ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Мийте чиниите с ръкавици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:55 / 04.02.2024Коментари (2)6316
©
Препаратите за миене на съдове обещават не само да почистят съдовете ви до блясък, но и да се погрижат за ръцете ви. Изглежда, че това е добре. Но колко безопасни са компонентите в състава им? 

В крайна сметка, те могат да попаднат в тялото. Производителите могат да бъдат неискрени, декларирайки, че техните продукти са екологични, безопасни, а също така са полезни за кожата - те я защитават, овлажняват и омекотяват.

Лекарите недвусмислено казват, че е най-добре е да миете съдовете с ръкавици, така че препаратът, колкото и деликатен да е той, да не влиза в контакт с кожата на ръцете ви. Но малко хора наистина правят това. Избягвайте да използвате препарат за съдове в тези ситуации.

Веществата, съдържащи се в миещите препарати, могат да окажат лошо влияние върху тялото. Човек може да развие както обикновен сърбеж по кожата, така и сериозен дерматит. Различни добавки като лайка, алое вера или овлажняващи компоненти в препаратите за миене на съдове не са нищо повече от рекламен трик.

Те нямат реални ползи за кожата. Тези вещества нямат овлажняващ, защитен или друг ефект. Освен това, продуктите разрушават защитния хидролипиден слой на кожата, причинявайки сухота, лющене и усещане за опъване. Ето защо е толкова важно да носите ръкавици, когато миете чинии. Внимание, агресивни ПАВ Повърхностно активните вещества се считат за най-агресивните от всички компоненти в препаратите за миене на съдове.

Именно тяхното присъствие помага за справяне с мазнините, премахване на мръсотията върху съдовете и в същото време отмива мастните филми от кожата на ръцете, до развитието на пилинг и дерматит. Ето защо, ако се грижите за кожата си, трябва да купите ръкавици за миене. Продуктите имат кумулативен ефект : в началото изглежда, че ръцете ви са добре, но постепенно сухотата и дискомфортът ще се увеличат. Страдащите от алергии обикновено са изложени на риск от обостряне и контактен дерматит.

Ако се изчисли приблизително, за една година в човешкото тяло влиза до чаша различни химикали. Добавените аромати към продуктите за миене на съдове и почистващи препарати също са химикали, които маскират по-острите и силни миризми на компонентите на детергента.

Ако често имате главоболие, мигрена или респираторни проблеми, тези летливи вещества могат да влошат състоянието. Въпреки че не е установена пряка връзка между състава на различни лекарства и развитието на патология, проучванията вече свързват сапуните за съдове с астма, храносмилателни проблеми и увреждане на черния дроб.

Най-голямото отрицателно въздействие върху тялото възниква, ако препаратите за миене на съдове са лошо измити и останат на повърхността. С храната те могат да навлязат в стомаха и червата, образувайки там негативни тъканни реакции. Особено опасни са повърхностноактивните вещества и киселините, които спомагат за образуването на обемна пяна, която отмива добре мазнините и мръсотията. 

Ако редовно "ядете“ различни химикали от препаратите за миене на съдове, това може да доведе до хранително отравяне, смущения в метаболитните процеси, както и увреждане на храносмилателния тракт с образуване на гастрит, язвено-ерозивни проблеми с лигавицата на малките черва и нарушения на микрофлората на дебелото черво, пише Actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Статия модел - плява, тоест без никакъв смисъл... :-))))
на 05.02.2024 г.
+1
 
 
Т'ва много плебейско бе, съдомиялните са по 150 лв.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: