ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Брокер: Хората, които имат нужда от жилище, разбраха, че отлагането само би оскъпило сделката им
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 02.02.2024Коментари (19)16610
© Plovdiv24.bg
Устойчив пазар на жилища със стабилни нива в броя реално сключени сделки – това характеризира изминалата 2023 г. според данните на Имотека, част от Реалто Груп. Покачването на цените продължава, макар и умерено – на годишна база то е в рамките на 11% в големите градове на страната. Същевременно ипотечното кредитиране остава ключов фактор на пазара, привличайки все по-млади участници към решението за покупка на жилище.

"Стабилността, която отчитаме в броя сделки през годината, се дължи в голяма степен на новото строителство. То предостави разнообразие от добри оферти, както и гъвкави схеми на плащане. В същото време, очакванията за драстичен спад на цените в резултат от временното затихване на пазара, започнаха да избледняват. Хората с нужда от жилище разбраха, че отлагането само би оскъпило сделката им. Това особено силно се усети през последното тримесечие на 2023 г., когато отчетохме съществен ръст спрямо същия период на 2022 г.", коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

Според Пейчев в периода октомври-декември 2023 г. на всеки 100 новоизлезли оферти на пазара са се падали по 130 купувачи. Това представлява раздвижване спрямо края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато съотношението е 1:1.

Двутастайните и тристайните жилища продължават да са ключови за пазара, следвани от многостайните апартаменти и къщите. Инвестиционните покупки пък представляват малко под 20% от всички през 2023 г. Според Имотека, строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане, което може да мотивира клиентите с инвестиционен интерес.

"Най-често срещаният мотив за покупка на нашите клиенти е да живеят по-просторно. От жилища с 2 или 3 стаи те се стремят да се преместят в 3 или 4 стаи. България продължава да е в челните места по пренаселеност на жилищата в Европа и това е съществен катализатор на пазара", допълва Пейчев.

"Новото строителство е предпочитано както от инвестиционно настроените клиенти, така и от тези, които искат да купят на по-изгодни цени и имат възможност да изчакат. Съществено предимство за тези хора е и това, че могат да изберат разпределението, етажа и изложението на жилището си, както и да се спрат на малък или голям проект според нуждите на домакинството си", коментира Ивайло Муцанкиев, директор "Ново строителство" в Имотека.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Цените са такива на каквото се спрат купувача и продавача. Въпрос на Сделка! Ако някой е готов да плати за дом в Пловдив повече пари от колкото да речем в някой западно Европейски град, значи вижда по-добра перспектива за себе си в Пловдив! Същото важи и за гражданите на ЕС. Пазара ще се изравни, цените ще се изравнят, защото е доброволна сделка между двама човека. Въпроса със заплатите остава отворен….и там има доброволна сделка между работодател и работник.
0
 
 
Някой хора чакат цял живот да станат безплатни апартаментите, други изплащат и са доволни че не са били 20 години под наем. Ако си под наем е добре да се замислиш, ако ще инверстираш за да продаваш с печалба след година-две, може би си изпуснал момента.
+2
 
 
Нито купувам, нито продавам. Но! Факт! Ловният сезон на брокери, "инвеститори" и други имотни измамници го откриха! За справка, питайте "Нотариуса"! Вятърът задуха...
+3
 
 
Купувач: На кой му пука, какво е казал скапания брокер!?! Всеки нормален купувач прескача тези мърши!
+2
 
 
Първо, тоя "брокер" е умрял от глад, защото няма балами. Второ, това не е просто статия или интервю, а ПЛАТЕНА/НО такава/такова... :-))))
+5
 
 
Проблемът на подобни статии е ,че който няма какво да работи става брокер и "голям специалист".90 % нямат нито икономическо нито техническо образование.На базата на какво си дават мнението не знам.
+1
 
 
Помня още 2008 година ....балона ЗАПОЧНА ДА СЕ ПУКА.....и от 450-500 евро.....2024 станаха 2200 евро (виж цени на акт 14 зад мол Пловдив, има телефони).....така се спуска,че целия град се строи като за последно.....ХАХАХАХА....иначе готов с акт 16 под 1200 трудно....,а ако има паркет и плочки за 20- 30 лева....отива 1500
на 02.02.2024 г.
+2
 
 
Пълни глупости. ОТЛАГАЙТЕ! И като се пукне балончето, тогава взимайте.
+5
 
 
Всеки ден излиза по един мазен брокер да обяснява как трябва да се купува веднага, че иначе лошо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: