ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Родопската теснолинейка е на ръба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 28.01.2024Коментари (4)8473
©
Родопската теснолинейка отново е заплашена от закриване. Затова във Велинград представители на различни институции умуваха как влакчето да бъде запазено. Няма пари за поддръжка, няма и кадри.

Но освен че е атракция, единствената теснолинейка в България е и ежедневен транспорт за много хора в района.

Малкото влакче, което се движи между Септември и Банско, се възприема като един от символите на България и района. Веднъж вече то беше на ръба на закриването, но дали ще оцелее отново?! За това се борят институции и неправителствени организации, които се събраха във Велинград в търсене на решение.

"Ние трябва да взаимстваме опит от държавите, които имат подобно нещо. Например Сърбия, Златибор, ходих там да я гледам какво представяла. Напредваме перфектно. Точно ретро с парния локомотив, с ретро вагоните“, каза Златко Златанов – председател на на “Велинград и Западни Родопи".

Освен емоционална и историческа стойност родопската теснолинейка има и социална роля – тя свързва много хора, а може и да съживи туризма по протежението на трасето. Пресича общините Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско.

"Основното което искахме, за да се открият тези всички красоти, които са между Родопите, Рила и Пирин, да се направи едни вид едно атракционно влакче. Пускахме през годините този парен локомотив, сега го заменихме, но не като например открито да бъде влакчето, за да има достъп до природата, да може да се канят японци, да се канят чужденци, които имат интереси през годините“, коментира казуса Костадин Коев – кмет на Велинград.

Кметът на Банско Стойчо Баненски пък настоява за сливане на авто- и жп гара.

"Ние така или иначе оставаме без автогара, защото е продадена и бихме искали да направим едно сътрудничество и всичко да бъде на едно място. Ако може и с една каса, с една чакалня“ , предложи Баненски.

Идеите за бляскавото бъдеще на теснолинейката обаче са попарени от обективни фактори. Локомотивите по родопската теснолинейка стават на 60 години, днес обаче половината от тях не са в движение, разказват служители на БДЖ.

"Локомотивно депо "Септември“ е забравено от бога. Всичко се руши, сгради падат, няма отопление няма резервни части, няма персонал“, разказва Илко Илчев – началник локомотивно депо.

Месеци след широко отразените ремонти в русенския завод, половината от локомотивите не са в движение.

"Единият е извън строя вече за двигател, а другият е с медицинско в експлоатация. Няма как да го спрем да му се извършат ремонтите, тъй като трябва да отменяме влакове. Необходими са ни 4 локомотива, а ние едвам стигаме до три“, посочи началникът на локомотивното депо.

Във видеото може да видите уникални кадри, в които родопската теснолинейка пресича железопътната линия на пет нива между гарите Света Петка и Аврамово при т.нар. "осмица".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво! Уникално видео, което е истинска реклама на влакчето!
+3
 
 
Това няма как да стане. Теснолинейката е винаги претъпкана от пътници, а освен това хора от цял свят идват в България заради нея.
0
 
 
Импотентни администрации на всички нива, това е истината. На никой не му пука.В различни държави, в това число и прехвалената САЩ от такива атракции правят пари. Само тук оправданието е: Няма пари. Дали пък защото няма и за крадене?! Много жалко. Поредното останало хубаво нещо ще отиде в небитието?
0
 
 
Абе дайте да бутаме и рушим Альоша и каквото там има за рушене. Какво ни занимавате с някаква си теснолинейка? И тя очевидно сама ще се разруши подобно на много други неща у нас. Ние сме царе на рушенето. Пък и то е по-лесно отколкото да изградиш и съхраниш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: