ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Погледнете тези данни и забравете за кръчмарските фантастики за високия стандарт през комунизма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 13.02.2024Коментари (15)7629
Александър Димов, който е с изявена гражданска позиция, направи кратко сравнение на цените от средата на 80-те години в България спрямо тези в наши дни. За целта той използва протокол от заседание на Политбюро от септември 1985 г. 

Минимална заплатка през 1985 г. 120 лв., средна заплатка 213 лв.

Бензинчето става 1 левче, със 120 левчета, мога да си купя 120 литра бензинче. Сега бензинът е 2.63 лв. за литър. Със 933 лв. мога да си купя 354 литра бензин.


През 1985 г., 500 мл. водка става 8 лв., сега една водка "Аляска" от 500 мл. струва 7.28 лв. Със 120 левчета мога да си купя 15 комунистически водки от 500 мл., със 933 лв. мога да купя 128 водки "Аляска".

Цигари внос стават 4 левчета, със 120 левчета, мога да си купя 30 кутии, сега със 933 лв., мога си купя 155 кутии "Давидоф".

Поскъпват и комунистическите автомобили, за тях няма да коментирам, само ще кажа, че през 70-те години на миналия век най-евтиният автомобил ЗАЗ-966 Запорожец, в продажба в СССР, струваше 3500 съветски рубли, което съответства на 4 771 щатски долара по официалния курс.

По това време в САЩ, малко по-евтино, а именно за 3,562 американски долара, можете да си купите Ford Mustang Mach 1, оборудван с климатик, автоматична скоростна кутия (автоматична трансмисия) и 5,7-литров 8-цилиндров V-двигател с мощност 290 конски сили сили. Между другото, обичайният Ford Mustang в основната конфигурация струваше 2820 долара.

Обикновената биричка става 0.45 стотинки за 500 мл., сега има бира по 1.69 лв. от 500 мл (Каменица - кен). Със 120 комунистически левчета, мога да си купя 266 бирички, сега със 933 лв. мога да си купя 552 бири.

Кафенце на зърна по комунистическо става 24 лева за кг, сега кафе на зърна Lavazza Crema e Aroma (качество) е 25.99 лв. за килограм. Това означава, че в края на 1985 г., със 120 лв. мога да си купя 5 кг. кафе, а сега със 933 лв. мога да си купя 35 килограма Lavazza Crema e Aroma.

Свинско трупно-белено, в края на 1985 г. става 5 лв. за килограм, сега намирам същото за 11.90 лв. Със 120 левчета по комунистическо, мога да си купя 24 кг. свинско, сега със 933 лв. мога да си купя 78 килограма по 11.90 лв.

Това е "прекрасния" комунистически "рай". Беше "евтино" и живяхме "добре", така каза бай Иван-комуниста, в кръчмата пред блока. Тези кръчмарските фантастики за "високия" стандарт през комунизма, ги разправяйте на някой друг. Двадесет и еди си кое си място, по стандарт на живот...

Ама друго си е "гадната" и "скапана" демокрация..., завършва Димов своята публикация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чета статията Ви и съм със смесени чувства. Първо е редно да започна с това, че нямам носталгия по соца, без това да ми пречи да презирам сегашната система (може би дори повече защото, по-голямата част от съзнателният ми живот е минала в сблъскването с именно нейните проблеми и парадокси, някак по-познати са ми). Това ми звучи като една от онези сметки тип "100 коча - 200 мъди, всичко ясно". Наясно съм, че интервюто на Путин изисква контра мерки с подобни статии от страна на медиите, лошо няма, но това е принципа, "Ти пък си много убав". Сега бих започнал с това, че продуктите които се цитират тук като цени не са точно от "първа необходимост", дори да приемем, че водката ви е проблема, нека ви припомня че нямахте акциз на вашата, приготвена лично от Вас домашна ракия :) Друг въпрос също е че ако цените са били такива, (не съм търсил да правя справки) все пак не е съвсем обективно, понеже сега имате тази заплата тогава онази но и бюджетните пера са значително повече, за пример едно семейство тогава имаше един домашен телефон сега едно семейство от 4 души има 4 договора към мобилен оператор за да речем 80лева сумарно + да речем 35 още за интернет и т.н. (разбирате насоката в която поемам, плащате доста повече услуги). Дори бензина да е бил на тези цени тогава как са били данъците на колите Ви? А винетки? Граждански? А пътищата? (споменавам ги защото пак е свързано с разходи по амортизацията на Вашето МПС). В този ред на мисли, цената за това да имате кола се определя от доста повече разходи от това да и сложиш бензин, вероятно ще се съгласите. Здравеопазване ами семейство с 2 деца, които този месец прекарат по един грип за пример ви сваля заплатата с приблизително едни 200 лв.и водките ви автоматично вече не са 128 :). Примерите са безкрайни, искам да кажа, че това как живееш като качество е доста по комплексно а и вероятно е прекалено рано да се прави равносметка и за двата строя (малко като да си издадеш биография когато си на 15). Но дори да е така, както казвате за нас би било много жалко като личности, ако след близо 40 години, можем да си стоплим сърцата и да се успокоим с неща от сорта "Струваше си! Сега вече мога да си купя 20 кг. повече сирене спрямо преди!"
+3
 
 
Никой адекватен не може да твърди, че през комунизма е било по-добре, или нищо не знае за тези времена, или е толкова некадърен че в момента не може да се конкурира с и без това слабите си сънародници. Комунизма е добър само за лентяите които с и без работа получават наравно с бачкаторите. А парите за какво са ти ако нямаш за какво да ги изхарчиш.
+6
 
 
Без сметки, без статистики, без анализи. Аз живея по-добре от баща си. Толкоз. Едно време както той казва: колко пари имаш зависеше от някой друг, сега зависи само от теб.
0
 
 
Нужни са прецизни статистически изчисления за нещата от т.нар. "потребителска кошница", която е базовото нещо, интересуващо всички. А иначе, водчици и кафенца не са най-показателното нещо. Да не говорим и колко е общата бройка работещи сега спрямо тогава на глава от населението. Колко са сега мързелуващите, които не работят нищо, защото смятат, че "няма смисъл" и съответно не допринасят към осигурителната система? Колко са работещите, които работят нещо от промишлеността, което реално доприснася към осигурителната система, а не работят в държавния и обществен сектор, в който осигуряването им е просто да извадиш от единия джоб и да вкараш в другия. Колко действително е оправдано минималната заплата да бъде 933лв. в сегашното състояние на икономиката, колко хора са минали в сивия сектор или се осигуряват на половинки, заради едно измислено вдигане на праг? Изобщо, въпросът трябва да се дискутира от икономисти, а не от бакали.
+6
 
 
Добре живяха, които крадяха. Като дете живеехме във ведомствен блок. Имаше доста шофьори - всички се топлеха с нафтови печки и у тях се ходеше по тениска. Да обяснявам ли откъде беше нафтата? Бензинът за служебните коли беше индикиран. Цялото народонаселение знаеше кои вещества действат обезцветяващо. Някой сеща ли се откъде тоя масов порив към химическа просвета? В началото на века учех в университет и обитавах обзаведена квартира. Пералнята беше Перла 4. На гърба имаше метална пластина с цена. 520 лева. С колко заплати се е купувала тогава?
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: