ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Голяма банка блокира разплащателни сметки, клиенти нямат достъп до парите си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:33 / 11.03.2024Коментари (4)199568
©
Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без достъп до парите си точно в моменти, когато имат най-много нужда от тях. При това причината не са неактуализирани лични данни, заради което периодично банките блокират сметки на своите клиенти.  

Оказва се, че една от най-големите банки у нас - "Уникредит Булбанк", блокира без предупреждение всяка разплащателна сметка, от която в продължение на 12 месеца титулярът не е теглил пари. Банката приема, че по тази сметка има нещо съмнително, независимо че собственикът може през това време да е внасял суми в нея.

Читател на "Сега" сигнализира, че като клиент на "Уникредит Булбанк" наскоро е бил неприятно изненадан да получи съобщение, че разплащателната му сметка е "затворена", когато се опитал да нареди онлайн плащане от нея. При посещение в офис на банката е получил обяснение, че е редовна практика да се блокират сметки, по които за по-дълъг период няма тегления на пари, въпреки че има постъпления. Мярката била "за доброто на клиентите", защото така се предотвратявало евентуално източване на пари.

Разплащателната сметка уж била разблокирана при посещението на банковия офис, но при следващ опит за онлайн превод отново се оказало, че е затворена. Последвало ново посещение на банковия клон, този път служителката посъветвала клиента да изтегли някаква символична сума и така да се регистрира движение по сметката. Куриозното е, че банковите служители не са били наясно след колко месеца се блокира сметка, от която не се теглят пари - в единия случай са твърдели за 6 месеца, в другия - за 3 месеца.

Друг читател алармира, че заради блокирана сметка е изпаднал в изключително неудобно положение около Коледа, докато е на екскурзия във Великобритания. Разплащателната си сметка той използвал като спестовна ("Уникредит Булбанк" преди две години преустанови стандартните депозити на своите клиенти и ги превърна в разплащателни сметки) и решил да прехвърли от нея пари в дебитната си карта, за да може да се разплаща спокойно в чужбина. 

"Оказа се, че не мога, сметката беше замразена. Каква е причината, разбрах чак когато се върнах в страната - липса на тегления за продължителен период", обясни нашият читател.

"Сега" отправи запитване към "Уникредит Булбанк" при какви условия се блокират сметки и ако това се прави, когато няма тегления на суми за определен период, какъв точно е той. А също и защо клиентите не се предупреждават предварително.

От банката обясниха, че всичко е разписано в Общите условия за откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица. С тези условия клиентите се запознавали при откриване на сметка, те били публикувани и на официалната страница на банката.

"В точка 96 от общите условия е упоменато, че при липса на дебитни (разходни) операции по банкова сметка в продължение на повече от 12 (дванадесет) месеца, банката има право да обездвижи (ограничи) сметката за извършване на дебитни операции. Това се прави изцяло с цел защита на нашите клиенти".

"Банката предоставя на разположение на влогодателя информация за обездвижването на сметката за извършване на дебитни операции чрез електронните канали на банката или след поискване от страна клиента чрез центъра за контакт с клиенти или филиал, когато влогодателят не ползва услугите за електронно банкиране.

Сметката се реактивира за извършване на дебитни операции след потвърждение пред банката от влогодателя, извършено във филиал на банката или чрез обаждане в обслужващ филиал. Потвърждението може да бъде дадено и от надлежно упълномощен пълномощник на влогодателя, извършено във филиал на банката", уточниха още от "Уникредит Булбанк".

Проверка показа, че подобна практика на блокиране на разплащателни сметки само заради това, че от тях не са теглени пари в продължение на 12 месеца, няма при другите големи банки. От контактния център на ОББ обясниха, че нямат подобни рестрикции. От Банка ДСК посочиха единствено практиката да блокират дебитни карти, когато те не са използвани повече от 12 месеца.

Масово разплащателните сметки в трите големи български банки са на практика спестовни сметки. Това са старите депозити, които след изтичане на падежите им бяха закрити в последните две-три години. Затова е напълно очаквано по тези сметки да няма тегления на средства, а притежателите им само да внасят спестяванията си. И с движение, и без движение на средства по тези сметки, банките всеки месец събират такса обслужване, която в момента е между 4 и 5 лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 12.03.2024 г.
+1
 
 
Това и на мен ми се случи но с тази разлика че сметката ми мина в пасивен режим и не ми взимаха такси през този период. Активираха ми я отново, след разговор с поддръжката, и си направих преводите без проблем.
0
 
 
И как точно ги предпазват от източване, след като не е имало източване цели 12 месеца? Сами си противоречат тези дебили. Явно е, че просто ни карат да свикваме с това, че могат по всяко време да ни отнемат парите
0
 
 
""В точка 96 от общите условия е упоменато, че при липса на дебитни (разходни) операции по банкова сметка в продължение на повече от 12 (дванадесет) месеца, банката има право да обездвижи (ограничи) сметката за извършване на дебитни операции. Това се прави изцяло с цел защита на нашите клиенти"."
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: