ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Константин Кацаров: Елитът е под наркоза. Проститутки парадират с морал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:27 / 15.01.2024Коментари (38)10136
© Plovdiv24.bg
Писателят Константин Кацаров с поетичен разказ, в който описва своите чувства и настроения относно паметника на Альоша в Пловдив. За Кацаров Альоша в символ, който се е сраснал с пловдивчани.

Той е озаглавил текста си "Иискам да ме питат".

Редовно идвам тук. Рядко вдигам поглед към върха на статуята. Сраснал съм се с това място. Не ми е важно да я гледам. Искам да знам, че я има.

Къщата ми се намира стотина метра по-надолу. Родната ми къща. Правена е върху скала. Спомням си деня, в който се нанесохме. Пристигнах като в сцена от филм. С камион. Возех се в задната му част. В препълненото с вещи ремарке. Седнал върху дюшек. Сърцето ми беше свито на топка. Не знаех какво ме очаква. Първите дни спахме на пода. Дълго време ремонтирахме и обзавеждахме. Душата ми бавно се отпускаше.

Ще ми се прераждането да съществува. Не, за да променя нещо, а за да се повтори същото. Те да са млади, а аз малък. Отново баща ми да ми подаде ръка, за да сляза от камиона. Да разтоварим багажа и майка ми да сложи одеяла върху пода. Да заспя между двамата със свито сърце.

Сега понякога аз им подавам ръка. За да се изправят. Неизбежно.

Още един комшия е починал. Току що го разбирам. Набор на нашите. Те май останаха последните оцелели. Родителите ми. И от моите връстници почти никой не е останал. Някогашните деца. Старите къщи се броят на пръсти. Немотията накара хората да продават. Мястото е добро. Днес тук е пълно с палати и непознати. Неизбежно.

Училището е на сто метра от дома ми. Всички от махалата учихме в него. Носи името на онзи, който е написал "Рибния буквар“. Бяхме голяма тайфа. Играехме на калеми.

Тогавашните деца бяхме по-умни и издръжливи от сегашните. Има причина. Игрището ни беше голямо. Цялото тепе. Препускахме по него като диви. Катерехме се по скалите. Изкачване и спускане с часове. При всяка свободна минута. По-малко неща ни разсейваха и повече четяхме. По тогавашните фантастични сериали не показваха професии, в които ти плащат, за да си правиш селфита. Днешното време надскочи дори и фантазиите на Жул Верн. През пролетта ловяхме майски бръмбари.

Първата ми любов живееше срещу училището. Пораснахме и щъркелът ни донесе дете. Исках момче. Сбъдна се. Всеки ден се изкачвахме с детската количка до върха. До статуята на войника. Тогава имах немска овчарка. Роко. Познавах само тази порода. Сега имам питбул. От първата ми любов е останало единствено уважението. Естествено – и детето.

Под тепето спираха рейсове. Алеите се пълнеха с туристи. Отиваха да видят войника. Тълпяха се опашки. Такива, като пред Давид във Флоренция. Шегувам се, но съм пряк свидетел.

Тогава Русия беше освободител. Сега е окупатор. Историческите модни тенденции динамично се менят. Всеки кара другия да прочете нещо документално, но всяка версия си има своя собствена книга. Капацитетите спорят дали изобщо е имало освобождения и робства. Джамиите са лачени, а новините на турски – актуални.

Подготвя се погребение. Няма да може да бъде кремиран, понеже е от камък. Войникът на върха на тепето.

Чудя се за каменния исполин. За да го премахнат, ще трябва да затворят града. Съвременната инженерна мисъл ще се поти десетилетие над тази ексхумация. Ще е нужен и стабилен финансов ресурс.

България е бедна, но политиците ѝ са богати. Всеки нов лидер идва с пресни новаторски идеи. Прави го за народа. Строи стадиони, но няма спортисти. Купува на хората нови обувки, но клетият избирател е останал без крака.

Повечето умни българи са вече на хиляди километри оттук. Тези, които останаха, не са кой знае колко полезни на прогреса. Болшинството умишлено оглупяха. За да не се набиват на очи, а и за да печелят по-добре. По-полезно е да си угоден, отколкото да тровиш властимащите с акъл.

Днешните герои не са извършили нито един подвиг. Многобройните им почитателите не следват геройски постъпки, а видеа и фотографии.

Елитът е под наркоза. Или употребява дрога, или я продава. Краде и се измъква. Убивайки, се превръща в жертва. Джамбазите са недостъпни. Проститутки парадират с морал, а сводници учат деца на добро. Народът оскотява, докато учителите преподават в руини.

Много съм учил и доста съм чел, но у нас всеки отхвърля знанието на другия. Не съм наясно кой ни е освободил и кога ни е окупирал. Нямам представа. Не съм бил очевидец.

Не съм "фоб“, нито "фил“. Заклевам се!

За "погребението“ на войника обаче държа да ме питат!

Израснал на тепето, ваш К. И. К.

Послепис:

Хрумва ми нещо модерно и екстравагантно. Представям си как на мястото на днешния войник се издига статуя на Рамбо. При последния няма спорове. Документирано е, че той не е окупатор. Избил е повече руснаци от всеки друг екшън герой. Ще направят експоната от някакъв модерен лек материал. Утре, ако отново се установи, че Русия е освободител, лесно ще го демонтират.

Реагирайте под една от снимките. Както ви душа сака. Страница е малко, но съвсем реално общество. Любопитна ми е вашата позиция.

До скоро!



Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Една лизачка от ДеБилите (ДБ), които са новите български фашисти, иска да събаря паметника. Да ходи да събаря паметника на американските летци убийци на София!
Най-големите тъпаци са футболните фенове.
на 15.01.2024 г.
+5
 
 
Прав е. А иначе, мечтая си да набарам Емилчо, тръгнал с кирка да кърти към върха, да го разширя отзадзе. Емилчо, знам чичовото че четеш, внесъл си проект копеленце малко но ще пиксеш седнал.
-3
 
 
Прости хора сте комунистите и затова трябва да ви се обяснява като за прости хора. Няма СССР, няма съветска армия, която докара комунистите на 9 септември на власт затова не трябва да има и паметник.
-1
 
 
Когато родът ми се преселва в Пловдив от Копривщица 1908….са дошли като богати търговци, заслужили честта да живеят в Пловдив, да учат училището на Левски, Яворов, Вазов, Дебелянов…. Пловдив е процъфтявал въпреки “игото” от Османската Империя…Русия по думите на всички изстрадали “братската” им помощ от Раковски, Христо Ботев чак до Захари Стоянов твърдят, че те са ни заробили, а не освободили. Вярвам на тях. Вярвам, че богатите търговци дошли от Копривщица в Пловдив са били ограбени от руските подлоги, които се прекръстили от хайдути и партизани на БКП. Днес един позорен символ на този терор избил хиляди български свещеници, учители, банкери, художници…. цапа българското небе. Нямало го е 8-9000 години на този хълм. За 60 години са го превърнали в “милия Альоша”, руски несретник и войник, освободил ни от Свободата ни да сме образовани, богати и да се наричаме със собствените си имена. Истериите на няколко платени партии и водевилите на господина, написал горната сълзлива селска историйка са в синхрон. Промити мозъчета с претенции за познаване на историята ни цапат ли цапат. От 170+ паметника на Левски по света в “братска” Русия има? Да, НУЛА! В абсолютно чуждата ни Аржентина има 4. Построени от местни общини, вдъхновени от саможертвата и интелекта на Левски. Факти. Да махнем това гранитно леке от небето на Пловдив!
на 15.01.2024 г.
+1
 
 
Много добър коментар! Благодаря Ви господин Кацаров. По-голямата част от Пловдив мисли като Вас, все едно четете мислите на няколко поколения, които сме научени на уважение. Не като сегашните... Няма смисъл да продължавам какво са. Драги "мразещи", имам един въпрос към вас? Знаете ли колко безименни Руски войници са дали живота си, далеч от родината, за да спасят Европа от фашизма? Бъдете малко по-смирени и благодарни, защото ако ги нямаше тези войници, сега нямаше да ви има.
-3
 
 
Крайно време е поколението израснало и възпитано под крилото на Партията и Тато, да бъде лишено от право на глас! Едно време лишените от Свобода нямаха право да гласуват, нямаха граждански права!!!
0
 
 
Стига безмислени коментари, за кмета това е 4-5 ти въпрос! По-важно е да се разбере с фирмите за ремонтите, там е сладкото! ГЕРБ да не си заравят главата в пясъка!
+3
 
 
Ееех,ако можеше махането на паметника да реши всички проблеми на българите...
-1
 
 
Текст на българския химн 1950-1964 г. Бъларийо мила, земя на герои, неспирен и мощен е твоят възход.?Да крепне навеки съюзът ни боен с могъщия братски съветски народ! Припев:?Слава, Републико наша свободна! Страж на мира непреклонно бъди!?Враг ли нападне земята ни родна, в бой до по беда ни смело води! 2. Великото слънце на Ленин и Сталин с лъчите си нашия път освети.?Димитров за подвиг сърцата запали, в борбата и в мирния труд ни сплоти. 3. Строим ний заводи, разкриваме мини, нивята широки задружно орем.?За нашата скъпа, прекрасна родина готови сме труд и живот да дадем! Музиката е едно към едно със Съветския химн!?!
Сподели какво ново....
на 15.01.2024 г.
-1
 
 
Хубаво са отбелязали - родната му къща, пък помни как се нанесли. Първо си мислих, че е шпионирал през пъпа на майка си, ама после видях, че са дошли с някой КАМАЗ от дълбоката провинция.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: