ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Историк: Альоша няма нищо общо със съдбата на Пловдив
Автор: Йоланда Пелова 14:19 / 14.12.2023Коментари (19)23366
©
Не може на един от най-древните градове в Европа, ако не и в света, какъвто е Пловдив, с над 8000 години история, най-яркият символ и знак да бъде фигурата на окупатора (бел. ред. Альоша), който, да не говорим, че няма нищо общо със съдбата на Пловдив. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов.

"Да не говорим, че България е нападната, Съветския съюз ни обявява война на 5 септември, окупира ни. А тук просто се узаконява това, което прави Сталинският режим, и това, което ни е сполетяло като съдба след фаталната и черна дата 9 септември 1944 година. Той паметникът така е замислен. Там има неща, които нямат нищо общо с България", отбеляза историкът.

По думите му Пловдив е знаков град – столица на Източна Румелия в миналото: "Той си има своето сериозно национално влияние. Но подобен паметник на Альоша има в Русе, но в Русе няма тепета, като в Пловдив, и затова той гледа господстващо над целия град. А и на други места има подобни паметници, хората ги знаят много добре, които също трябва да бъдат демонтирани и преместени в  местни музеи на тоталитарна България, които трябва да бъдат създадени.

Възможност има и да бъдат някъде премествани в регионалните исторически музеи, но те нямат място като доминанта. Това е все едно да оставим паметници на Хитлер или на някой друг - просто е недопустимо. И в момента тази смешен плач, с който петата колона в България ни проглуши ушите последните няколко дни, е недостойна проява на васално поведение към една държава, която ни е обявила за враждебна".


Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нямал бил ,колкото си историк толкова си и пловдичвчанин селска бичкия смотана.На това място поколения кореняци пловдивски абитюренти са посрещали изгрева.Махаи се обратно в родната си копаня смръдляк такъв че вече преливате с миризмата си на чесън и немито .Господин Оазис ,метаи фаса през терасата И ЧАО ДА ТЕ НЯМА
0
 
 
Аз нося името на леля ми, която загива на 18 години при бомбардировките на англичаните по време на Втората световна война, като с тялото си прикрива баща ми, който е само на 12.Какви са били англичаните тогава- окупатори, завоеватели или убийци, щом са унищожавали деца, г-н историк?
-3
 
 
Не обвинявам никой, че не е чел факти от българската история. Тя беше една съветска пропагадна с цел да заличи българщината и да наложи масово подчинение. Не ви понасям обаче, защото пренебрегвате всички послания на Вазов, Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов и т.н, които ясно показват, че “братска Русия” е Окупатор, измамна държава и убиец на хиляди Българи и през 1 Св. Война (нападението в Добруджа и бомбардировката на Варна) и най-големият убиец на занаятчии, учители, свещеници и просветители в родината ни след 1944. Гнус ме е от всички вас, руски подлоги! Пловдив е град на човешката култура доказана история 8-9000 години! Бетонният ботуш на съветския войник няма место на един български хълм!
+3
 
 
Предлагам да бутнем всички паметници с руска тематика, да закрием държавата, да станем отново част от Турция и да започнем отначало! Тогава всички ще са доволни в България, защото май големите патриоти отдавна избяга в чужбина, за да милеят за родината, търсейки по-добро място за живот. Така няма да има нищо руско в България и ще може само да се борим за свобода и независимост...без чужда помощ! Те и Украйна се борят за независимост без да чакат помощ от Запада, докато минават всички тръби с руски нефт и газ през територията им и стигат до Полша, Унгария, Австрия и Германия. Странно как гръмнаха тръбите по Северен Поток 2, но тези тръби които минават през Украйна не им се случва нищо (сигурно защото са на Байдън джуниър и не трябва да се рушат инвестициите на "нашите хора").
0
 
 
Ще бъде истински празник за Пловдив и България денят, в който този грозен цирей изчезне от тепето! Там, където е стъпил миризливия съветски ботуш, нищо хубаво не се е случило. Демонтаж на този Позор!
0
 
 
То и америка няма нищо общо с България...,но им дадохме 3 милиарда за хартия....ааа,извинете.....ИМА ОБЩО...,БОМБАНДИИРА СОФИЯ И ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ НА България.....А КАКВО ОБЩО ИМАТ ЕVN,ЧЕЗ И АМЕРИКАНСКИТЕ ВиК....??? ЩОМ НЕ ИСКАТЕ РУСКИ НЕЩА,НЕКА НЯМА И АМЕРИКАНСКИ....НО НАЛИ ВСИЧКИ ТУК СТЕ СОЛ ТАААШАК...ЗА 800 ЗАПЛАТА.....ХАХАХАХА ...КАКВО ДА ЧАКАШ ОТ ТЯХ
+2
 
 
Четете боклуци безродни. Галоша няма нищо общо с историята на Пловдив. Който иска да си почита освободителите от хитлеризма ,да ходите там където са умирали Альошки. Тук не са!
+3
 
 
Нямам нищо против руската култура и литература, Нямам против и срещу рускините. Но Съветски съюз не съществува от над 30 години, следователно не трябва да има и съветски паметници!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: