ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Наричат го "Зеленият град" - не е в България, но в него живеят хиляди българи
Автор: ИА Фокус 08:38 / 10.12.2023Коментари (1)31823
©
Първата ми среща с Турция беше Бурса или както още се нарича "Зеленият град". Бурса е завладяващ град с изключително богата история, смесица от модерност и традиции. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова ресторантьорът Таня Туркян.

"Бурса е първата столица на Османската империя и съпругата на първия султан Мурад I - принцеса Тамара, сестра на Иван Шишман. Гробовете им са отворени за посещение. Това е 4-я най-голям град в Турция с развита промишленост и земеделие, известен със своите текстилни заводи и автомобилни заводи. Може би това е една от причините по време на Възродителния процес много българи да изберат този град за свой нов дом. В Бурса се събираха всички хора, които тръгваха в нашия регион. И ние все още живеем в град Бурса в три улички, където са заселени роднини и съседи от нашите села и всички се познават", разказа още тя.

По думите ѝ местните са запазили любовта и гостоприемството към всички, които идват от България, тъй като в града, известен и като градът на изселниците, хората – турци и български изселници живеят заедно, работили са заедно, създават семейства и по този начин любовта става много по-голяма и силна. "И ако кажете "Здравей" на български, те могат да ви отговорят на чист български".

Според нея доброто отношение се дължи и на факта, че когато хората живеят в малки села, малки градчета, ценностната система е много по-силна и се запазва. "Запазват се ценностите, традициите, обичаите, отношението – всичко. Нормалните хора в Турция не се интересуват от политическите влияния, остават чисти, приемат хората с любов и може би това помага тези отношения да са по-човечни", каза още тя.

"Градът се намира на пътя на коприната, в подножието на планината Улудаг с най-известният зимен спортен център в Турция", разказа още тя. "Бурса е град на много мюсюлмански светци, което може би също допринася за известността му. На 15 км от града е морето, където са едни малки градчета с малки къщички и ресторантчета, където може да се плажува. Има много минерални извори, и още по време на Османската империя са направени големи бани, където са ходили всички султани", допълни тя.

Невероятното гостоприемството, характерно за хората от Бурса, според Таня Туркян идва от семейството, от възпитанието. "За турците гостенинът е всичко, и това го усещаш още от възпитанието на децата, да ви сложат на най-хубавото място да седнете, най-вкусното нещо да се сготви, да се сложи на масата най-хубавото, да се постелят най-хубавите чаршафи, най-хубавите кърпи да се сложат, за да се събудиш в комфорт. Това са може би много малки детайли, но са много важни. В Турция съседите са най-ближния и винаги за всичко помагат. И това възпитание впоследствие се отразява и в отношението и към клиента, и към туристите – посрещаш всеки като гост и да му даваш това гостоприемство, на което си възпитан", посочи Туркян.

"Бурса е градът на искендер кебапа, родното място, който вече е разпространен по цял свят и е известен като "дюнер“, и се приготвя по различен начин. Но оригиналното на  искендер кебапа, на дюнера, който се закача, се прави с парченца хлебчета, направени в масло като канапе, отгоре се слага месото, киселото мляко и се залива с доматен сос и невероятно масло, което ухае на истинско масло", сподели  Таня Туркян.

Има ден на ашурето, сподели още ресторантьорът: "Това е един вълшебен ден, в който съседите си разменят малки купички с ашуре с различни вкусове. В ашурето се слагат 41 продукта, като основните са жито, розова вода, парченца от портокал и канела, и различни видове плодове и подправки. И от всички продукти става нещо много вълшебно, което се споделя с всички близки за берекет".

Според Таня Туркян най-вкусната риба на света се приготвя в един ресторант само с 8 маси: "И най-важното: чичо Ибрахим – собственикът на ресторанта, след 21.00 часа, след като вече е нагостил всички, и вече всички се хранят и си пият ракията, почва да свири на уд, да пее песни и да чете стихове. Много малко хора знаят за това вълшебно място".

"Интересен факт е, че в близкото до Бурса село Джумалъ казък, което е архитектурен паметник от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и над 700 години история, къщите са като старите къщи от Родопите или Пловдив. Въпреки че обичам Турция, обичам Бурса, аз избрах да се върна в България. И наистина тук се чувствам много по-щастлива, по-спокойна, по на място. Но съм благодарна на всичко, което ме научи този град, където традициите и културата се сблъскват с модернизацията", сподели още ресторантьорът Таня Туркян.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много хубаво е да публикувате по-често подобни статии
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: