ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Синът на Апостол Карамитев: Оттогава татко не беше същият и не допусна никой до себе си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:17 / 22.01.2024Коментари (2)83952
©
"Баща ми Апостол Карамитев не беше обичан от всички. Често чувах подмятания, а най-неприятно ми беше, когато в казармата ми подвикваха да не разигравам сцени и да не се правя на него. Но това е, завиждаха му много, а той се впускаше в работа и така не обръщаше внимание."

Това сподели синът на големия Апостол Карамитев - Момчил, който вчера представи книгата си "Рицарят на Доброто" в съавторство с Олга Маркова. В нея са описани непубликувани факти и събития от живота и творчество на актьора, както и снимков материал от най-важните му роли в театъра и киното.

"Много от нещата, които е преживял баща ми, сега ги разбирам, а не когато го загубих - тогава бях на 13 години, а сестра ми Маргарита - на 15. Той много се изморяваше, помня една Бъдни вечер, когато седна и просто ни гледаше. Последният етап от болестта му беше тогава и той използваше всяка минута да си говорим, но не празни приказки. Нямаше и шеги. Сякаш искаше да ни подготви, че трябва на себе си да разчитаме и много да учим", спомня си Карамитев.

След 50 роли на сцената и 20 на екрана никой не познава по-добре Апостол Карамитев от неговия син.

"Казват, че в живота бил един, на сцената друг. Не е вярно. Той вкарваше във всяка роля и частица от себе си, знаех го това. Ние имахме силна връзка помежду си. Той като дете е минал през ада, така да се каже, и искаше със сестра ми да имаме най-доброто. А близки извън семейството нямаше, особено след предателството на най-добрия му приятел", споделя Карамитев.

Това се случило, по разказ на майка му Маргарита, след като разбрал, че един от най-близките му сподвижници - бургазлия, с когото бил заедно в София, написал донос срещу него.

"Там пишело не, че татко е враг на народа, а че като отличен ученик и всяко лято посещавал Рим, като отиде в следвоенна Русия, ще му се стори много лошо и няма да бъде възторжен от това, което вижда. И всъщност този негов приятел взима стипендията на баща ми и отива да учи вместо него в чужбина. Когато се върна обаче, направи пълни признания на баща ми. Оттогава татко не беше същият и не допусна никой до себе си", спомня си синът на големия актьор.

В отношенията с майка му Маргарита Карамитева Апостол бил изключително привързан и много я обичал.

"Двамата имаха проблеми като във всяко семейство, но не се разделяха заради нас със сестра ми. Иначе мога да кажа, че той не беше безгрешен, но беше почтен към майка ми. Имало е ревност, защото почитателките му бяха много и не й е било леко на мама, но казваше, че разбира всичко - та Апостол го обичаха дори злобните кучета в квартала. Вярно е, като минаваше, ставаха като агънца и той ги галеше", смее се Карамитев.

Сигурно няма българин, който да не е чувал името на Апостол Карамитев. Театралното и филмовото изкуство, което е оставил след себе си големият актьор, са му осигурили сигурно място в паметта на хората.

"Имам много разкази в книгата, посветени на известните ученици на баща ми. Той много обичаше Йосиф Сърчаджиев, както и Юрий Ангелов. За Ангелов казваше, че прилича на Джани Моранди", признава Момчил.

Сред учениците на големия актьор са още Велко Кънев, Филип Трифонов, Богдан Глишев, Искра Радева, Мадлен Чолакова и др. Спектаклите им, режисирани от Апостол в театъра на ВИТИЗ - "Аз, баба, Илико и Иларион" и "Женско царство", в началото на 70-те притеглят в учебната зала повече публика, отколкото всички театрални сцени. Въпреки че Карамитев достига титлата професор, до края на живота си предпочита да го наричат "даскале". Такова е и заглавието "Ваш даскал, Апостол", на филма, който Момчил Карамитев посвещава на баща си през 2006 г.

Освен него Апостол има и дъщеря - Маргарита Карамитева, която в момента е психолог в дом за стари хора и от години живее в Канада. Тя има втори съпруг инженер, а синът й Апостол е от първия й брак и носи името на дядо си. Момчето преди години вдигна тежка сватба в България. Той се ожени за благоевградчанка на име Юлия.

"Което сме взели, да дадем, да върнем на хората...", изрича преди смъртта си великият Апостол Карамитев пред сина си Момчил.

"Аз исках да приличам на него, но не исках да стана артист. Затова записах режисура. И имах честта в САЩ да работя с най-добрите - два филма съм снимал с Робърт де Ниро, Дъстин Хофман, Клин Истууд. На Федерико Фелини пък участвах в последния му филм, когато живеех в Италия. Сега вече съм в България и тук съм щастлив", признава Момчил Карамитев пред "България Днес".


Още по темата: общо новини по темата: 5875
28.04.2024 »
28.04.2024 »
28.04.2024 »
28.04.2024 »
28.04.2024 »
28.04.2024 »
предишна страница [ 1/980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
така са първите,вторите,че и третите "демократи"
0
 
 
Този "стипендиант" със сигурност през 90- те е станал пръв демократ.Но таланта на Апостол Карамитев никой не може да вземе.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: