

Държавата трябва да наложи контрол над ГТП-тата (сервизите за годишен технически преглед) и те да поемат отговорността да дават оценки дали един автомобил е действително замърсител на въздуха или не. "Най-обикновена кола от 2016 г., нова, дизелова, с неизправен катализатор, замърсява 10 или 50 пъти повече въздуха, отколкото малкият стар автомобил с газова уредба, 1200 кубика “, даде пример Лазаров. Автомобил, произведен 1995 г, може да замърсява в пъти по-малко атмосферата от такъв, произведен през 2016 г. – всичко трябва да бъде въпрос на оценка от ГТП, не на оценката на група от хора, които измислят това правило, категоричен е Лазаров.

"Над 30-годишните автомобили, т.нар. ретро, ще бъдат ли забранени в центъра на Спасовден, когато традиционно се прави ретро изложение в София? Тези коли са гордост за всяка държава. Какво се случва с държавните автомобили, които са стари – още имаме държавни коли като газки, зилове и др., които изпълняват някакви функции – те ще бъдат ли наказани? Това, че някой нещо си е съчинил и иска да покаже, че нещо е свършил, не значи, че е помогнал – той вреди на хората“, категоричен е Филип Лазаров.

"А какво става с хората, които живеят в центъра на София – и те ли няма да могат да ползват автомобилите си, или ще се окаже, че за тях е позволено, а за останалите не", попита Лазаров. "Голям проблем е, че държавата не стимулира поставянето на газови уредби. Те минимизират както замърсяването от колата, така и разходите по нея. Това ще ни направи еко. Всичко искаме чисто нови електрически автомобили, но не можем да си го позволим – струват между 60 000 и 200 000 лв. Не трябва да ползваме транспорт тогава, така ли да разбираме? Ами ако една майка трябва да заведе детето си някъде и е самотна майка с автомобилче от 96-та г., за 3000 лв, на конче ли да го носи“, изрази мнение Филип Лазаров

"Няма контрол над хората, които взимат тези решения. ГТП проверява автомобила – всички знаем, че минаваме там за 5 мин. и това трябва да се промени. Когато има зелен стикер, колата трябва да може да минава спокойно навсякъде. Ако колата е от 2018 г., но на водача не са му се давали 5000 лв. за катализатор, това си е негов проблем – той няма да влиза в центъра. Така е честно. Трябва да се формира силна група от 5 автомобила в центъра и когато видят абсолютно неизправни автомобили, например бусове на 40 г, изоставени, да взимат документите от водачите и да ги пращат на ГТП . След като се установи, че те са неизправни, да им се отнеме правото да се движат по улиците, докато не се приведат в изправност“, предложи алтернативни мерки Лазаров.

Евтините автомобили до 15 000 лв са най-караните в столицата, стигат до 20 000 лв., отчете събеседникът. "Ако автомобилът е изправен и е Евро 1 или Евро 2 на газ, той няма да замърсява толкова, колкото е автомобил Евро 6 от 2018 г, който е неизправен“, категоричен е Лазаров.

"Бутаме се на първо място да покажем на Европа какви европейци сме с подобни мерки, но всъщност не можем да си го позволим. Когато си купуваме автомобил, трябва да го обслужим добре, за да ни бъде работен инструмент. Ние избираме колата си по красота, а всъщност трябва да се насочим към нейните функции“, даде съвет Филип Лазаров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много е прав Фильо за това кой автомобил е "стар" или "нов". По критериите за замърсяване на въздуха не са от значение годините на автомобила,а неговата изправност,поддръжка и отделяните вредни емисии. "Евтините" по джоба на по голямата част от гражданите могат да са много по екологични от "нов" Евро 6 с 200-300хл.км. пробег издухан двигател,запушен катализатор,но "лъскав" от вън. Пак някой се направиха на по големи католици от папата с тези "европейски" мерки и грижата за нашето здраве.
0
 
 
Евтини автомобили 15-20хил.!!! Е тва е Столичани в повече!В провинцията само си мечтаем за такива.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: