ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Кауфланд", "Билла", ДСК, "Виваком" са частните компании в България, които имат най-много служители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 04.02.2024Коментари (5)61036
©
Българското издание на списанието за бизнес и финанси "Форбс“ състави класацията на компаниите, които не са държавни, с най-много служители в България

Класацията се казва Forbes 1000 Employers и включва частни компании, регистрирани в България, и които имат по поне 1000 служители.

От нея става ясно, че търговията на дребно и банкирането все още са сред водещите работодатели в страната. Към тях се добавят и информационните технологии, където служителите биват привлечени от високи заплати и различни социални придобивки.

И докато в софтуерната индустрия се влиза сравнително трудно заради необходимостта от квалификация, в някои аутсорсинг компании, които се занимават с обслужване на клиенти,  критериите за влизане са доста по-ниски.

Ето първите десет големи фирми, които са с най-много служители.

1. КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕНД КО

Търговия - 7410 служители

С 1.9 млрд. лв. годишни приходи към края на 2021 г., веригата хипермаркети е не само най-големият частен работодател, но и една от най-големите компании в България. Само в София има над 10 хипермаркета с марката Kaufland. Последната инвестиция в нов обект в столицата е за 37 млн. лв. в кв. "Люлин“.

2. БАНКА ДСК

Финанси - 5299

Макар да не е най-голямата като активи, Банка ДСК разполага с най-много служители сред финансовите компании. През 2022 г. чистата печалба на Банка ДСК, която е част от унгарската финансова група OTP, е над 560 млн. лв. Нито една друга банка, оперираща в България, не може да се похвали с толкова висока печалба за изминалата година.

3. БИЛЛА БЪЛГАРИЯ

Търговия 4943 служители

BILLA продължава да развива логистичната си мрежа, което подсказва за очаквана бъдеща експанзия. През септември компанията обяви, че започва строежа на логистична база близо до Стара Загора, която ще обслужва доставките в Централна и Южна България. Инвестицията е за 50 млн. лв. и се очаква да бъде открита през 2025 г.

4. ВИВАКОМ БЪЛГАРИЯ

Телекомуникации 4531 служители

Наследникът на държавния телеком БТК окрупнява все повече позициите си на всички фронтове на телеком пазара. По-рано тази година Vivacom успешно приключи няколко сделки за придобиването на телевизии, интернет доставчици и компания за полагане на кабели. Това стана въпреки обжалване от страна на преките й конкуренти на пазара – А1 и Yettel.

5. КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП

4526.5 служители

Най-голямата аутсорсинг компания в България по брой на служителите започва като малък колцентър. Бързият й растеж през годините привлича вниманието на канадската Telus, която купи "Колпойнт Ню Юръп“ и я превърна в един от основните си офиси в световен мащаб.

6. ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

Финанси 4069.62 служители

ОББ стана най-голямата банка по активи в България, след като погълна бизнеса на Raiffeisen в България. Сделката, която се оценява на около 1 млрд. евро, беше последвана от продължителен процес по ребрандиране и интегриране на системите на двете банки.

7. ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕНД КО

Търговия - 4047 служители

С над 100 магазина в цялата страна, дискаунт веригата Lidl периодично открива нови работни места в големите и средно големите градове. Компанията набира служители с агресивна рекламна кампания, в която открито заявява стартовите заплати и други придобивки за бъдещите служители.

8. СОТ-СИГНАЛНО ОХРАНИТЕЛНА ТЕХНИКА

Охранителна дейност - 3999 служители

Това е една от най-големите охранителни фирми в България. Броят на служителите й надвишава населението на редица малки български градове.

9. УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Финанси - 3812

Дългогодишният лидер на банковия пазар в България вече не е на първо място по активи. Въпреки това, с почти 4000 служители, банката продължава да е един от най-големите частни работодатели в страната.

10. ДИ ЕКС СИ БЪЛГАРИЯ

ИТ - 3811

Част от глобалната компания DXC, българското дружество е едно от най-големите в страната, развиващо дейности в сферата на информационните технологии. Компанията промотира своя virtual-first модел, който позволява на служителите да работят от всяко място на България.

Ето тук може да разгледате кои са 100-те най-големи частни работодатели в България







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само община Пловдив има 10 хлд.служители а София ,а Варна и т.н.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 04.02.2024 г.
0
 
 
Вижте основните дейности на тия.. Търговия, банка, охранителна.. Нито една производствена. Тук в Бг само се въртят едни пари, колкото да преживява населението. Почти няма производства с прилична принадена стойност, в които се създава високотехнологичен продукт, и в които да има високи и много високи заплати, спрямо сегашния жизнен стандарт.
-1
 
 
Интересна класация, но странно защо не видях в нея "Еконт" - те имат около 4500 служителя.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: