ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Йордан Илиев за Альоша: Това не е просто емоционално решение. Обвързано е и с исторически факти, и с финансов елемент
Автор: Диана Бикова 13:01 / 12.01.2024Коментари (8)3862
© Plovdiv24.bg
Интервю с Йордан Илиев, председател на ППГОС на ГЕРБ в ОбС – Пловдив, по темата за паметника Альоша

- Г-н Илиев, ще се гледа ли темата за паметника на предстоящата сесия на 17 януари?

- Не. Комисиите отложиха за следваща сесия и двете точки – и предложението за преместване на Альоша, и другото предложение за провеждане на референдум. Върнати са за становище от ресорен заместник-кмет, за да могат да кажат какви са финансовите параметри - колко ще струва референдумът, колко ще струва преместването и т.н. Това е за становище от ресорен заместник-кмет, така че тези точки отпадат от тази сесия.

- Председателският съвет няма обсъжда темата?

- Не, няма. Самите вносители оттеглиха точките вчера на комисиите. Кога ще бъдат внесени пак не мога да кажа, те трябва да кажат, но няма да е сега. Трябва да се проучи въпросът и да се направи дебат.

- Изобщо трябва ли да се обсъжда в Общинския съвет темата за Альоша?

- Знаете, че през годините постоянно се повдига тази тема къде с политически оттенък, къде с други помисли. Дали трябва или не трябва, не можем да кажем. Факт е, че през определен период от време темата се повдига.

- Има ли в групата на ГЕРБ единно мнение за мястото на този паметник – на върха на Бунарджика или някъде другаде?

- Не можем да кажем в момента каквото и да е, камо ли пък единно мнение, защото това е факт на много различни нюанси. Това не е просто емоционално решение, което да се вземе. То е обвързано и с исторически факти, обвързано е и с финансов елемент много сериозен. След това – чисто логистично след преместването – какво ще бъде или ще бъде поставено или направено на това място. По-скоро това е отваряне за дебат, отваряне на темата от вас, отколкото да си кажем в момента едното или другото.

- В този смисъл не смятате ли, че все пак трябва да има някакъв референдум?

- Точно това е целта - вкарано е предложението да се повдигне темата за референдум и сега и двете предложения са върнати, за да може да се направят изчисления за финансовите параметри.

Един такъв референдум ще бъде на цената на едни избори. Тоя референдум трябва да бъде платен от гражданите, от местните такси и данъци. Ако излезе в рамките на няколко милиона и нещо – това също трябва да се каже на гражданите. Да, ние ще проведем един референдум, с който да се търсят някакви било политически, било друг тип цели, но да знаете, че струва, примерно, милион и половина, или два милиона, или еди колко си. Това също трябва да се спомене.

След това – трябва да бъде преместен паметникът. Преместването ще струва еди колко си. Като сумираме едното и другото и прибавим и изграждането на някакъв паметник, който ще спечели конкурса, както е предложено – да се направи конкурс и победителя да каже какво да бъде поставено там на мястото на Альоша – да не се окаже, че говорим за някакви параметри 5 милиона, 10 милиона, които са много сериозни.

Това е действителността – едно е да се вземе емоционално решение, да се говори по медиите: "Да, искам“, "Не, не искам“. Той, човек, иска много неща, въпросът е, че те са свързани с редица други фактори. За да се стигне до едно решение или едно действие, то трябва да се лишиш от други работи. Да не се окаже, че е по-добре да имаме три нови булеварда преасфалтирани или еди каква си инфраструктура направена за сметка на емоционалното решение "Дайте да преместим паметника от едно място на друго“, което всъщност натам вървят нещата.

Затова е хубаво да е обосновано, да се говори с факти и с изчисления, за да може, когато се направи референдум или има дебати, пред гражданите да се каже: Ето, вижте – от едната страна е това, то струва толкова. От другата страна е това, ако искате да направим така и така. Да се взима информирано решение, не просто емоционално.

- Затова ще се изчака становище на ресорните заместник-кметове.

- Да, ресорните зам.-кметове по бюджет и финанси и строителство правят изчисления. Защото всеки може да каже в една ситуация: "Аз искам да преместим паметника и горе да сложим нов паметник“. Обаче, когато кажеш: "Господине, искате ли да изтеглим дълг от 10 милиона, за да преместим паметника и да направим референдум? И вместо да направим три булеварда за тези 10 милиона, ние да преместим еди какво си“, те ще кажат: "А, не. До вчера исках, ама днес – не искам.“. Нещата така трябва да бъдат поставени. Най-добре е да не се правят изпреварващи действия.



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Малеее, ама го върти и сучи...не ще да каже, че не иска. Тия милиони ги няма за нищо: ту 10 милиона, ту 5 милиона- ама щяло да струва колкото една улица да оправят? Абе, тия за съвсем халтави ни взеха, как ги избираме тия мързели световни дето и мозъка ги мързи да си раздвижат малко
-1
 
 
Когато са го издигали Референдум НЕ е имало. Сигурно и парите не са били малко за сметка на беднотията в онези години. Дебат ли ? Противници ли ? Смеел ли е някой! За решение нямате топки! Това с парите е ,като да сложим Левски на Джендема. И 5 булеварда да направиш идеята е друга. Все едно да направиш у вас ремонт ,но да оставиш лайното в хола дето ти е спомен от баба ти. Щото онези времена си бяха с лайната ,но днес е 21 век и е редно децата да гледат българи ,а не гАлоши. А в точката за разходите ,вие си гледайте булевардите ,граждани желаещи да го няма гАлоша ще съберат пари. От цяла България! Щото няма как да направиш референдум само в Пловдив. По какъв критерий ? По ГРАО ,по лична карта и адресна регистрация или на всички ,които пише ,роден в Пловдив. Града е пълен с пришълци и неродени в Пловдив. Те ще имат ли право да дадат гласа си или няма да имат право ? А пловдивчани дето не живеят в Пловдив ,те ? Изобщо това с референдума е за олигофрени дето бягат по тъча и нямат топки. Или го оставяш или го махаш. Хората са избрали вас за общински съветници ,какво ще се криете зад избирателите си.
-2
 
 
Какви референдуми....като са го поставяли да не би да е имало референдум....?????
-2
 
 
В такъв случей, ти какво изобщо правиш в ОбС на Пловдив? Ако всеки въпрос, ще се поставя на референдум, за какво са ни политици - няколко квестора, да организират референдуми и няма нужда от Общиснки съвет. На скоро имаше избори. Ти не попита ли избирателите си, какво искат и когато отидеш в Общината да го направиш? Сега пловдивчани ще трябва да дадат десетки милиони за да може всеки да каже български или чужд символ трябва да има на най-видимото място в Пловдив.
-2
 
 
Големи мислители от ГЕРБ! Да не вземем и ние да се замислим дали да ги избираме пак!
-4
 
 
Да се направи референдум! На мястото на взривеният,,Алёша"да се постави ли паметник на Васил Иванов Кунчев или на друг национален герой? Да живее България без комунистическа продажна измет,без копейковци и zомбита!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: