ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Без семки и бонбонки в Стария град, въвеждат права и задължения за живеене
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:23 / 11.11.2010Коментари (32)6779
© Plovdiv24.bg
Край на семките и бонбонките в Стария град, ще се разработва проект за всяка подробност - какво да се продава, как да се рекламира, какъв да е шрифтът върху табелите, дори с  какъв цвят точно да светят електрическите крушки.

"Край с работата на парче, оттук насетне мислим комплексно", подчерта шефката на общинския институт "Старинен Пловдив" Весела Илиева при днешното представяне на новата петгодишна концепция за развитието на Стария град, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стария град няма да се превръща в музей, а ще се утвърждава като все по-динамично място за живеене, каквото е бил без прекъсване още от 6-ото хилядолетие преди Христа и което е най-голямата му ценност. Това е в основата на разработената от екип от 13 специалисти концепция. Целта е резерватът да се превърне в творческа лаборатория, като в старите къщи закипи живот, представящ не само занаятите, а и модерните изкуства и индустрии, своето място ще намерят и университетите.

"Администрации и партийни централи нямат място там. Всеки, който иска къща под наем, ще трябва да кандидатства с програма. Не размерът на наема ще е важен, а средствата, които предлага да вложи за реставрация, консервация и фасада. Дейностите, с които ще се привличат туристи, са също равностойни по значение", отбеляза заместник-кметът Петя Гогова. До десет дни ще е готов списъкът с 10 къщи като начало на новия подход.

В концепцията е включена и буферната зона с Главната, Капана, Одеона, което ще повиши степента на защитеност на всички обекти в нея. "Като водя туристи по Главната, ги карам да отправят погледа си нагоре по къщите, срам ме е как изглеждат със стъклариите в ниската си част", призна Илиева.

Пълно преосмисляне предстои на организацията на движение и охраната. Забранено ще е влизането на едрогабаритни МПС-та, с определени по размер пикапи ще се извършва снабдяването на магазини и заведения.

Брошура с права и задължения за живеене в Стария град ще бъде пусната във всяка пощенска кутия в резервата веднага щом Общинският съвет приеме Наредбата за къщите в риск, концепцията и вътрешните правила на управление, които вече се гледат в постоянните комисии.


Въвеждат концепция за Стария град


Още по темата: общо новини по темата: 213
16.03.2024 »
18.02.2024 »
01.11.2023 »
15.10.2023 »
28.09.2023 »
26.09.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Весела Илиева?!? Край на семките и бонбонките в Стария град Няма нито едно място, като изключим автоматите (от една година) в Етнографския мусеи, където да си купиш вода, а камо ли семки И бонмонки няма да се превръща в музей, а ще се утвърждава като все по-динамично място за живеене Когато Весела Илиева стопанисваше къщата на ул. Съборна 22 тя беше под ключ - канцелария за нея И още една две И беше със звънец на вратата, а когато И взеха ключовете е ТИЦ и е отворена, Но под ключ е къщата където Тя си премести куклите И това е Балятова къща - къща от Проекта УНЕСКО, там в момента пак е под ключ И пак звънец Целта е резерватът да се превърне в творческа лаборатория, като в старите къщи закипи живот, представящ не само занаятите, а и модерните изкуства и индустрии, своето място ще намерят и университетите. творческа лаборатория - малеееее Реставрационното ателие към Общината (до Източната порта), което е пак на нейно подцинение е под ключ И там никoй (камо ли тъпист) не знае какво И за колко се реставира какъв да е шрифтът върху табелите Обърнете внимание на табелите на стопанисваните от Весела Илиева имоти Там до шрифт дори не е нужно да се стига - само един пример - Официални И Национални празници (колко национални празника има една държава, че е в мн. ч. И т.н.) "Като водя туристи по Главната, ги карам да отправят погледа си нагоре по къщите, срам ме е как изглеждат със стъклариите в ниската си част", призна Илиева. Какво им е на витрините Даже професионалисти в областта смитат, че къщите по главната са в момента по-добре (фасадно) от тези в Стария град Да не говорим, че Веселка водила групиииии, че е срам, Божеееее Скоро четохме И за лелята, заради която е държат на това място, но си спомняме И г-н Бадев, които все повтаряше, че по проектите е много добра къде са??? Вече колко години е директор??? или университетите, които цитира, че ще намерят място е този в които е той сега Пловдив е едно село, И то малко, И всичко е толкова ясно, че И се чудя на наглоста, НО
0
 
 
Весела я било срам от мястото, на което работи от години. Интересно клатещият й се стол ли я накара да роди това изречение. Тя има също принос за разрухата.
+5
 
 
Абе на 5 метра от стария град гъмжи от ши*ани мангали, дето серат по улиците там и са превърнали разкопките в сметище. Вместо да ми правите стария град музей, вземете изгонете долните мангали от там, баааси циганската държава майна----
на 11.11.2010 г.
+3
 
 
Гергов НЯМА ДА МИ ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА ! Бегом МАРШ към Маноле свинар ! Това е Стария град на Пловдив така р че преселниците нямат глас ! Дано смотаните форумджии са разбрали какво казвам !
+1
 
 
НАААААЙЙЙЙЙ-ПОООООСССЛЛЛЕЕЕЕЕ!!!!! чак не ми се вярва, че някой някъде успя най-сетне да се СЕТИ как трябва - града ни е уникален откъм туристически потенциал (уникален за България) и е просто срамота всичко това да не се реалзира! БРАВО!
+3
 
 
Нещо не се връзва. Хем музей, хем резерват, хем лаборатиря и при всичко това в старите къщи да закипи живот като се допуснат модерни изкуства и индустрии. /Точно такива пък - в никакъв случай, сега е 21, не 19-ти век/ А буквално за семките и бонбонките. Точно пък тук трябва да можеш да си купиш разните щраволини от шекер, дето на много други места са забравени, пак трябва да си я има Арменската сладкарница/когото съм завел, всеки я помни/ Не пуканки от американски тип, фрешове и творенията на Кока-Кола
+2
 
 
Стига бе! Весела Илиева 100 години се изживява като някакъв шев в стари град и до момента нищо не роди като идея .сега чудо невиждано, ще и роди тиквата нещо свястно.. . няма как да се случи! Колко средства е докарала ?
+2
 
 
Ако зависише от вас ,щяхте да вдигнете хотели като на Слънчев бряг.Знам ви колко струвате.
+3
 
 
Със сигурност в Стария град има много проблеми за решаване, но адски грозно впечатление правят множеството просяци и джебчии, които буквално издевателстват над нашите и чужди туристи. Има и организирани групи- един или двама циганина тарашат, а по един седи отцепка в края на улицата! Не може да оставиш мангалите да вилнеят и да си въобразяваш, че ще правиш туризъм! Няма как да стане.
+3
 
 
Не са проблемът движещите се коли в Стария град. Проблемът са рушащите се сгради и липсата на средства у собствениците да си го поддържат. Ако искат по някакъв начин да реставрират стратият град - Да подпомагат собствениците при ремонта с парични средства. Не с разни празни приказки...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: