ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Каква е истината зад "двойните сметки за ток"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:35 / 02.03.2024Коментари (5)5635
©
През януари вълна от публикации в социалните мрежи, както и в някои медии, разпространиха твърдения, че битови потребители получават "двойни сметки за ток“. Темата с цените на тока през зимните месеци очаквано привлича читателски интерес и публикациите, свързани с нея, набират много прочитания, споделяния и интеракции в социалните мрежи. Това е свързано и с печалба от реклами за информационните сайтове.

В същото време темата може да бъде използвана за политически цели чрез провокиране на гражданско недоволство в широки кръгове от обществото, както се случи през февруари 2013 г. Тогава антиправителствените протести, които започнаха като израз на негодувание срещу високите сметки за ток, в крайна сметка доведоха до оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Притесненията на гражданите за високите енергийни разходи през зимата са били използвани и друг път като инструмент за нагнетяване на политическо напрежение.

Работата на Factcheck.bg по темата показва, че вълни от подобни публикации често се появяват в интервала януари-март през последните няколко години.

Данни на енергийния доставчик "Електрохолд“ показват, че средното потребление на домакинствата в Западна България през декември 2023 г. се е повишило с 57% спрямо ноември. Според компанията през последния месец на 2023 г. битовата консумация в районите, които тя обслужва, е била най-високата за декември от 2007 г. насам. Цените на електроенергията тази зима също са малко по-високи в сравнение с миналата, след увеличението от юли 2023 г., което обаче беше в рамките на 4 до 5,5%.

На този фон вълна от публикации, почиващи върху няколко индивидуални случая, подклажда страхове от шоково покачване на енергийните разходи на домакинствата.

Малък брой случаи подхранва вълна от публикации

Десетки публикации, разпространявани през януари 2024 г., всъщност стъпват върху много малък брой индивидуални случаи, в които потребители споделят, че са получили неочаквано високи сметки за декември 2023 г. Повечето от тях са представени само с малките им имена и населеното място, в което живеят. За енергийното им потребление не се знае почти нищо, а детайлите от разказите им не могат да бъдат проверени. Масовото препечатване и преразказване на едни и същи публикации с различни заглавия създава погрешното впечатление, че броят на оплакващите се от скок на сметките е много по-голям от реалния.

На 6 януари, например, сайтовете Silnabulgaria.eu и Novinarnik.bg препечатват материал от "Телеграф“, озаглавен "ЧНГ: Тлъсти сметки след празниците, заваляха лавини от жалби срещу тока!“ Публикацията, подписана от Елена Иванова, твърди, че е по сигнали от читатели. Под твърдението за "лавини“ от жалби са разказани историите на трима души, представени само с първите им имена, които са получили по-големи от очакваните сметки за декември. В два от случаите се оказва, че става дума за увеличение спрямо предходния месец, което не е необичайно през зимата, а би могло да има и много други обяснения. Обстоятелства обаче не са посочени.

Двете публикации са споделени в почти идентични постове в десетки Фейсбук групи, като пълният размер на разпространението им е трудно да бъде установен, защото линковете към материалите се публикуват в коментар под основния статус. Публикациите с линкове към двата материала стават част от вълна сходно изглеждащи Фейсбук постове, съдържащи твърдения или въпроси относно високите цени на тока:

Преглед на профилите, публикували статусите, показва, че голяма част от тях съдържат многобройни постове свързани с познати дезинформационни наративи в подкрепа на Русия, Путин, против Европейския съюз и Запада, против демокрацията и други подобни.

Паралелно с локалните групи твърденията се разпространяват и в множество страници за споделяне на вдъхновяващи цитати или с "развлекателен характер“, чиято роля в разпространението на дезинформация Factcheck.bg изследва подробно.

Такива страници и групи активно публикуват мъдри мисли, вицове, клюки или забавни изображения. Това им позволява лесно да натрупат голям брой последователи и ги превръща в много удобен инструмент за прокарване на целенасочени внушения и влияние върху големи групи хора.

Така публикациите за сметките за тока се появяват например в групи като "Кефа цена нема“ със 105 000 членове, "Обичам те – Проумей го“ също със 105 000 членове, "Имам едно сърце, което е за всичко“ с 464 000 последователи, "Когато ми е гадно се боря да сме добре с останалите“ с 65 000 последователи, "Вдъхновяващи истории“ с близо 120 000 последователи "Хорската завист няма граници“ със 162 000 последователи, "Нека тази обелка от картоф има повече почитатели от всяка чалга звезда“ с 56 000 последователи и още много други.

Твърденията за скок в сметките на тока са разпространени също във фен страница на телевизия 7/8 с близо 60 000 последователи, както и с фен страница на актьора Красимир Радков със 193 000 последователи, като двете страници официално обявяват че са свързани съответно със сайтовете Istinskiistorii.com и Novinarnik.bg и публикуват главно съдржание от тях. Страницата "7/8“ публикува също съдържание от сайта 7kefa.com, който е свързан с Istinskiistorii.com, според информацията публикувана в самите сайтове. И трите изброени сайта не съдържат информация за издател или собственик.

Част от публикациите в тези групи също съдържат линкове към материалите в Silnabulgaria.eu и Novinarnik.bg, както и към публикация в 7kefa.com. В нея не се цитират конкретни потребители или източници, а се казва единствено, че "много хора се оплакват“ от шокиращи сметки за ток. Подобно на Novinarnik.bg и 7kefa.com, сайтът Silnabulgaria.eu също не съдържа информация за редакцията или собственика на онлайн изданието.

На 14 януари в новините на Nova e излъчен репортаж със заглавие "Двойно по-високи сметки при същата цена на тока“, който също се превръща в един от най-споделяните материали по темата в социалните мрежи, след като е преразказан под различни заглавие и със съкращения в множество информационни сайтове.

В репортажа са разказани историите на двама потребители – един от Самоков и един от Горна Оряховица. Това е единственият материал по темата от януари тази година, в който оплакалите се от високи сметки граждани застават с лицата и пълните си имена, за да разкажат историята си.

Представена е и позицията на трите електроразпределителни дружества, които доставят енергия за битовите потребители. Те припомнят, че при различните домакинства има различни фактори, които влияят върху енергийното потребление, че чувствителното увеличение на сметките през зимата е обичайно, както и че през лятото на 2023 г. цените бяха повишени. В материала се припомня също, че са възможни нередности във функционирането на отделни електромери, като при съмнения те могат да бъдат проверени. Директните споделяния на публикацията на Nova са достигнали до аудитория от най-малко половин милион потребители във Фейсбук.

Историята от репортажа на телевизията e препубликувана в много сайтове, като различните заглавия създават впечатлението, че става дума за множество отделни случаи на драстично покачване на сметките за ток. В част от материалите обясненията на енергийните компании са съкратени до едно изречение или напълно отсъстват. Трудно е да се прецени с точност до каква обща аудитория са достигнали тези публикации, но проверка с инструмента CrowdTangle показва, че тя е не по-малко от 1,5 милиона потребители.

Подобен модел на разпространение следва публикация в "Сега“ от 17 януари със заглавие "Двойни сметки за ток стреснаха гражданите“. В него също се казва, че "много хора“ споделят възмущение от по-високите си сметки за декември, като е разказан един-единствен конкретен случай на неназован абонат от Стара Загора, чиито сметки са се повишили неколкократно от октомври до декември. Текстът е препечатан в голям брой анонимни или полуанонимни сайтове като Narod.bg, Informiran.net, Novjivot.info и Bairak.bg, вече със заглавия като "Ужас: Двойни сметки за ток шокираха народа“, "Дерат ни с безобразни сметки за ток“ и "Още промяна: Двойни сметки за ток шокираха народа“. Тези публикации на свой ред се споделят в социалните мрежи, достигайки до десетки хиляди потребители.

По този начин разказът за малък брой индивидуални случаи на домакинства с високи сметки за ток получава огромно разпространение, въпреки че конкретни детайли не са известни, а споделените лични истории не могат да бъдат проверени. Сензационните заглавия и множеството препубликации усилват въздействието на твърденията и създават впечатление, че засегнатите са много повече.


Още по темата: общо новини по темата: 537
21.04.2024 »
01.04.2024 »
01.04.2024 »
25.03.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/90 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 02.03.2024 г.
0
 
 
С тези надути сметки отказаха хората от парното,скоро ще минем на дърва и въглища!
+2
 
 
Истината ще дойде догодна, когато преминем на свободния пазар. Куцо и сакато с връзки в министерствата в момента отваря фрими за брокери на енергия. Сметките за ток от 200лв, ще станат 300лв. Когато се прибираме от работа и консумираме най-много ще ни го слагат по няколко ката. Но към този момент раята си мълчи, всичко е точно. Който не вярва, нека провери как върви промишлената енергия ма свободния пазар. Това ще е и за нас :)
0
 
 
Здравей, обикновено "плюя" по некомпетентни статии пуснати в сайта, но тук трябва да поздравя редакцията, добре написана статия и аргументирана. Дано не е преписана :) П.С Напълно съгласен, много дезинформация. Моите сметки също са по високи , но съизмеримо с увеличението на цената, не двойни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: