ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Фермер: При вноса на домати обявяват цени от 5-10 евроцента, а в магазините ги продават по 5 лева за килограм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:54 / 13.02.2024Коментари (3)25814
©
Скоро доматите ще станат като екзотични култури, заяви Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. Секторът плодове и зеленчуци е пред разпад, проблемът не е от днес, от 15 години този сектор стои на опашката по подпомагане, продължи тя. Заради проблемите в земеделието 26 браншови организации продължават протестите.

Като заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестите ще стават по-интензивни през следващите дни.

Хората изкореняват градините си и спират да произвеждат, заяви Мариана Милтенова. Според нея никой не контролира, че при вноса на домати обявяват цени от 5-10 евро цента, а в магазините ги продават по 5 лв. за килограм. Най-често вносът на домати е от Турция, Македония и Гърция. Вредителят Черната златка унищожава черешовите градини, но никой не се интересува от това, каза още Мариана Милтенова, цитирана от вестник "Труд".

50% от консумираните в страната плодове и зеленчуци са от внос, заяви Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България. През 2023 г. площите с плодове и зеленчуци са намалели, а е нараснал вносът. А приоритетите на министъра на земеделието Кирил Вътев са Закон за аграрната камара и Закон за браншовите организации, каза Живка Гроздева.

Според нея е необходимо фермерите да не се притесняват от фалит. Но според индикативния график на Държавен фонд “Земеделие" субсидиите за площ за плодове и зеленчуци за първи път ще бъдат изплатени през месец май - с два месеца по-късно от обикновено. За това забавяне е виновен Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони и огромния брой документи, които трябва да бъдат проверявани, и административната тежест за земеделските стопани, коментира Живка Гроздева. Тя обясни, че министърът на земеделието Кирил Вътев не се е срещнал с представители на всички земеделски организации, за да чуе проблемите им и да бъдат направени промени в Стратегическия план.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Относно вносните плодове и зеленчуци! Всички вкарват с проформа фактури и подобни измислени документи. Дори фирмите в тези документи са обикновено земеделски производители. Цената е в центове. Парите се дават кеш. Накрая на месеца за цялото количество от този производител идват една, две или три фактури и естествено цената е в смешните десетина цента на килограм!!! Така данъчните прибират ДДС върху тези центове! Къде е печалбата? Първо: На производителя се плаща по-скъпо, но в кеш! Второ: Вносителят винаги има около тон и половина в повече в камиона отколкото пише в документите. Дори и да го теглят камиона има триста трика, за да се скрие тонажа. Трето: ДДС на неистинска цена. Четвърто: На търговците по борсите се продава скъпо, но по фактури евтино. Плащане кеш и после дребните търговци да се оправят! Знаят ли го това данъчните? Да! Но!!! Не си слагат главата в торбата за жълти стотинки и най-важното!!! И те нямат и нституционална защита!!! Просто мафията така си изгради държавата!!! Честито ни крепостничество!!!
+1
 
 
Една салата да си направиш вкъщи ти излиза 15лв. По скъпа от ракията.
+1
 
 
Браво на г-жа Милтенова. Нашата земя е плодородна и все още има хора които искат да гледат плодове и зеленчуци трябва да ги подкрепим. Внос трябва да бъде разрешен когато ние не можем да произведем дадена култура. Родното производство трябва да е на първо място и педиестал.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: