ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Могат да се пекат и варят и са невероятно вкусни
Автор: Цвети Христова 14:19 / 10.01.2024Коментари (1)2895
©
Кестените са източник на протеини и ниско съдържание на мазнини. Едва ли можем да си представим есента в столицата без миризмата на печени кестени по улиците. Sofia24.bg ще ви разкаже за тези ядки, които съдържат витамин С, витамин В5 и В3, заедно с калий и магнезий. Кестените осигуряват 11% от дневната нужда от калий, което поддържа сърцето здраво. Половин чаша пък сурови кестени осигурява 35 до 45 % от дневната нужда от витамин С.

Както споменахме, те съдържат и витамини от група В, а също така и манган, както и фолиева киселина, тиамин и рибофлавин, които подобряват фокуса и паметта и растежа и функционирането на мозъка. Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.

При варене на пара те губят известно количество от витамина. Кестените съдържат повече въглехидрати от другите ядки. Могат да се пекат на слаб огън, като така запазват високите нива на антиоксиданти като галова и елагова киселина, които намаляват вероятността от сърдечни заболявания, намаляват инсулиновата резистентност и помагат за регулирането на нивата на кръвната захар. Антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес, който увеличава риска от инсулти и сърдечни заболявания. 

Кестените са добър източник на фибри и помагат да се намали възпалението в тялото. Кестените съдържат мед, която подпомага метаболизма на желязото в кръвта и стимулира образуването на червени кръвни клетки. Кестените предотвратяват остеопороза, но могат да предизвикат и алергични реакции. 

След печене, външната обвивка на кестените се маха лесно, за да консумирате бяла сърцевина. Важно правило за печените кестени е да бъдат продупчени. Може да ги сварите в тенджера с вода, но пак преди това трябва да ги пробиете. Много хора ги смилат на брашно или пък приготвят пюре от тях.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: