ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Държавата да глобява собствениците на празни жилища или да им изисква данък, ако имат повече от едно
Автор: Гено Петров 12:11 / 04.12.2023Коментари (23)93411
© Plovdiv24.bg
Много от необитаваните жилища у нас са годни за живеене. Има и такива, които се рушат, коментират от "Хабитат България".

"Те са частно притежавани имоти и решението е на собствениците. Ролята на държавата е да създаде рамка и условия, които да поощряват от една страна собствениците, да ги върнат на пазара. А от друга страна да ги санкционира в случаите, когато има повече от едно жилище и второто или третото стоят празни", коментира пред NOVA NEWS Минчо Бeнов, национален директор на "Хабитат България".

Във Франция собствениците на повече от едно жилище, когато второто е необитаемо, дължат данък.

"Първата година е в размер на 17% от пазарния наем, който биха получили за годината, а от втората година нататък данъкът е 25%. Това е една много сериозна финансова санкция. В България имаме много голям излишък на жилища в страната", обясни още Минчо Бенов.

Над 1,6 милиона жилища у нас - необитаеми, около 1% нямат ток, вода и канализация.

"Тъй като те, освен, че са годни за обитаване, са обезпечени с абсолютно всичката инфраструктура, която едно жилище трябва да притежава - не само техническа, включително образователна, здравна, културна, социална и т.н", допълни директорът на "Хабитат България".

Общинските жилища са много малко. Те са по-малко от 1,5% от жилищния фонд и тенденцията е да намаляват. "Общините, които предлагат общински жилища и тази социална услуга на настаняване в общинско жилище, го правят на добра воля. Те нямат абсолютно никакво задължение, нито законово, нито някакво друго. Това е една инерция, която е останала от времето на социализма", уточни Бенов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 06.12.2023 г.
0
 
 
Нео-комунистите в действие ! Кирчовци, Кокорчовци, Терзиевци и проч педераска, неолиберална гмеж ! Всички до един запартъци на ДС и БКП ! Какво очаквате ? Конфискации и глоби в главите им чугунени ! Вие си ги избрахте.
Сподели какво ново....
на 06.12.2023 г.
0
 
 
Уважаеми селтаци, имбецили и цървули: - Точно тези, които имат повече от 1 жилище ви хранят и обличат. В момента, в който тези хора си съберат чукалата и се махнат ще пасете трева, а децата ви ще простя... или ще трябва вие или те да се напънат и да станат "хората с повече от 1 жилище". Така че що просто не си храните козите, а пишете във форум ?!
0
 
 
Народния съд на некадърниците в Действие! - От къде изровиха Тази Измет?
+2
 
 
Много добре ще е ако стане, ама на дали. Няма депутат който да е мераклия са праща данъци за имоти, които незнайно как е придобил.
0
 
 
Значи да си платя данъка на парите, с които строя, после да си плащам всички такси по апартамента, че накрая да си плащам и за това, че не мога да го дам под наем или не искам да го продам! Дей*а и наглите кърлежи!
0
 
 
Какво сега ДА ЖИВЕЕ БКП! ???? Да Ви пикая на Демокрацията! Некадърници такива! Едни избори не могат да регламентират като хората!
0
 
 
Ще трябва да се регламентира кое Жилище и "Празно"! И тъй като това е чъдтен имот право на собственика е какво ще го прави! Ако някой е неспособен да изпълни Задълженията си да си Върви там откъдето е Изпълзал! - Вън Импотенцията от България!
-1
 
 
Че то сега пак плащам данък....500 кинта за този дето духа....и тази такса смет,след като ЗНАЯТ ,ЧЕ НЕ ЖИВЕЯ ТАМ,защо трябва да е давам.....и като ще е така ...всеки ден ще ходя на различни места и ще живея
+2
 
 
В някои логично и справедливо устроени държави данък за основно жилище не се плаща изобщо, а се плаща само за второ, трето и т.н. жилище. Тук пак търсим да откриваме топлата вода. Няма никаква логика за основно жилище (чието законно притежаване си е човешко право) да се плаща на същия принцип като за осми апартамент. Само защото някой решил, че в България ще се презастрояват градовете и надуват балони, защото това били "инвестиции". Има си фондови, стокови пазари, валути, ценни метали, бизнеси, стартъпи и какво ли не за инвестиции.
+2
 
 
А дано, че да вземат да паднат малко цените, та да може хората дето търсят апартамент за собствено ползване да си купят вместо да се взимат по десетина апартамента от спекуланти и да се надуват цените изкуствено.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: