ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Десетки отбелязаха в Пловдив 81 години от спасяването на българските евреи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 10.03.2024Коментари (1)4220
© 24 часа
Еврейската общност в Пловдив отбеляза 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Митинг-поклонението, организирано от еврейската организация "Шалом", се проведе в двора на старото еврейско училище, сега Частно средно училище "Дружба“. "В днешния ден си спомняме историята на гонение, страх и мъка обхванали душите на нашите предци, историята, в която българското общество реагира на несправедливостта, православната църква застава в защита на сънародниците си от друго изповедание. История, в която депутати подписват декларация против готвената депортация на евреите от България и невероятната история на създаването на гражданско общество по време на война в страна, съюзник на нацистите от Германия", каза в словото си Светлозар Калев, председател на "Шалом" - Пловдив. 

Калев припомни имената и действията на личностите, обявили се в защита на евреите като Димитър Пешев, митрополит Кирил, екзарх Стефан, общественика и журналист Недко Каблешков, юристите Йордан Ковачев и Георги Кръстев, председателя на Търговско-промишлената камара Обрейко Обрейков, Ангел Станков- председател на Адвокатската колегия, журналистът Лука Говедаров, полк. Цветан Мумджиев, занаятчийската гилдия, представена от шивача Никола Миленков. Сега аз говоря за случки, които, взети заедно, формират една изключителна, феноменална история за спасение на десетки хиляди човека, допълни Калев. Той допълни, че е важно да се пази истината за тези събития, да не се позволява на някой да променя съдържанието на фактите и да се разказват случките от спасението на българските евреи на младите хора.

Българите трябва да се гордеем с право с този наш акт по време на Втората световна война, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, цитиран от БТА. Той посочи, че Пловдив е символ на толерантността и на това как различни етноси и религии могат да живеят заедно.

Дядо ми не е можел да си представи, че неговите приятели ще загинат и неговият акт е преди всичко човешки, посочи Ани Миленкова, внучка на Никола Миленков, изпратил лична протестна телеграма до царя, призоваваща за отмяна на мерките срещу евреите. Тя допълни, че е възпитавана да се ценят хората по качествата и достойнствата им, а не по принадлежността към някаква националност. 

Спомените на семейството си за дните около 10 март 1944 година сподели и внучката на Обрейко Обрейков - Лалка Обрейкова. Видният пловдивски общественик участва в защитата на евреите в града и е инициатор за написването на възвание срещу депортацията им от България. 

На отбелязването на годишнината присъства и д-р Хаим Пардо, който е на пет години, когато събират в двора на училището еврейската общност в Пловдив, за да бъде депортирана. "Колкото хора имаше вътре, два пъти повече имаше отвън. Бяха дошли приятели, комшии, събудили се рано-рано, за да видят какво става. Накрая се прибрахме и после разбрахме, че много неща са ставали, за да се отмени депортацията към лагерите на смъртта", разказа Пардо. По думите му благодарността на еврейската общност е много голяма. Той призова хората да пазят достойнството си и антисемитизмът и други ксенофобии да не се развиват в България.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, зам.-председателят на Общински съвет - Пловдив Стефан Послийски, десетки граждани. Бяха положени цветя пред паметната плоча на училището.

Отбелязването на 81 години от спасението на българските евреи ще продължи със служба в Бачковския манастир, където ще бъде отдадена почит на eкзарх Стефан и патриарх Кирил.

На 10 март 1943 г. в Пловдив 612 души евреи са задържани в три часа през нощта в еврейското училище, но по обяд са освободени по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство. До това се стига, след като митрополит Кирил (бъдещият патриарх) влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако не бъдат освободени.  Междувременно в страната се надига вълна от негодувание и 42 депутати начело с  Димитър Пешев внасят подписка в Народното събрание и бламират антисемитските действия. Самото правителство спира депортирането. Българската православна църква окуражава евреите и българите, несъгласни с политиката на правителството. Особено активен е софийският митрополит Стефан, оглавяващ Светия синод. Протестите създават възможност цар Борис III да отмени депортацията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
На везната на Темида действията на стотина достойни българи по онова време още дълго време ще тежат повече от постъпките на тяхните наследници от така наречения български елит и правителството. Търпим ли, търпим...Но всяко търпение си има своя край - има точка, отвъд която търпението престава да бъде добродетел... Позор е всякакъв вид фашизм, който разделя хората на висши и низши по език, произход и религия!!! Когато посягат на светинята "Аз съм българче" (в широк смисъл на думата), а обществото мълчи, означава, че сме стигнали дъното.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: