ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Уеднаквяват цените на лекарствата из цялата страна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 12.10.2010Коментари (12)2429
© Plovdiv24.bg
Лекарствата ще се продават на едни и същи цени в аптеките из цялата страна, независимо дали те са в малките градчета или на село, или пък са част от голяма верига. Промяната ще важи само за тези, които се дават срещу рецепта от лекаря. Тя е залегнала в предложение за изменение на Закона за лекарствата в хуманната медицина, направено от Българския фармацевтичен съюз и внесено в парламента от експертна група на Министерството на здравеопазването, съобщи председателят на съсловната организация магистър-фармацевт Мирослав Ненчев и уточни, че проектът предстои да бъде разгледан на второ четене до дни в здравната комисия на Народното събрание.

Мотивите на Българския фармацевтичен съюз са: Ограничаване на дъмпингови цени и предотвратяване на нелоялната конкуренция. Във всички страни със стари демокрации в Европейския съюз цените на лекарствата по лекарско предписание са фиксирани, а освен медикамента там пациентите получават и компетентен фармацевтичен съвет, каза Мирослав Ненчев и подчерта, че в по-бедните държави болните получават само лекарства и рядко професионален съвет при покупката им, като невинаги е гарантирано качеството на продукта.

По думите му въвеждането на едни и същи цени ще изчисти пазара от медикаменти ментета, които сега се продават на значително по-ниски от реалните цени.

Лекарствата, отпускани по рецепта, ще поскъпнат с 10-15 процента, ако цените им се изравнят навсякъде, предупреди магистър-фармацевт Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Фиксираните цени предвиждат дадено лекарство да се продава навсякъде примерно по 3 лева. Нито повече, нито по-малко, което ликвидира конкуренцията. За база собствениците на аптеки ще сложат най-високата допустима цена като същевременно ще закръглят стойността на кръгла сума без стотинки, обясниха от аптечния бранш.

Например даден препарат занапред ще се продава навсякъде за 3 лева, а не както е сега, в едни аптеки за 2,20, а в друга за 2,80 лева, разясни Николай Костов. Уеднаквяването на цените ще се отрази негативно на пазара, ще доведе до премахване на ценовата конкуренция, което ще лиши клиентите от правото им на избор, която е двигател на пазара, заяви той. В потвърждение на тезата си той посочи Гърция и Германия, които от фиксирани цени вече подготвяли промяна за освобождаването им.

Поскъпване на лекарствата няма да има, ако се въведат еднакви цени навсякъде, контрира председателят на БФС Мирослав Ненчев. Според него медикаментите в България ще останат най-евтини в целия Европейски съюз, тъй като цените на медикаментите от референтния списък на страните, според чиито цени определяме тези у нас, е на държавите с най-евтини лекарствени продукти в целия ЕС.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 12.10.2010 г.
0
 
 
и ако ги и намалят...мечти
+1
 
 
цените в България били най ниски. краино време някой КРАТУНИ да спрът да сравняват кон и кокошка .имали в ЕС пенсий по 80 евро и заплати по 130 евро?гадове
+1
 
 
И какво сега - "Марешки" ще вдигне ли цените заради тази непазарна политика?
+3
 
 
това е начин да се повиши цената - на всички е ясно,че от това народа няма да добрува
+3
 
 
А КЗК спи ли? Това си е чисто картелно споразумение.
+5
 
 
Най-евтини лекарства тук! Тези хора на коя земя живеят? На същата на която и ние ли? Знаят ли нашите управници, че едно обикновено вирусче на дете излиза към 100 лв!!!И как точно ще ги уеднаквят - като ги закръглят към по-голямото ли?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: