ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти от ПУ се потят над непубликуван разказ от Стефан Бонев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:08 / 01.11.2010Коментари (1)3945
© Plovdiv24.bg
Една от творбите на пловдивския писател Стефан Бонев е затруднила сериозно студентите от пети курс, славянска филология. Тяхната задача е била да преведат на чешки език откъс от неговия разказ "Късогледство". Тази творба не е публикувана в първата книга на автора "Разкази за двама". Няма я и във втория му сборник "Изпит по летене", благодарение на който тази година Бонев взе наградата "Пловдив" в раздела за художествена литература.
 
Гл. ас. д-р Гинка Бакърджиева, преподавател по чешки език в университета, която е открила и предложила разказа на Бонев, съобщи, че "Късогледство" се е падал и на държавен изпит. Критериите на комисията за подбора на материалите са следните: текстът да е написан от български автор, да е в рамките на една страница, да е четивен, с ясна синтактична конструкция и общоупотребима лексика, т.е. да няма реалии и фразеологизми, които биха затруднили студентите. При положение, че един текст вече е бил изтеглян, той в последствие се използва за подготовка и се дава за превод на групите по съответния език, за да знаят следващите студенти какво може да им се падне на техния държавен изпит.

Освен произведението на Бонев, на изпит са се падали произведения на Елин Пелин, Чавдар Мутафов, Станислав Стратиев, Агоп Мелконян, Йордан Радичков, Вера Мутафчиева, Георги Господинов, Диян Енев и т.н.

През това лято над друго от произведенията на Стефан Бонев се потиха също и кандидат-гимназистите. В последното издание на сборника с тестови задачи, преразказ на неизучаван текст с определена дидактическа задача, за външно оценяване и подготовка за изпити за седми клас на издателство "Булвест 2000", беше включен разказът му "Стареца". В помагалото творбата на Бонев съжителства с текстовете от Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин, Константин Константинов и Георги Господинов. В екипа, подготвил сборника, влизат проф. Кирил Димчев, доц. д-р Ангел Петров, проф. дпн Мария Герджикова, Олга Попова, Илияна Кръстева и д-р Мая Падешка, която именно е автор на раздела за преразказ на неизучаван текст с определена дидактическа задача.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тяхната задача е била да преведат на чешки език откъс от неговия разказ "Късогледство". ... Ъъъъ не е ли това целта. Да не знаеш това което ще ти се падне. Иначе и аз мога да го преведа :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: