ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Граждански комитет от Средногорието против депониране на утайките там
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 13.10.2010Коментари (4)2984
©
В редакцията на Plovdiv24.bg пристигна писмо с позицията на Граждански инициативен комитет "За чисто Средногорие", относно депонирането на пловдивски утайки на хвостохранилище "Еко Медет". В следващите редове ви предоставяме пълния текст от позицията на инициативния комитет:

На 08.10.2010 г. в гр.Пирдоп, с участието на граждани от района на Средногорието, беше учреден Граждански инициативен комитет "За чисто Средногорие" като беше излъчена контактна група, съставена от 7 човека от няколко общини. За председател на комитета беше избран Иво Георгиев от с.Душанци, община Пирдоп.
Нашата основна цел е защита на съществуващата и без друго замърсена околна среда в района на Средногорието от допълнителни замърсявания, а конкретната цел - недопускане на депонирането на стабилизирани утайки от Пловдивска област на хвостохранилище "Медет".
Взетото на 20.09.2010 г решение от Междуведомствен експертен съвет към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за извозване и депониране на утайки от битово-фекалните води на Пловдивска област на хвостохранилище "Медет", е взето в противоречие със законовите процедури и е неморален акт, с който екологичната обстановка в района на Средногорието ще бъде усложнена допълнително.
На територията на Средногорието, в границите на 7 малки общини с общо население под 30 хиляди души има 3 флотационни фабрики, 7 хвостохранилища - действащи или изоставени от различни големи минни и промишлени предприятия в района.
Хвостохранилище "Медет" е потенциално много опасно съоръжение с голяма площ, със съдържание от близо 200 млн.тона хвост (285 пъти повече от разлива в Унгария), с наличие на плаващи, течни зони. Нито едно от предписанията при последния мониторингов доклад през 2007 година, не е изпълнено от компетентните органи. На хвостохранилището липсва каквато и да е система за мониторинг, охрана и контрол.
Средногорието е регион с утежнена екологична обстановка и тежки исторически замърсявания. Съществува Постановление № 50/16.03.1994 г на МС, в което оста "Пирдоп - Златица - р.Тополница" е обявена като екологична "гореща точка". Във връзка с горното има издадено и Решение на Министерски съвет от 19.12.2008 г, което определя с.Челопеч, гр.Златица и гр.Пирдоп за райони с повишен здравен риск.
Взетото решение от МЕС към МИЕТ за депониране на стабилизирани утайки от Пловдивска област на хвостохранилище "Медет", което е на територията на общините Пирдоп и Златица и е в пряк досег с коритото на р.Тополница, представлява и обосновава променен компонент на околната среда в посока на утежняване.
Собствените ни проучвания и анализи от взети проби показват, че при депониране на 15 000 тона от предвидените утайки, заедно с тях ще се депонират допълнително и 67 000 кг тежки метали, в които преобладава цинк, олово, мед и манган. Сравнителният анализ показва, че количеството на някои от тежките метали в утайките превишава това на хвоста.
Кметът на община Пирдоп възрази срещу взетото решение и поиска проверки на компетентни органи за законосъобразността и целесъобразността му. Общинските съвети в Пирдоп и Златица приеха декларации, с които категорично заявиха несъгласието си да се извозват и депонират в района утайки от пречиствателната станция на Пловдив.
Ние, от ГИК "За чисто Средногорие", не приемаме предвидените "нови методи" за рекултивация на хвостохранилище "Медет" чрез насипване с утайки, хвост и вар без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и съгласуване с местното население.
Настояваме да се започне разследване на технологията на взетото решение, което заобикаля законови разпоредби и е изцяло във вреда на местното население от региона на Средногорието.
Настояваме да бъдат извършени изследвания и анализ на стабилизираните утайки от поне 2 независими лаборатории, различни от лабораторията на ПСОВ-Пловдив.
В случай, че компетентните органи не се съобразят с нашите мотиви и искания, и предприемат изпълнението на решението, ще призовем жителите на Средногорието да се противопоставят с всички законни средства!
Обърнахме се към местното население и започнахме подписка против взетото решение!


Предоставяме ви и текста от обръщението на комитета към местното население в района, което е заинтересовано по случая:

В края на месец септември беше взето решение на министерско ниво, с което да започне извозване и депониране на стабилизирани утайки от битово-фекални отпадъчни води от Пловдивска област на терена на хвостохранилище "Медет" (стената на яз."Жеков вир").
С това се променя и се спира рекултивацията на хвостохранилището, която беше пред завършване, като се предлага продължаването на проекта да стане чрез насипване с утайки, хвост и вар без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и съгласуване с местното население.
Предлаганият метод ще доведе до замърсяване на района и проникване на тежки метали във водите, които чрез дренажната система на хвостохранилището ще преминат в р.Тополница.
Наличието на тежки метали и бактерии в утайките могат да доведат до бактериални епидемии и токсични замърсявания, които са предпоставка за опасност за здравето на хората, животните и природата.
Нека заедно да се противопоставим на заплашващата ни екологична катастрофа!
Подкрепете с подписа си настоящото обръщение:
"Против съм депонирането на стабилизирани утайки от Пловдивска област в района на Средногорието!"


Още по темата: общо новини по темата: 6
23.06.2011 »
27.10.2010 »
06.10.2010 »
05.10.2010 »
30.09.2010 »
21.09.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На 4 октомври кметът на Пирдоп каза, че няма да иска компенсации и няма да има ескалиране на напрежението по оста Пловдив-Пирдоп, че ще се търсят още ползотворни бъдещи разговори по въпроса. Да, ама не! Общинските съвети в Пирдоп и Златица не са съгласни, населението - също. И ето че пловдивските утайки пак стигат до задънена улица. Христо Минков (дирекция Екология-Община Пловдив), Валя Атанасова (РИОСВ) и Ваня Манчева (РИОКОЗ) спешно да намерят друго решение! Щом утайките са "стабилизирани" и "безопасни", защо да не се депонират на сметището край Цалапица и да се използват впоследствие за рекултивацията му?
+3
 
 
Моето мнение е, че е наложително хората да се събудат вече и да предприемат сериозни мерки за екосистемите на планетата и тяхното замърсяване...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: