ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив се знае точният час на снеговалежите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:30 / 29.10.2010Коментари (27)5818
© Plovdiv24.bg
Тъй като прогнозите и за лютата, и за меката зима били в резултат на компютърни модели с различен софтуер, и тази година през 20 минути шефът на "Чистота" Радослав Кошински ще получава актуална информация за времето директно от извора - Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Договорът ще бъде подписан преди 15 ноември, когато започват зимните дежурства.

"Специалистите от БАН се шегуват, че прогноза от 3 дни повече напред си е живо тото. За толкова въздушните маси идват от Атлантическия океан до България и в този период могат да ни предупредят как ще се променя времето в рамките на 1 час. Случвало се е до минутата да познаят: казаха, че ще завали сняг между 12 и 14 ч., а в 11 се обадиха и уточниха, че ще е в 11,40; точно тогава паднаха първите снежинки, ние бяхме вече готови", разказа Кошински пред репортера на Plovdiv24.bg.

Когато постъпил във фирмата, попитал колегите каква е прогнозата, а те му отговорили, че ще разберат от вечерната телевизионна емисия.

"Когато става въпрос за толкова важно нещо като проходимостта на пловдивските улици, не може да чакаме да разберем какво ще е времето от телевизията или вестниците. Информацията, която денонощно получаваме от НИМХ, съдържа много важни подробности - във всеки един момент знаем каква е температурата на 2 м под земята, на определена височина във въздуха, движението на въздушните маси и атмосферното налягане. Паднат ли температурите, хукваме да осоляваме 14-те надземни съоръжения", обясни Кошински.

От двете вероятни дългосрочни прогнози предпочитал тази за меката, макар и по-дълга зима, защото колкото и валежи да паднели, имало и техника, и технологии, с които да се осигури проходимостта на града. Сбъднела ли се обаче лютата  зима с температури минус 30 градуса, цяла Европа щяла да бъде парализирана. Директорът на "Чистота" не знаел гориво - освен може би, някои лабораторни разработки на специален дизел, с което колите биха запалили.

С около 250 т сол, останали от миналата зима, фирмата е готова да посрещне предсрочни студове, другите 3500 т, които предстои да бъдат закупени, за всеки случай ще бъдат складирани наведнъж най-късно до 10 декември.


Още по темата: общо новини по темата: 78
10.03.2011 »
09.03.2011 »
09.03.2011 »
07.03.2011 »
07.03.2011 »
07.03.2011 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Искам да ти кажа че изобщо не ни е задължение да чистим тротоарите от снега. Те са общинска собственост. Значи ако реша да изкарам една сергия на тротоара ще трябва да плащам наем на общината нали? А като падне сняг общината не е длъжна да ми чисти тротоара, че даже и ще ме глобяват. Ами нека дойде някой и се опита да ме глоби!!!!!
-2
 
 
Тук е нужно да се допълни и, че когато завали хубаво снега и натрупа пред домовете, е добре гражданите да излизат и да почистват добре пред домовете си, а не да се оплакват по форумите ! Аз имам две гребла в мазето и всяка зима рина като бясно чукчи например ..купувам си морска сол от Метро и дори осолявам пред коооперацията , без да съм длъжен и без никой да ми плаща за това! В края на краищата каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи...В това отношие сме брутално зле, като знам в някои държави хората колко съвестно си читят пред домовете..уникални мрънкалници сме и все търсим някой друг виновен... От скоро в община Пловдив работи общински Инспекторат, а подконтролни са му абсолютно всички общински наредби....Аз лично мисля да ги спукам от сигнали при вида на тотално непочистени пространства пред жилищни постройки, които създават пречки за придвижване на хората ....Нека налагат глобите , щото е крайно време да се вземем в ръце !!!
+2
 
 
абе нали знаете че тоя по гръп не пада или снегът щее много мокър или пък сух ии ще има вятър ..... ще измисли оправдание ..... поне да си беше мълчал
-1
 
 
Обаче, ако си сложим ръка на сърцето, вярно, че не падна кой знае колко сняг, но миналата зима се справиха добре. Нямаше блокирал градски транспорт, улиците бяха проходими при зимни условия, е малките улички, където не пречеха паркираните коли също бяха чисти, а за разлика от Пловдив, София беше тотален блокаж-наистина преимуществото на Пловдив е, че е абсолютно равен, за разлика от София, а това никак не е за пренебрегване. Всеки шофьор знае, че не е проблем да се кара наравно, при сняг и лед, стига да се спазват елементарни правила и да имаш добри гуми, друго е да катериш баир. Дано и тази зима се справят както трябва, а ние да си сложим зимни гуми и да знаем, че няма нужда да мрънкаме-това си е природа и никога и никъде по света след обилен снеговалеж не е идеално сухо 10 мин. след приключването му. В някои западно-европейски държави за 3 пръста киша обявяват бедствено положение и транспорта спира-пр.Франция, нека и ние да бъдем нормално взискателни, а не да се чудим само как да плюем едни или други, щото не са от нашата политическа сила и да търсим под вола-теле!
0
 
 
Акцентът върху надлезите е много правилен подход. Общо взето главните улици на града добре се почистваха миналата зима. Ако не сте забравили, проблеми създаваха паркираните автомобили на улиците, което правеше невъзможно ефективното почистване с техниката. Нямаше нито един ден с парализиран транспорт в града ни. Общественият транспорт също добре се справи. Дано и тази зима така добре да си вършат работата.
+1
 
 
Абе сега говори квото искаш ще те видим когато завали тогава тря се махнеш сам
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 29.10.2010 г.
+1
 
 
Защо пак сол ? Нали тествахте някакви препарати миналата година ?
+2
 
 
По стара българска традиция зимата неминуемо пак ще ни изненада....
+2
 
 
Абе непосилно е да се изчистат всички улици. Особено малките. Там щем не щем рием сами. Ама поне главните да бяха изчистили както трябва миналата година.
+2
 
 
Мисля да запазя тази статия и когато улиците на Пловдив останат непроходими поради падналия сняг, както става всяка година, ще я изпратя на г-н Кошински. Още пазя снимки на нашата улица от миналата зима, ще направя такива и тази зима че да ги сравним. Дано има разлика...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: