ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Гордият Пловдив бичи айляк и за Альоша - солдата ще го бъде
Автор: Любомир Минчев 16:18 / 16.01.2024Коментари (32)7098
© Plovdiv24.bg
Синовете и дъщерите на Альоша по българо-съветска линия могат да са спокойни за съдбата му. Нито ще има решение на ОбС за премахването му, нито ще има референдум по темата. Солдатът ще се извисява гордо горе за сметка на гордостта на Пловдив, но това няма никакво значение.

Защото "политическият елит е под наркоза, а проститутките ни учат на морал“, както пише пловдивски автор в свое носталгично есе за Альоша, под чийто шмайзер е минало детството му, а иска да мине и бъдещето му.

Освен това Альоша е приятно място за разходка – с кучета и без. Ако си свикнал да го гледаш всяка сутрин от терасата, докато пиеш кафето си, какво ще се случи, ако опиянението ти изведнъж изчезне – животът ти отива на кино. Гордите пловдивчани могат да извадят и други сериозни аргументи да стоим по-далеч от Альоша.

Какво ли мислят по въпроса представителите на "художествено-творческата интелигенция“, освен че пишат носталгични есета. Мислят същото. Голямата част от тях са застинали в 80-те години, когато са посрещали руските си другари да ги качат при Альоша.Сега сигурно по-рядко притичват горе, защото ги болят кокалите, но все още е голяма радост да се изтапанят под плющящите руски знамена на 9 май.

Какъв Альоша ще бутаме, другарки и другари? Ние си мислим, че това е паметник на окупатор, а той се оказва "като слънцето и въздуха за всяко живо същество“, както е казал сатрапът Георги Димитров.

Ако човек слуша хората от  улицата, журналистите, писателите, художниците, общинските съветници, оказва се, че Пловдив се е сраснал с този паметник, обрасъл е в тази съветска дивотия до гушата и няма мърдане. Навремето руският писател Александър Невзоров ни подсети, че "ако българите знаят колко са свободни, ще натоварят Альоша на един КАМ-аз и толкова“. Невзоров може и да знае, че сме свободни, но ние не знаем. Няма и да разберем, тъй като нашите писатели са на друго мнение.

Оказва се, че Пловдив отдавна е произнесъл своята присъда за Альоша  - да го бъде. Защото "Варварската инициатива, ако бъде подкрепена от Пловдивския общински съвет, ще донесе неизличим срам както на самите инициатори, така и на законодателната и изпълнителната власт в града, и ще покаже ясно неадекватността и политическото късогледство на пловдивските власти. Призоваваме членовете на Общинския съвет на Пловдив да не следват примера на провокаторите“.

Така другарите от руската Дума съветват своите другари от пловдивския ОбС.

Признавам, че съм от провокаторите и съветвам общинските съветници да не ме следват, а да четат повече есета по темата – за да не ги е срам и да не изглеждат неадекватни.А и любовта на руската Дума не е за отписване. И никакъв референдум – губене на време и пари струва. Наясно съм с резултата – 80:20 за солдата. Победа за съветската дивотия, но това е положението.

Пропускам най-важния аргумент срещу преместването на "слънцето и въздуха“ – имало по-важни работи за вършене. Например да направим два тротоара и две градинки. Да, важно е. Така ще съхраним хилядолетния пловдивски дух и по-лесно ще се опълчим на съветската окупация, която продължава вече 80 години.


Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
кви съветски окупатори, кви 5лв., истината е , че ви е срам от настоящето и си търсите оправдания, по статистика 2 000 000 пенсионери на няма и 6мил. население, някой от вас знае ли с какво се занимава детото му в свободното си време, баз ловя, че няма да повярвате, истината е, че през последните 30г. само пропадаме и това не ви кефи, проблемът си е наш, но 90 и ....г. перихте двата пръста , които влезнаха Узад и то дълбоко, ама мнооого дълбоко, проддължават да ни разпродават и тва си е , нооо сами сме си виновни, с паметник или не , все сме загинали, иначе мечтите са безплатни
-1
 
 
Страхотно мнение, много добре аргументирано. Защитниците на окупатора нямат и 10% от подобни аргументи на своя страна, и затова от тях само лицемерие и заплахи. Най-тъжното е, че по този казус даже не е необходима дискусия - български град - български символи - толкова е нормално и естествено.
-1
 
 
Писнало ни е от вашите дитирамби по въпроса. Сякаш няма 1000 по-важни въпроса от Альошката... За нормалните хора той е просто градска среда. Утре може да му се смени надписа и да му се сложат ЛЕД светлини и да стане нещо друго - джедай от Стар Уорс.
+2
 
 
Абе големи спорове, голямо чудо. Ако все пак, обаче, е трябвало да има руски паметник на върха, трябвало е онзи скромен паметник на царя Освободител да е горе, не виждам каква е ролята на Съветския войник в нашето "освобождение", което ни превръща в тоталитарна държава, а сме били конституционна монархия с парламент(с изключение на 5 г. от 1934), а СССР е бил тоталитарна държава участвала в разбиването на друга тоталитарна държава. Идва ми на ум една щура идея(с цел"мирно съжителство" с историята!). Джендема не е ли по-висок от Бунарджика? Там трябва да се изгради най-високата българска скулптура на наш велик герой, или създателя на държавата- примерно Аспарух на кон, аха- аха коня да скочи срещу по- ниския солдат от по- ниския хълм? Джендема да се преобрази и стане най- големия парк, с множество алеи, фонтани, пейки, покрай тях скулптури на исторически личности, на разтворени книги, редуващи се по историческо време. Пък накрая да се опъне въжената линия между 2- та хълма, този план го имаше и съм го чувал още като дете.
0
 
 
Червената Армия първо не е окупатор а освободител на България, благодарение на на тази армия на наша територия не нахлуха войските на Югославия и Гърция. Альоша трябва да остане на мястото си, а всеки, който говори за демонтажа му трябва да лежи в затвора!
0
 
 
БРАВО ЗА СТАТИЯТА! ВЗРИВ ЗА МЪРЛЯВИЯ ,ВЪШЛИВ, ОДЪРПАН ,,альошкин"!
+1
 
 
Нищо няма да влезе в главите на русоробите ...
+2
 
 
Много добра статия по повод нелепото "писателско писмо" от онзи ден. Любо Минчев само е пропуснал да добави как Думата заявиха също, че без Альоша нямало да я има България. Новата история - летоброенето започва с Червената армия.
+5
 
 
Паметникът не е нито войнишки, нито представлява някакво събитие. Той е символ на подчинеността на пловдивчани на руския ботуш, който ни се присмива отгоре, докато нашият Левски скромо се гуши долу в подножието на хълма. Дори непредизвиканото нахлуване на рашистите в Украйна не успя да убеди доста българи, че расия е една варварска, войнствена диктатура с имперски амбиции. Утре ще ни глътне пак и завре в покрайнините на историята, която ще прекрои по свой вкус (като альоша), ако сега не изправим снага и не се отървем окончателно от руския неофашизъм.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: