ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Важно за собствениците на празни апартаменти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:49 / 30.01.2024Коментари (9)24794
©
Собствениците на празни апартаменти в блоковете също ще плащат такса за входа всеки месец. Солидарното разпределение на сметките за поддръжка на общите части влезе в сила от началото на годината с промени в Закона за управление на етажната собственост. Може ли промяната да доведе до конфликти между притежателите на обитаеми и необитаеми апартаменти в кооперации и блокове?

До момента собствениците на необитаеми апартаменти в големи жилищни сгради не бяха задължени да плащат месечна такса за общите части. От тях по закон се изискваха пари само за големи ремонтни дейности.

"Те заплащаха, само ако има някакви ремонтни дейности - било то на покрив, боядисване на входа, подмяна на входна врата. Сега вече от 1 януари 2024 година тези необитаеми апартаменти, техните собственици по-точно, са длъжни да заплащат и месечните комунални разходи – асансьор, осветление и за всичко, което плаща всеки един собственик в сградата, за един човек", обяснява пред БНТ Светослав Николов, професионален домоуправител.

Гълъбина Андреева има два апартамента в Благоевград. Разказва, че единият е необитаем от дълго време, но въпреки това винаги плаща, когато има големи ремонти на общите части. Неприятно е изненадана, че за празното жилище вече ще дължи такса всеки месец.

"По принцип мисля че не е правилно, нали това което става въпрос като ремонти, някакви належащи - да, но всичко останало - не знам. Прекалено много започват да стават вече и данъците, и всички други допълнителни средства, които трябва да се отделят за тази собственост. За съжаление, много са вече такива жилища необитаеми. Не съм съгласна с тия неща, но не знам какво може да се направи", казва тя.

Част от жителите на Благоевград пък определят като правилна и закономерна промяната в закона за етажната собственост.

"Аз съм "за", защото след като е купил жилището и след това не го обитава, би трябвало да си поема разходите за общите части. Затова съм съгласна - да. Имаме на четвъртия етаж апартамент, който не се обитава от доста време. Той в момента живее в Якоруда и така идва от време на време, но като гледам на списъка винаги таксата си му стои и се увеличава", смята Венера Нушкова.

Според професионални домоуправители новите промени в закона за етажната собственост неминуемо ще доведат до по-трудно събиране на таксите за общите части. Възможно е и да се стигне до съд при некоректни платци.

"Когато се натрупат едни доста сериозни задължения, които може би са над 50 процента от минималната работна заплата, тогава етажната собственост има всички правомощия да си събере тези пари по съдебен път. Така че даден собственик може да му се трупат задължения, ако той не се поинтересува за тях, не се поинтересува да намери контакт с домоуправителя, в един момент могат да минат 3 години, на него да му са се натрупали някакви задължения от 100, 200, 300 или 500 лева и срещу него да започне дело от страна на етажната собственост спрямо него, за да се изискват тези пари", казва Светослав Николов, професионален домоуправител.

Друга важна промяна в закона е че решенията на общите събрания вече могат са се взимат при кворум от 50 плюс един процента от живущите, а не както до сега при 67 процента присъстващи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Един бивш комшия не плащаше нищо и се мъчеше да си продаде апартамента,ама хората само като влизаха в хода и се отказваха.Ние си направихме ремонт,боядисахме и тоя веднага го продаде та даже и на по-висока цена.Така,че живееш или не ще плащаш.
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
-1
 
 
Промяната в закона е недобре обмислена и ще доведе до конфликти и нейната отмяна след време тъй като води до облагодетелстване на живущите в сградата за сметка на неживущите. Достатъчно е, че неживущите собственици плащат за ремонта на общите части. Защо да плащат за чистачка, щом ги няма там? Това няма нищо общо с комунизма.
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
0
 
 
доене му е майката, дране и стържене
Aнонимен
на 31.01.2024 г.
+1
 
 
ТРЯБВА ДА СЕ ПОМИСЛИ НАЙ ВЕЧЕ И ЗА ТОВА КАК ДА СЕ СЪБИРАТ ПАРИТЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО НАТРУПВАТ СМЕТКИ ПО 200, 300,500 И ПОВЕЧЕ ЛВ. НЯКОИ МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ А ДРУГИ СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ.
на 31.01.2024 г.
+1
 
 
Когато си държиш парите в банка плащаш някакви такси - значи след като си държиш парите в недвижимо имущество също е редно да плащаш някакви такси
За кого е детската площадка в Цар Симеоновата градина? За деца или възрастни? Онова,което видях на 14.04.ме възмути много ,но изглежда само мен !
на 30.01.2024 г.
+2
 
 
А собствениците на необитаемите апартаменти ,нали искат общите части в сградата да са поддържани и чисти?! Това става със средства и щом жилището е тяхна собственост би трябвало да плащат ! Това важи и за ведомствените имоти,но за жалост те са над закона и за нищо не плащат !
Aнонимен
на 30.01.2024 г.
+2
 
 
Ще си плащат !Това не е комунизма едно време !Наемателите обаче не плащат ток,вода,после те хазяите набутват.
0
 
 
Да се въведе такса Амортизация за всеки живеещ или ползващ сградата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: