ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти живеят в потресаваща мизерия в Пловдив
Автор: Ивет Калчишкова 07:59 / 20.12.2023Коментари (1)8804
Студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" стоят на студено, нямат топла вода и изпитват битови трудности, свързани с живота в общежитията на бул." Марица" 10, блок 1 и блок 5.

Пред репортер на Plovdiv24.bg те споделиха, че няма парно през почти цялата седмица, то бива пускано, ако навън стане много студено или само в определен час от деня. Събота и неделя отоплението е цялостно спряно. Наличието на топла вода в сградата също било ограничено.

От ръководството съветвали студентите да си закупят духалки, за да се отопляват, въпреки че използването им било против държавния регламент. 

По думите им на територията на общежитията на УХТ има само една работеща пералня, за която се чакало със седмици, а печката в корпуса била стара.

"В кухнята от много време седи една нова печка - на нея пише - "Не пипай", обаче тя така си стои и нито се ползва, нито се маха оттам. А тази, която е налична, загрява изключително бавно", разказа студентка.

Младежите казват, че ръководството е запознато с казуса, но не прави нищо, за да го разреши.

"Плащаме наем, живеем там, ремонтираме си сами стаите, но нямаме никакво право на обратна връзка и комуникация. Студентите на УХТ имат група за блоковете, има и Домови съвет, ръководен от тях, но ние не сме част от нито едно от тези неща."

Те допълват още, че два от блоковете там са ремонтирани, но в тях се допускат само студенти на УХТ, а за тези на ПУ остават нежеланите места.

Попитахме студентите защо се налага да живеят в общежитията на друг университет, след като собственият им има база. Разказаха ни, че всъщност легловата база е оскъдна, а в проблемните общежития се пращат младежи с по-нисък доход. 

Освен основния проблем с отоплението студентите сигнализират за тревожен и опасен вид на стаите. Повечето студенти се налага със собствени средства да ремонтират мястото, което ще обитават. 

"В банята капе мазилка над главата ми, има влага, прозорците скърцат и влиза студ", сподели младеж.

"В общежитията се нанесох миналата година, когато бях първа година. Стаята беше под всякаква критика - само с едно бюро, с един стол (другият беше счупен), без отопление, със счупен душ и наработеща счупена тоалетна. Банята ни, въпреки наработещия и окаян моноблок и слабо функциониращ душ, беше най-запазената част от стаята.

Дограмата ни е дървена, като има нова дограма само на петия етаж, на който не се допускат студенти на ПУ, настаняват се само студенти на УХТ. След основен ремонт и почистване на мухъла, към който развих остра алергия, стаята е съвместима с нормални условия за живот, но все още има проблем, който общежитието се опитва да поправи, но за сега е неуспешно - наводнява се най-редовно от живущите на третия етаж", разказва друг.

"Нямаше душ, нямаше го целия капак на тоалетната, аз си ги подсигурих, защото така и не го направиха от общежитието. Имаше огромна дупка под мивката (и все още я има, ужасно течение и студ идва оттам). Нямаше крушки, пердетата са две ленти, покриват едва 2/3 от прозорците, тоест или си купуваш, или нямаш лично пространство", допълва възмутена студентка.

По думите им наемът на блок Марица 1 е най-високият в Пловдив, като малката стая е 107лв.

"Миналата година настъпи увеличение на наема. Беше 77, а сега 107 лв. Увеличиха го без предупреждение и без обяснение, а нямаше след това подобрение на условията по никакъв начин. При плащане на наема, слагат и връщат пари от едно старо скъсани портмоне, пишат на една стара тетрадка, дават ти една хвърчаща едва разчитаща се бележчица, написана на ръка.

Имаше случай на една близка приятелка, която беше платила всеки месец, но не си беше запазила бележките и и се наложи повторно да плати. Още нещо - при настаняване плащаме повече пари, те казват че 10 лева отгоре са за домови съвет и 20-30 лева са такива, които трябва да ни върнат, ако стаята е в добро състояние при напускане. Никой не връща тези пари след това."

Младежите желаят от ръководството на университета заплатените от тях нормални условия да бъдат налични: топла вода, парно, интернет. Споделиха ни още, че дворът на блок 1 също в окаяно състояние и се нуждае от освежаване.

"Градинката отзад зад Марица 1 е с изхвърлени хладилници, торби с боклуци, отсечени клони и шума".



Още по темата: общо новини по темата: 3
05.01.2024 »
03.01.2024 »
23.12.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По време на моето студентство в ПУ, преди точно 20 години, нещата бяха същите. Това е най-потресаващото. Мили деца, отдавна е трябвало да реагирате чрез някоя медия! Срам и позор е за университета, при всички тлъсти такси които прибира, да поддържа подобни нечовешки условия. Едно време се събирахме няколко души в апартамент-квартира и си деляхме наема, излизаше същото като на Общежитие...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: