ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар за вейповете: Колкото по-сладко и хубаво мирише устройството, толкова по-вредно е за организма
Автор: Харитина Агопян 11:30 / 14.12.2023Коментари (2)4709
©
Като лекар и като родител съм щастлива, че се забранява употребата на нагреваеми тютюневи изделия с аромати и вкусове“. Това каза д-р Рада Прокопова, началник на кардиологичното отделение в болница "Св. Анна“, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Припомняме, че на 13.12.2023 г. Народното събрание забрани предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с различни аромати и овкусители. Забраната влиза в сила от 1 януари. Тя не важи обаче за бездимните електронни цигари. "Тази забрана е моя кауза“, каза Прокопова.

"Да се рекламират и продават устройства, които съдържат както никотин, така и овкусители, които правят устройството още по-привлекателно, е абсолютно нередно. Много съм доволна от решението не само като лекар, но и като родител и убеден непушач“, категорична е Прокопова.

Има много доказателства, че тези устройства са по-вредни от цигарите, поясни тя.

"Никотинът в тях е толкова, колкото и в цигарите. Тези вещества, които допълнително се влагат за аромат, са изключително токсични – причиняват буря от кислородни радикали, защото са силни окислители. Те са причина за прогресиране на атеросклерозата. Има много токсични реакции срещу овкусителите. Предпоставки са за развиване на алергия. Тези устройства са с нагряване, а то допълнително разрушава химикалите и ги прави още по-канцерогенни и алергогенни“, поясни специалистът.

Единствената вреда, която липсва при тези устройства, е вредата от катрана, който отсъства от тях, каза още д-р Прокопова. "Вредите от овкусителите и веществата, слагани за аромат обаче, е много голяма. Всяка употреба на никотин не е препоръчителна, но като реалист с над 30 г. стаж много добре знам, че пристрастеният пушач не може да се откаже от никотиновото изделие лесно и затова прибягва до т.нар. вейп устросйтва“, разясни Прокопова.

Сладостта на т.нар. вейп е мерител за тяхната вредност. Колкото по-сладко и хубаво мирише устройството, толкова по-вредно е за организма, категорична е д-р Прокопова.

"Лимон 46%, грейпфрут 56%, кафе – 58%, мед – 67%, дъвка – 76% сладост“, цитира тя разбивка на вредата от всеки отделен вкус и аромат. Колкото са по-сладки ароматът и вкусът на устройството, толкова по-ускорено се разбиват свободните радикали в него и толкова по-зле влияе то на тялото ни, каза още Рада Прокопова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази лекарка да си къса дипломата! Основната причина за вредата в тютюневите цигари е катрана - нещо което го няма в електронни цигари с течност! Отделно има 300 канцерогенни и още 4000 доказано вредни вещества в тютюневите цигари, които липсват в електронните цигари! А тези, които все пак ги има, защото електронните не са 100% безвредни, са десетки и стотици пъти в по-малки количества! Няма безвредно пушене, но има такова, което много по-малко рисково и се казва електронна цигара. А забраната се отнася само за нагреваемите от типа на айКос и Гло.
0
 
 
Като лекар трябва да знаеш , че никотина е полезен . Другите съставки са вредни.Човек трябва да живее и прави неща които му носят удоволствие в живота а не да се съобразява със някакви норми и изследвания.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: