ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проф. Красимир Петров: Изненада е, че в Пловдив падат цените на имотите. Банките продължават да раздават ипотечни заеми "като обезумели"
Автор: Йоланда Пелова 10:33 / 11.01.2024Коментари (3)14009
©
Очаквам средна обезценка на жилищата от около 15%. Хората са ужасени, но това може да означава просто, че жилищата ще паднат с 5% в номинално изражение и ще имаме една инфлация или обезценка на лева от около 10%, което означава, че ориентировъчно ще имаме около 15% обезценка. Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Красимир Петров, д-р по икономическите науки на Държавния университет по икономика в Охайо.

"Амплитудите, които очаквам, са да паднат някъде от 5 до 10% в номинално изражение, инфлацията също така да бъде някъде от 5 до 10%. Така че оптимистичната прогноза е обезценката, като думата "обезценка“, отново подчертавам, означава "покупателна способност в реално изражение“ да бъде в добрия вариант само 10%, в стандартния вариант – 15%, и в по-лошия вариант – и инфлацията да е 10%, и самите жилища да паднат с 10%. Какво се случи напоследък? Напоследък – вече видяхме, излязоха официални данни на НСИ: В половината от градовете в България цените на жилищата вече падат. Говорим за предходното тримесечие, съвсем официално. Падат и в два големи града. Изненадата е, че падат вече в Пловдив, в който се смяташе, че пазарът е изключително силен, изключително добър. Също така – и в Стара Загора.

Най-добре все още засега се държат в София, но като всеки един балон – и тук това е вече спорна тема. Има ли, няма ли балон, изобщо що е "балон“ и кои са критериите за балон – обикновено балонизираните пазари падат най-много. В предходния балон от 2005 до 2008 г. най-много паднаха в Банско и в "Слънчев бряг“ – това бяха истински балонизираните пазари, също така и във Велинград и в някои други курортни градове. Дори София тогава падна между 30 и 35%, в зависимост от това как се измерва", коментира проф. Петров.

Според експертът до или към момента банките продължават да раздават ипотечни заеми "като обезумели": "Ипотечните заеми са основен фактор за макроикономическата инфлация, включително на сирене, кашкавал, масло и хляб. Т.е. банките, официалната цифра, която не се отрича от нито една банка, и оТ БНБ – ипотечните кредити са скочили с 22% от ноември до последния ноември, за 12 месеца. Това е абсолютно безумен ръст! БНБ се оказва, че се дъни тотално в монетарната политика да озапти и да укроти банките. Съответно тези 22% тотално продължаха да балонизират пазара, особено и най-вече в България. Междувременно, от 4-5 месеца насам се вижда страхотен застой в покупката на жилища. Думата "застой“ означава, че сделките са паднали между 30 и 40%", отбеляза проф. Красимир Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всяка втора обява започва с: "Нова намалена цена" И завършва с: "чудесен имот за инвестиция". Как хем не може са се продаде, пък бил за инвестиция?!?
0
 
 
Напоследък гледам само изнервени брокери, как се опитват да продадат нещо в строеж, в покрайнинините на града, ама никой не ще да купува. Свалят по 10-15% от надутата цена и пак няма сделка !
0
 
 
Добро утро, гледайте филма след 5-6 години, като се построят още 30-40к жилища, на пазара ще е море на 50%. То е ясно , че е балон, не са дошли половин милион в Пловдив за 3-4 години. Всеки мисли в момента, че имота е най-сигурен за парите му, ама пазара определя.... търсенето постепенно намаля, развързването на пари ще изисква продажби...и т.н.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: