ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Официално предложиха Альоша да бъде преместен до края на 2024 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:55 / 10.01.2024Коментари (59)10730
© Plovdiv24.bg
Общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година.

“Организацията на ДСБ - Пловдив от своето създаване през 2004 година има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние поддържаме това убеждение, защото заставаме на странатата на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани", заяви Владимир Славенски, който е и лидер на местната организация на ДСБ.

В проекта на решение се предлага паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около “Альоша". Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града. 

“Паметникът “Альоша", както пловдивските поколения наричат монумента на върха на Бунарджика, се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура. “Альоша" е плод на времената, в които е построен. А и неговият мащаб и превес над другите паметници показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период“ - допълва Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото  национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Аргументирайки своето предложение, съветниците заявяват, че премахването на паметника “Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17 януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези тримата безродни пе**ли под моя коментар ще го демонтират за пари гАлоша и майките си ще продадат. Шлюхи.
0
 
 
За паметника на Альоша ще се лее кръв . От времето на Гърневски го бутате .... чакаме ви СоросоГниди мършави !
Най-големите тъпаци са футболните фенове.
на 10.01.2024 г.
-1
 
 
Емилчо, чакам те приятелю, ще ти пея Вставай страна огромная, докато чакаш фадромите да бутнат паметника. Ама няма да дочакаш.
0
 
 
Града е една голяма клоака и не се знае още колко години ще е...ама вие несретници от ОС си обикаляте чинно,чакате си в тапите и нещо да сте казали за това ????Хората за три години направиха най-голямия висящ мост,тук за това време не могат да асфалтират един булевард!!!!Тръгнали и те да стават известни,като Киро и Кокоро !!!!
-1
 
 
Альоша" е плод на времената, в които е построен. Точка! Времената минаха. Идеологията ,страната ,армията им ..Умряха. Всичко умряло се забравя и погребва. Хълмовете на Пловдив не са мавзолеи!
0
 
 
Предлагам всички които ги дразни толкова тоя паметник ,че даже им е по важно от улиците тротоарите и т.н. - да си съберат заплатките и да си платят преместването. Аз лично даже не го забелязвам ,че е там - не желая с държавни пари някой да си подкрепя идеологичните напъни
-1
 
 
Град Пловдив чудесн град с чудни паркове и прекрасно устроен трафик ,най-добрата транспортна система на всяка 1 минута има автобус на спирките. И само този паметник, който може да се гледа и като произведение на изкуството, загрозява града и най-много пречи..... Смятам че Пловдив има по-важни въпроси за решаване.
-1
 
 
Не да бъде преместен... Трябва да бъде направен на павета и с него да се павира една улица в Пловдив!
+2
 
 
Браво! Имаме достатъчно и български и пловдивски символи, които можем да поставим на толкова централна част в града. Да не забравяме, че в момента България е в списъка на Русия с вражески държави, и за сега само Украйна стои между нас и благодарение на Украйна още не са дошли да ни "освобождават". И в този ред на мисли, всякаква проруска пропаганда, каквото е защитата на паметника, е национално предателство.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: