ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инвеститор: Тези хора виждали ли са пиролизна инсталация?
Автор: Диана Бикова 13:58 / 16.01.2024Коментари (7)5168
© Plovdiv24.bg
"Общинска съветничка на висок пост, от зелените май беше, чете отгоре-отгоре и плаши народа. Ще отида в Общинския съвет утре и, ако ми дадат златните 3 минути, ще им кажа, че декларацията им е незаконна. Единствените законни органи, които могат да кажат дали една инсталация замърсява или не околната среда, са РИОСВ, РЗИ и Басейнова дирекция. Досега имаме положителни становища от тях". Това каза на пресконференция управителят на фирма "Еко енерджи 50" ООД Пловдив инж. Стефан Терзиев. Фирмата има инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за рециклиране на стари автомобилни гуми в Пловдив, предава Plovdiv24.bg

Подготовката за реализирането на проекта досега е отнело две години и половина. Осигурено е финансиране от българска банка в размер на 1 980 000 лева, обезпечени със златни активи и собствените домове на инвеститорите. Ако ОбС приеме декларацията, написана от млад човек, който се занимава с музика, въпреки че законът е изпълнен, екоинспекцията може да спре изпълнението на проекта от морална гледна точка, опасява се инж. Терзиев.

"Тези хора виждали ли са пиролизна инсталация? Виждали ли са жив работник?" - попита експертът, който има над 20 години опит в индустрията.

Инсталацията за рециклиране на гуми е по немска технология. Подобни съоръжения има във Франция, Великобритания, Испания, Португалия, Словения, Полша. Преди три години пловдивската фирма заедно с холандски партньор е пуснала в експлоатация подобна инсталация до пристанището в Ротердам. 

В България няма нито една рециклираща инсталация, въпреки че има няколко сдружения, чиято дейност е свързана с рециклирането на отпадъчни продукти от гуми и държавата им плаща по 330 лева на тон. Проблемът в България е неправилна техническа експлоатация и пример за това са биоинсталацията в село Труд и екологичният завод в София, коментира Терзиев. 

Старите автомобилни гуми имат 400 години период на полуразпад и единственият начин е да се оползотворят. На отпадъка трябва да се гледа като на ресурс, защото преди два месеца в Дубай беше взето решение до 2050 г. да се спре използването на нефт в 200 страни. Пловдивската фирма вече има покана да стане член на BASF, които искат да купят нейния продукт и от него да правят друг, което представлява кръгова икономика. 

На пресконференцията Терзиев обясни защо Пловдив има нужда от такава инсталация и защо тази инсталация е екологично чиста и няма да замърсява града. 

Досега фирмата е получила редица сертификати от български институции, предстои издаване на разрешение от МОСВ. След това пълната документация се представя в Агенцията за химически продукти в Брюксел и срещу такса от 100 000 евра след 3 месеца се получава отговор и т. нар. Reach сертификат. 

"Има Директива на ЕК, според която всички страни трябва да рециклират гуми, пластмаци, каучуци, което е много важно. Пловдив има остра нужда от такава инсталация, защото всяка година се получават 7000 тона стари гуми. 80% от автомобилите в града са над 10 години, те изхвърлят тези гуми и трябва да се рециклират" - коментира Терзиев. 

Заводът, който планира да изгради фирмата, ще се намира на "Кукленско шосе" 15. За сравнение, във Виена подобна инсталация за рециклиране се намира в центъра на града.


Още по темата: общо новини по темата: 15
22.01.2024 »
22.01.2024 »
20.01.2024 »
19.01.2024 »
17.01.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще го направи човека завода, защото сме продажници. Това е като строежите в града,като улиците и като много други неща. Виждаме че не е правилно но какво от това.....
0
 
 
Както всички виждаме какво и как се случва у нас, силно ме съмнява, че между инсталацията във Виена и така жадуваната от госсин инджинера ще има нещо общо. На хартия сме много добри, ама на практика сме пълен леш.
0
 
 
Направи си я в родното село бе, като си толкова отворен.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 16.01.2024 г.
+1
 
 
Много нагъл тоя! На Куклинско щял да направи инсталацията.. Една експлозия и града ще е леш. Ей, градски - направи си я у вас! Ще му платя билета - да ми я покаже в центъра на Виена! Наглец!
+2
 
 
Питам пак, къде живее този инвеститор инж.Терзиев?
+1
 
 
За технологично чист ли е процеса ще се произнесат съоветните държавни органи. Въпросът е: защо не се построи извъ Пловдив, например между Пловдив и Пазарджик или Стара Загора или Асеновград... така хем ще има материал за рециклиране и от двата града, хем ще е извън голямо населено място. Що касае логистиката и работната ръка едва ли ще е проблем да е по-отдалечено от града, а и ще даде работа и на хора от околните села.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: