ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Остра реакция: Общински съветници против завод за преработка на гуми в Пловдив
Автор: Данислава Вълкова 11:57 / 14.01.2024Коментари (6)5506
© Plovdiv24.bg
Илюстративна снимка
Общинските съветници от политическа партия ГЕРБ се обявиха против изграждането на завод за преработка на автомобилни гуми в рамките на Пловдив. Те са внесли остра декларация, която да бъде разглеждана на заседание на Общинския съвет на 17 януари, предава Plovdiv24.bg.

Според целите на инвеститора - изграждането на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми трябва да стане чрез иновативна безотпадна пиролизна технология 2-ро поколение за получаване на екологично чисто пиролизно масло, карбон, газ и стоманена тел.

Както вече Ви информирахме в края на месец декември трябваше да се проведе първото обществено обсъждане по въпроса. То обаче се провали, след като кметът на район “Южен" Атанас Кунчев се обяви против изграждането на подобна инсталация на бул. “Кукленско шосе" 15.

По-късно той изпрати информация, според която е насрочена втора дата за провеждане на общественото обсъждане за 23 февруари от 11 часа в залата в заседателната зала на административната сграда на "ЕКО ЕНЕРДЖИ 50“ ООД-гр. Пловдив, Район "Южен“, ул. "Кукленско шосе“ № 15. 

В декларацията си до местния парламент общинските съветници от ГЕРБ изразяват категоричното си възражение срещу изграждането на завода. Според тях е изключително притеснителен фактът, че заводът ще работи 24 часа без прекъсване. Планирана е преработката е за 7000 тона гуми, излезли от употреба, като от тях ще остане 5988 тона опасен отпадък, който също ще се предава за преработка. 

Според тях това не е решение на екологичните проблеми с изхвърлянето на гуми, а “печалбарство, свързано с преработка на неопасни отпадъци в опасни". Това, от своя страна, ще даде възможност да изхвърляне във въздуха на Пловдив на вещества и фини прахови частици.

Общинските съветници припомнят, че със заповед от 2022 година Министърът на околната среда и водите определя, че нивата на замърсителите във въздуха в Пловдив са над нормата, като са превишени и тези, които застрашават човешкото здраве. Бащиците припомнят още, че Европейската комисия е въвела нови, по-строги правила за определяне стандартите за качество на въздуха и намаляване на замърсителите с 60 %.

В декларацията си общинските съветници от ГЕРБ отбелязват още, че не е направено необходимото проучване за здравословното състояние на живеещите наблизо, нито за това как дейността на завода за преработка на автомобилни гуми ще се отрази на живота и здравето им. Те искат Общинският съвет да се обяви против “отварянето на кутията на Пандора" с разрешението за подобен завод, тъй като ще се появят нови проблеми, за които ще бъде късно разрешаването им след две години.

Съветниците посочват, че реализирането на тази инвестиция е в разрез и с целите и политиките на местното управление по отношение опазването на околната среда и здравето на пловдивчани.

Дали и какво ще реши Общинският съвет по казуса, предстои да видим в сряда.


Още по темата: общо новини по темата: 15
22.01.2024 »
22.01.2024 »
20.01.2024 »
19.01.2024 »
17.01.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Интересно къде живее този инж. Терзиев?
0
 
 
По принцип и аз съм против, но нека бъдем реалисти- нима сега от махалата не ни обгазяват повече?
0
 
 
Инвеститорите що не си го направят в тяхната държава и град!Идват да безчинстват в бедни и корумпирани страни! Изгориме вдички боклуци на Европа.А ние и нашите деца се тровим и мрем като кучета
0
 
 
Каза ви се, че технологията е нова и безотпадна и нема рискове за здравето. Хората се борят за технологични инвестиции, ние ги гоним. Ай, сиктир!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: