ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Разказ за живота по времето на соца: Избрахме да останем сред овцете и козите, а можехме да сме в Пловдив, София или Берлин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:04 / 17.02.2024Коментари (5)33142
©
Писателят Роси Антов живее в Пловдив от години. Автор е на няколко романа и книги с разкази. В социалните мрежи е известен с псевдонима Дивак Турлак.

Представяме ви кратък негов ироничен разказ от станицата му във фейсбук за живота по време на социлизма в България:

Синът ми ме пита как сме живели по соца. И му отговарям.

Живеехме прекрасно, сине. Роди се докато с майка ти учехме. Роди се в стерилно чиста болница. Изписаха те на първи май 1986. Сега лъжат, че точно тогава е минал радиоактивния облак над нашата социалистическа родина. Лъжат. Целата втора група мезехме със марули и се въргаляхме по поляната до общежитията. Така и не видехме радиоактивен облак. Ти може да си го видел, що лежеше в количката до нас и зяпаше небето. Майка ти немаше кърма, ама магазините бяха притъпкани с хумана, бананови каши, адаптирани млека и всичко за бебето. По 10 стотинки бройката. После завършихме и тръгнахме да работим на село.

Партията се грижеше за селата

Можеше да тръгнем за София, Пловдив, Берлин, но избрахме да останем там. Сред овцете и козите. Но от едно предприятие в Монтана, където икономическия директор бе приятел на дедо ти ми се примоли да отида да работя там. Не му отказах. Исках да работя за родината. Там, където ще съм полезен. В магазините имаше всичко. Маркови дрехи и обувки. По 3-4 лева. Телевизори, перални и всичко за бита. Рознообразни и евтини мебели. А за храната няма да ти говоря. Рафтовете пращяха от месо. Пращяха от плодове. От сирена и млека. От хляб. Ако щеш вервай, но един път си купихме и истинска кафе, а не смес с леблебия. Улиците бяха широки и чисти. Хората като манекени. Усмихнати. Възпитани шофьори, каращи японски, немски и американски автомобили. И услужливи. Разваля ти се чистачката и свваляш някоя от най-близкия автомобил. Бензинът бе 2 стотинка за три кила. Пълниш резервоара и по гръцко и италианско.

На опера у Виена

До Египет и Йордания. Пирамиди, Патра, древност, култура, история… Ама предпочитахме нашите курорти. В цял свят нямаше такива. Сега пускат снимки и се смеят, че били мизерни. Не, сине. Отвън приличаха на сгради от некое гето. Но зимаш карта за два лева. И 14 дена си до морето. Влизаш в съборетина отвън, а вътре лукс. Телевизори. Стереоуредби. Вани. Тоалетни блестящи. Климатици. И обядваш в най-близкия ресторант. За смешни пари. За лев и петдесет ядеш кво ти душа иска. За още лев пиеш поне 5 водки. Ако случайно има Кока Кола, си поръчваш и една за 5 лева и се наслаждаваш на почивката.

А келнерите възпитани

Посрещат те на входа. Места имаше винаги. За нас, българите. Винаги ни настаняваха с предимство, а европейците се облизваха отвън. Левът ни бе световна валута, обезпечена със злато. Не признавахме долари, марки и лири.

А ти си скиташе където искаш. Тогава норвежците не крадяха децата ни. После почивката свършваше и се прибирахме в града. И тръгвахме на работа. Починали. Щастливи. И работехме с удоволствие. Кой нема да работи с кеф, ако заплатата му е две хилядарки, а три кила бензин два лева. Та не слушай какво ти говорят либерастите и соросоидите! Лъжат. Скапаха всичко. Даже един шипков мармалад на калъпи не могат да направят. А по соца го правехме. И цел свет ни завиждаше.

Това е сине! Така живеехме ние. И ти. После всичко се скапа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на Турлака. Точно така си беше и все още е за една малка част комунистически наследници. Останалите овце никой не ги пита. Имаше един виц навремето за Людмила Живкова, която отива на седмицата на модата в Париж и журналистите се чудят, коя е тази модна икона? После разбират, че баща й отглежда 8 милиона овце и е животновъд. Само дето фермата си работи и до днес и модните икони не са децата, а внуците.
-1
 
 
Човекът го е писал с много чувство за хумор, не го ли забелязахте? Когато лидерите на “ Партията любима” пътуваха с правителствения самолет на шопинг в Париж за сметка на народа, нас ни пращаха да пазаруваме като деца в кварталната млекарница, където предлагаха само краве и овче сирене в тенекии, кисело мляко в бурканчета, прясно мляко, а кашкавал “Витоша” само ако не беше свършил или го бяха докарали. И завиждахме на мизерната Турция, която е светлинни години след нас с неизкоренимата си ориенталщина и изостаналост, но в очите на слепите е модерна капиталистическа страна с лъскавите “ол-инклузив” хотели с привидна любезност, в които ходи само най-бедната прослойка от Западна Европа, защото друга сносна почивка не е по джоба им.
0
 
 
Иронията е страхотна - браво на автора. Проблемът е, че в очите на много идиоти, тогава е било точно така и сега, когато онзи дребен диктатор в Кремъл е тръгнал да възстановява СССР, те се подмокрят, че соца ще се върне. Още по-лошо е, че работят срещу интересите на България и яростно се съпротивляват на достойното и свободно бъдеще с разни глупости като излизане от ЕС и референдум за еврото. Можем само да се надяваме разумът да надделее, иначе ще сме най-големите глупаци, ако с методите на демокрацията върнем тоталитарната диктатура в България.
-1
 
 
Напишете името на сатрапа дето е съчинил тази измишльотина за климатици по времето на соца, за карти по 2 лева, за 5 водки за лев!!! Може би да сме по-млади, ама и ние помним. Ами за пътуването в чужбина, кой разполагаше с паспорт по онова време?!? Ами за лукса по квартирите, никакви телевизори по стаите, тоалетните в отделна сграда навън, клякаш да друсаш и едновременно с това действие гъзо ти е измит! А пък баните, и те навън, с един единствен 80 литров електрически бойлер за четири- пет стаи. Та като спрат водата, или пък електричеството, и оставаш валат. Абсолютен социалистически лукс!!! До автора: С поздрав най-сърдечен, драги ми Смехурко
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: