ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Виетнамски работници слагат в малкия си джоб недицисциплинирани българи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 24.01.2024Коментари (2)16588
©
От какви специалисти има нужда пазара на труда у нас? Разказ за българо-виетнамските работни и културни отношения по Българската национална телевизия.

- Обичаме много България. България е една страна - много гостоприемна.

На 10 000 километра от България виетнамските работници изричат тези думи на български - излезли от сърцето им, а не механично научени.

Докам Тхъ: "Когато пеем тези песни, български песни аз бях готова да се разплача. Защото винаги, когато мислим за България, мислим, че това е втората нашата родина. Много години живеехме в България. Аз направих моята сватба в България и родих първото си дете в България."

Преди 10 години тя тръгнала на Запад - към България, преди 30 години - той тръгнал на Изток - към Виетнам.

Кирил Грудин - преводач: "Намираме се в залива Халонг - едно от осемте чудеса на света. Правеше ми впечатление тогава, че всички тръгваха на Запад и аз казвам: не трябва ли някой да тръгне на Изток. И тръгнах на Изток. Тогава бях на 22. Тогава заварих една бедна страна, която не се дохранваше. А вижте сега Виетнам е една бързо развиваща се икономика. От тогава до сега Виетнам направи един грамаден скок."

Скок в икономиката. Развитието е скоростно. Като световна производствена база на един от гигантите на телекомуникационния пазар брутният вътрешен продукт на Социалистическа република Виетнам също върви нагоре.

"Стандартът във Виетнам непрекъснато се повишава. Сега средната работна заплата е около 350-400 долара - не много, но пък цените са точно също както и в България. Интересното е, че те имат освен средната работна заплата, те имат и допълнителни доходи на най-различни видове търговия. Например шивачи. Някои от магазините във Виетнам могат да ви ушият дрехи или рокля за някакви си три часа", казва преводачът Кирил Грудин.

Точно от шивачи и работници в още няколко области страната ни има нужда. С 96 милиона население Виетнам има интерес да изнася работна ръка, а заради миграцията България - да внася.

 "В момента има заявки за около 1000 работници от Виетнам в сектори като строителство, земеделие, туризъм, шивашка индустрия, хранително-вкусова индустрия, има заявки и за работници в мебелни фабрики и автосервизи."

И ако Германия и Великобритания са Запада с примамлива работа за българите, то България е Запада за виетнамците. А и у нас има сериозни трудности при намиране на подходящите хора за определени професии", споменава Деница Сачева, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС:

"Това се вижда и по броя на регистрираните в бюрата по труда. През последните две години числеността на хората, които търсят услугите на бюрата по труда е на историческия минимум. Това са около 150 000 регистрирани. Ако върнем десетина години назад ще видим, че те са били двойно повече", съобщава Иво Иванов  от отдел "Статистика", Агенция по заетостта: 

"В настоящия момент бързо като краткосрочна мярка е именно е вносът на квалифицирана за съответната дейност работна ръка."

Иво Иванов - началник отдел "Статистика" в Агенция по заетостта: "Ако за едно свободно работно място можем да насочим по-малко от 10 души във времето заемането на това работно място се удължава с месец и половина", допълва Васил Тодоров от БТПП.

Затова е договорено: до края на годината да има спогодба за трудова миграция между България и Виетнам. Какво стои зад този лист хартия? Ангажимент, вписан в Международен договор, за стъпките, които ще гарантират работата на виетнамците у нас.

Деница Сачева: "В тази спогодба трябва да бъдат уредени условията на труд, условията, при които ще бъдат издавани визи на виетнамски граждани в България, ще се регламентира тяхното здравно и социално осигуряване, възможностите за подкрепа по отношение да кажем за изучаване на български език."

Васил Тодоров - БТПП: "Ползите за икономиката са възможност за внос на работна ръка в тези отрасли, където има нужда от такава. Някъде ниско-квалифицирана, на други места висококвалифицирана."

Иво Иванов - началник отдел "Статистика" в Агенция по заетостта: "Плюсовете са, че тези производства няма да изчезнат от страната, тоест инвеститорите ще останат в страната. Другото е стимулиране и на конкуренцията."

Ани Ким - студентка: "И двамата ми родители са виетнамци, но аз съм родена в България. Танцувам модерен балет и класически балет, започнах с Чан да играя. И танца като цяло доста ми помогна да преоткрия себе си."

Чан Тхе Чунг - балетист в Музикалния театър и Арабеск: "България за мен е всичко. Повече от втора родина. За мен България е прекрасна страна. Хората са много добри. И тук намерих си любовта."

Светлана Захариева - солист в Музикалния театър: "Срещна ни съдбата, съдба, карма, но най-вече изкуството."

Чан Тхе Чунг - балетист в Музикалния театър и Арабеск: "И до сега не съм съжалявал, че съм учил в България."

Чан дошъл в България през 80-те с всички онези хиляди виетнамци, учили и работили по онова време у нас. И въпреки, че можел да избира между образование в Москва или в София - решил: балет в България. Близо 40 години по-късно той дели сцената и живота със Светлана. Работи и за културния обмен между България и Виетнам.

Чан Тхе Чунг - балетист в Музикалния театър и Арабеск: "Все пак има традиция между Виетнам и България. Хубава е тази спогодба, защото виетнамския народ е много трудолюбив и специално за строителството много добри заварчици, шивачи."

Светлана Захариева - солистка в Музикалния театър: "Имаме опит от пребиваването на толкова много виетнамци в миналите години и много добре ще се отрази. Има някаква духовна съвместимост между двата народа. Не си пречат едни на други, а напротив взаимодействат си и си помагат."

И не, работниците от трети държави няма да вземат хляба на българите. Просто защото бизнеса търси повече хора, отколкото страната ни може да предложи в определени области.

Деница Сачева: "В нито един момент не говорим за това да бъдат застрашени хората, които живеят и работят в България. Така че когато има спогодби, тогава интересите на всички страни са балансирани."

А и нашите работници може да станат по-дисциплинирани като се сравняват с азиатските си колеги. И така да повишат производителността си. Поне това показват наблюденията.

Иво Иванов - началник отдел "Статистика" в Агенция по заетостта: "Работодател ми се оплака, че наетите от нас работници въобще не спазват трудовата дисциплина - ходят да пушат, докато когато е работил някъде си да кажем с азиатци такова нещо не е наблюдавал."

Като говорим за вносна работна ръка, това не означава евтин труд. Напротив - заплатите на чужденците може да доведат и до повишаване на доходите на българите. Икономическото обяснение: вноса на работна ръка е в отрасли, в които има сериозна бизнес активност.

Васил Тодоров - БТПП: "Там, където има бизнес активност възнагражденията са високи. И от тая гледна точка, когато са високи възнагражденията няма как вноса на работна ръка да доведе до спад на тези възнаграждения. На следващо място така много погрешно е в виждането, че работниците, които идват тук в България биха се съгласили да работят на ниски възнаграждения. Или по-ниски от българите или, което всъщност да доведе до по-ниски работни заплати. Напротив претенциите и очакванията са за по-високи възнаграждения, което даже в един момент може да се окаже обратен фактор. Тоест да стимулира увеличаването на възнаграждението там, където има чуждестранни работници."

Преди да съберат куфарите и да тръгнат към България чуждестранните работници трябва да бъдат достатъчно подготвени. Поне такива са препоръките на бизнеса. Защото Западът освен възможности, има и очаквания.

Васил Тодоров - БТПП: "Практиката и опитът показват, че е добре, когато има компания, която се занимава именно с този износ да организира в изпращащата държава т.н. изпитателни центрове. Това са места, където могат да бъдат тествани знанията и уменията на съответните хора, които желаят да работят в чужбина."

Светът във века на възможностите предлага работа и живот в държавата, която можеш да наречеш дом.

БНТ: Има демокрация в социализма?

Кирил Грудин - преводач: "Разбира се. Тук навсякъде е свободно. Например имаш свобода да работиш, свобода да търгуваш. Виетнамците са много готини хора. Те са весели, те са добродушни, винаги се чувстваш добре дошъл при тях."

Докам Тхъ: "Искам да се върна в България с моя съпруг и моето дете."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нямате си на идея какво представлява виетнамци. Навремето работих на срочното изграждане на 5 блок на АЕЦ Козлодуй и там имаше 2500 души виетнамско селище. 1986 година. Мафия, проституция, оръжие, недосегаеми. Да, ще изпратят и работници между другото но повече ще бъдат други... Жална ни майка ако те се връщат в България. Бог да ни е на помощ.
0
 
 
Крайно време е да се облекчи режимът за наемане на работници от трети страни. Трябва да паднат изисквания за образование за строит.работници, ел.монтьори и др. подобни. Той цял живот там бил електромонтьор, има си и документ за това човекът от трета страна - ние в БГ му искаме да има завършен 10 клас или средно образование! И като се почне: например - Агенцията по заетостта дава разрешение за 3 год. - до 31.12.2027 г., но Миграция - за срока на изтичане на международния му паспорт - да кажем, че му изтича на 15.12.2024 г. . Добре, ама защо после за продължаването се почва същата процедура отначало? Не може ли само да се подадат данните на новия международен паспорт и до 2-3 дни да му бъде издадено пребиваване за разрешения от Агенцията по заетостта срок?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кауфланд
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: