ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общински съветник: Альоша е символ на Пловдив и любимо място на хората
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:28 / 22.12.2023Коментари (36)7236
© Plovdiv24.bg
Коментар на пловдивския общински съветник Илия Гатев по повод демонтирането на Паметника на Съветската армия в София и евентуалното преместване на монумента на Альоша:

"Уважаеми съграждани,

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници пред очите на целия български народ се случи невиждано варварство с нарязването на Паметника на съветската армия в София с основни инициатори ДБ и ПП, участващи в сглобката с ГЕРБ и ДПС. Това се случи, както разбрахме, по абсолютно незаконен начин и днес дори се говори за възстановяването му. Въпросът е кой ще плати цената? Моралната и реалната за това незаконно и лишено от всякакъв мотив действие. То се случи тихомълком и без обществен дебат.

Това е срам за България, защото съветската армия, не друга, спаси света от хитлеро-фашизма и тя заслужава почит и уважение, независимо от геополитическата конюнктура. България изми срама си от съюза с фашистка Германия с участието си във втората фаза на войната в състава на Трети украински фронт на същата тази Червена армия с 40 000 жертви. Нима тези жертви не заслужават своите паметници?! Българи, доброволци, цветът и младостта на нацията!

Днес представители на същите партии се изказват и за нашия пловдивски паметник "Альоша“, който се намира на Хълма на Освободителите. Пречил им с размерите си, не бил на място, трябвало друг паметник и т.н. Техният кандидат за кмет Ивайло Старибратов започна кампанията си с тази тема, но я завърши така – цитирам - "това не е най-важният проблем за града“, защото видя, че настроенията на гражданите са в съвсем друга посока.

Но въпреки това, се намират хора, които искат да блеснат с идеите си пред "Посолството“. Между другото, всичко онова, за което си говорят ПП и ДБ в записа от тяхното злополучно национално събрание за участие в коалиция с ГЕРБ и ДПС се случи без проблем, колкото и скандално да беше. Затова паралелът с "Посолството“ е съвсем уместен и за паметниците, които са наша история и наше дело.

Паметникът на съветската армия "Альоша“ е открит на 5 ноември 1957 година и е дело на български колектив, той е български паметник и не бива да забравяме това. Той се е превърнал в символ на града и любимо място за пловдивчани. Докога ще противопоставяме поколенията едно на друго, докога ще разделяме българския народ с безумни инициативи. Съвсем наскоро ООН с голямо мнозинство прие резолюция, която осъжда отричането на нацистките престъпления срещу човечеството и поругаването на паметниците на жертвите на втората световна война.

Уважаеми "патриоти“ и "демократи“, желаещи събарянето на Альоша, сигурен съм, че няма да ядете торта с лика на съветския войник (с кристали или без), защото гражданите на Пловдив няма да ви позволим това. От 30 години Посолствата и "демократичните“ медии се опитват да представят Русия като враг на България и всичко това е част от геополитическото противопоставяне, което за съжаление има своите местни уродливи измерения като рушенето на история и паметници. Ние имаме своята история и за пореден път се налага да я защитим.

Аз лично като общински съветник от БСП и цялата ни група, както и всички наши членове и симпатизанти, ще се противопоставим категорично на всякакви опити паметникът да бъде местен, разрушаван и поругаван. Считам, че наистина Пловдив има много по-важни проблеми за решаване от евтиния пиар на няколко фейсбук и тикток звезди, които да бъдат поканени на прием в Посолството за добре свършена работа".



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И такива изроди са общински съветници и те ще решават съдбата на Пловдив. На мен не ми е втълпила някоя "демократична" медия, че Русия ни е враг, а управляващите в Москва, са поставили България в списък с вражески държави. И след като официално за Русия, България е вражеска държава, всякаква проруска пропаганда е равносилна на национално предателство. И без Альоша, твърде много българи и пловдивчани пострадали от тази мракобесна система, ще помнят, че България 45 години е била тоталитарна диктатура, и ще направят всичко възможно това безумие никога повече да не се повтаря. А, тези, които работят в полза на враговете на България, ще си получат заслуженото.
0
 
 
Момко, не се напиняй и не се представяй със смешната остатъчна дс/бкп партийка за представител на пловдивчани. Разхождаме се на Бунарджика и знаем къде е паметника на Левски и къде е чуждия салдат с оръжие в ръка, висящ застрашително над града. Той с оръжието иска да гарантира, че България ще е вовеки веков в руското блато на военщина, агресия, диктатура. Еми няма да го огрее, младите поколения знаят, че българите сме европейци и там е естествения ни хабитат... расия е минало, което славабогу няма да се върне... А паметника ще бъде преместен, а не разрушен, за да може комунистическите ви издънки да ходят да плачат над ботуша му. Докато нормалните пловдивчани ще си върнат Бунарджика свободен от евразийската диващина.
0
 
 
Защо спорите за шепа гранит,излишно влизате във конфронтация,и кой ли ходи да го гледа ,шепа малоумници ,за мен местото му не е там ,да се махне,ми хайде направете референдум де да се преброим!
0
 
 
Ма той от БСП мааа ;) На тези кретени от тази безродна партия ,кой трябва да им обясни ,че НЕ само съветската армия е Освободител на Европа ,щото ВСВ Хитлер не е само на източния фронт. Къде завършват тези невежи безродници ? Българския паметник е на Левски. В подножието. Или на пл.Съединение. Альоша пише на кой е паметник ;) Има надпис. На пловдивчани е любимо място хълма ,не тотема. Този град до 1957г.не е имал Альошковци ,като символи ,а е хилядолетен. Ще ви го преместим някъде щом ви е любим.
0
 
 
Я марш в Русия родоотстъпник нещастен, вземайте си комунистическите паметници и си ги занесете там да страдате по соца...ши*ани предатели сте вие всички русофилски тролове
+1
 
 
Гатев!С майка рускиня,завършил в москва,бил шев в руската губерния в България Камчия!И какво да каже руски аген с промит мозък! Пловдивчани кореняци а не като този селяк не искаме скъсаните ботуши да стартът над нас! Демонтаж на альоша!
+2
 
 
За паметника се изговори предостатъчно и сякаш няма смисъл от повече приказки. Поне стана ясно, че има и хора, които се отнасят към Историята като към парцал - и така се опитват да се себегероизират. И я докарахме до там, Народа вече да не знае, на кого да вярва – докато накрая реши да не вярва на никого.Не можеш да запазиш Паметта непокътната, когато Страхът те притиска.
+1
 
 
Комунизмът е по-голяма чума от фашизма.Няма друга идеология като комунизма,избиваща най-прогресивната и интелигентна част от народа си в огромни размери-справка Ленин,Сталин,червените кхмери,Северна Корея и много други,включително нашите комунисти чрез така наречения”Народен съд”.Не може паметникът на един окупатор да бъде символ на хилядолетен град!
+3
 
 
А паметника на краварските летци кога ще го бутат, избили безпричинно хиляди българи и разрушили хиляди домове в България?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: