ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работник: Увеличението на МРЗ на 933 лева е символично, вече и 2000 лева не са пари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 21.12.2023Коментари (10)4273
©
Ръстът на минималната работна заплата вече е факт. Увеличението от 780 на 933 лева от януари беше гласувано от депутатите, но какви ефекти би имало в икономиката?

Според проучване на Българската стопанска камара сред 784 компании увеличението ще оскъпи стоките и услугите. 43% от фирмите казват, че ще се наложи да вдигнат цената на предлаганите от тях стоки и услуги, за да могат да запазят персонала си.

16% - че ще увеличат възнагражденията само на служителите, наети на минимална заплата.

15% са на мнение, че вдигането ѝ на 933 лева няма да създаде проблем и няма да съкращават работна ръка. 26% заявяват, че ще са принудени да увеличат всички заплати в предприятията си, но това ще е непосилно за тях.

Във фабрика за салфетки работят 15 души. Сред тях е и Ангел, който се разписва срещу минимална заплата от 780 лева сега. Намира увеличението на 933 лв. за символично.

"И 2000 лева вече не са пари", казва той пред bTV.

Собственикът на фирмата няма да съкращава служители, но не може и да вдигне цената на произведените салфетки Ако го направи, няма да е конкурентен с останалите, обяснява той. А разходите му ще се увеличат.

Според последните пормени в Кодекса на труда минималното заплащане трябва да е 50% от средната брутна заплата. Този модел е порочен, а минималните възнаграждения трявбва да се договарят между профсъюзи и работодатели, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Много хора ще кажат откъде накъде, ние сме квалифицирани работници, защо ще бъдем на минимална заплата; естествено, и те ще искат повишение. Това е оправданието на профсъюзите – те смятат, че отдолу нагоре могат да пресират заплатите“, каза Теодор Дечев, директор "Индустриални политики“ в АИКБ.

Синдикатите не са съгласни.

По-лесно ли се намира работа с висше образование у нас? Ето какво сочат данните

Нуждата на българските работодатели от висшисти нараства с 26,8%

"Няма как за едните да е много по-ниско, за другите – по-високо. Жизненият минимум на едно лице е 1500 лв. Минималната заплата за следващата година е 933 лв. – т.е. как това лице ходи на работа, връща се и оцелява със сумата от 933 лв.? Може да се окаже, че един бизнес е планувал да наеме хора за следващата година, но заради увеличаването на минималната работна заплата се отказва от едно такова действие“, смята Aтанас Кацарчев., главен икономист на КТ "Подкрепа“.

Така по-високото минимално възнаграждение ще повлияе на  заетостта в градовете извън София, заключава икономистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И 3000 в България са малко в България е мега скъпо работодателите който не могат да плащат заплати да емигрират в Швейцария там бодали бол ще работят за 500€ по 12 часа на ден
0
 
 
Увеличението на МРЗ на 933 лева е символично, вече и 2000 лева не са пари Ама сериозно ли?? Шефа ми каза че от нова година нямало да има увеличение на заплатата
+1
 
 
Как се изказват големите бизнесмени в долните коментари, чак ме кефят! Сигурно имат бизнеси за милиони и дават по 3000лв заплати на служителите си...
+1
 
 
Като не могат да си позволят скъпи работници ,да се хванат да работят на някой. Бизнес не се прави ,като да редиш пъзел.
на 21.12.2023 г.
+1
 
 
Който не може да си позволи да вдига заплати на служителите си, да фалира и да се пише на борсата по труда. Не може заплатите да са най-ниски в ЕС, а цените да са същите или по-високи и да се мрънка, че не можело така. Първо си правиш бизнес план, изчисляваш разходите, намираш пазар, смяташ печалба и започваш. Ако не излиза сметката, отиваш да работиш в някое предприятие на смени по 12 часа и искаш увеличение на заплатата си, защот разбираш как те клати работодателя ти. Не излизаш с номера "не мога да си позволя да плащам по-голяма заплата" и да мрънкаш, че няма работници същевременно. Използвам трибуната да благодаря на всичките над милион емигранти, който освободиха място на борсата на труда, иначе още шяхме да сме на 400 лв заплати. ;)
0
 
 
Господине! Това е Партийната Политика! Ако не си съгласен! Има избори!.... Твой ред е! Има и други средства.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: