ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На нокти срещу съдебно решение за антените, не е изключен протест
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:25 / 11.11.2010Коментари (26)6526
© Plovdiv24.bg
"Когато видя базови станции върху покривите на шефовете на мобилните оператори, тогава ще им повярвам, че тези антени са безопасни!" - бурно реагира и. д. кметът Александър Долев на първото загубено от общината дело срещу един от трите мобилни оператори, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Административният съд не само че отмени като незаконосъобразна заповедта на Славчо Атанасов за демонтаж на общо 99-те излъчватели на електромагнитни полета в града на разстояние до 300 м от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, ясли, детски градини и площадки, но и осъди общината за плати 50-те лв. деловодни разноски по делото, направени от жалбоподателя.

"Борбата продължава. Ще обжалваме на всички възможни инстанции!" - увери Долев и припомни, че решението на Общинския съвет за ограничаване на вредното влияние от излъчвателите на електромагнитни полета е потвърдено от ВАС.

Според сегашното решение на пловдивския съд кметската заповед е незаконосъобразна, защото се мотивира единствено на Закона за местно самоуправление и местна администрация, решението на местния парламент и предложението за демонтаж на конкретно посочените антени, направено от специално назначената комисия. В заповедта си той бил пропуснал да се позове на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, а посочените обекти като елемент от мобилните далекосъобщителни мрежи си имали редовни разрешителни за строеж. Кметът имал правомощия да премахва опасни съоръжения, но дори по закон това се предприемало като крайна мярка - след доказване на вредата.

Подобен развой се очаква и по делата на другите двама оператори.

"Тъй като спорът стана много жесток, извън съда ще водим и друга битка срещу мобилните оператори", закле се Долев.

Днес той прави първата комисия по ЗУТ с експерти от няколко държавни инстанции и общината за проверка на много известна антена в "Капана". Едно по едно ще проверява всяко издадено разрешително. 1800 лв. ще даде за калибриране по евростандартите на американската апаратура за замерване на лъчението, с която РИОКОЗ разполага, за да се правят проверки навсякъде и по всяко време.

Междувременно повечето членове на комисията за контрол на антените, чието предложение кметът оформи в заповед, са бесни. Председателят Илко Илиев ги свиква на спешно заседание в сряда, за да набележат мерки за защита на кметските заповеди за премахване ва вредните излъчватели.

"Уважавам решението на съда, но се страхувам да не се установи такава практика, че пловдивчани да няма как да се защитават от вредните излъчвания. Не е изключено да се стигне и до обсъждането на протестни действия", коментира Илиев.


Долев "на нокти" срещу антените на мобилните оператори


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз малко по-сложно се изразих. Ако антените са опасни - нямат място не само на 300 метра от читалищата, а въобще трябва да бъдат премахнати от Пловдив. Никакви мобилни комуникации не могат да оправдаят нанасяне на доказани вреди. И всеки кмет в България по закон има право да премахва опасни съоръжения. И никакъв оператор няма да може да обори такава заповед в съда. Ако антените бяха опасни за хората, отдавна щяха да ги премахнат в Лондон, Париж и Ню Йорк, много преди в Пловдив да има въбще мобилни телефони. Тук просто някакъв селски кмет е издал заповед, с която по свое усмотрение, защото той така смята, забранява поставянето на 300 метра от детски градини, болници, поликлиники и училища. А защо не на 1500 метра? Спекулира се с любовта на хората към децата. Отдавна на много бг-кметове тези антени им са трън в очите, защото не са обложени с разрешителни, лицензи, данъци, такси, политически рекет и корупция. Някакви фирми дръзват да правят бизнес без на паричните потоци да има сложено кранче и за местната власт. И тогава всеки уважаващ себе си популист започва предварително обречена на провал "битка" с лошите и алчни фирми, за да "опази" сладките дечица от рак, а техните родители - от грабеж.
0
 
 
Чесно казано не съм специалист в областа на телекомуникациите. Но по принцип най високите сгради в града са точно жилищните. Логично е като се поставя антена да се поставя на най високото място за да има по голям обхват и да има по малко антени. Ако тези антени са наистина толкова вредни не е ли по добре да има по малко от тях, отколкото повече по нежилищни сгради (които най вероятно ще се намират до жилищни). Друг е въпросът дали операторите плащат достатъчно пари за това. 200 лева е смешна сума.
0
 
 
Колеги, вие гледате принципно на нещата - вредни ли са антените или не, като от само себе си се разбира, че имате предвид всички човешки същества, включително по-глупавите и по-алчните. Нищо по-важно няма на този свят от здравето и по-зрелите хора не случайно казват - най-важното е да сме здрави. Но обърнете внимание на ЗАПОВЕДТА на кмета - става дума за премахване на антени на разстояние от 300 метра до, цитирам, "учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, ясли, детски градини и площадки". Ето това е популизъм и дори идиотизъм на квадрат. Много ясно, че малкото ми детенце ми е най-милото и свидно нещо на света и живота си давам за него. Но принципно не би трябвало да се прави разлика между живота на красиво малко сладко детенце и заядлива 90 годишна червена бабичка - всички те са хора и имат еднакви права. Лично аз бих сезирал комисията за дискриминация по този повод, за да наложи солени глоби на Главчо Атанасов, лешояда-доносник Долев и Илко. Абсолютно е недопустимо да се дават предимства или да се прави разлика по расов, възрастов или какъвто и да било признак между хората. Повече от ясно е, също така, че малоумните заповеди на кмета ще паднат в съда - та ние сме правова държава (макар и съдебната система да не е това, което трябва да е). Не разбирате ли, че тук става дума основно за популизъм и трупане на евтина политическа популярност. Кметове като Главчо Атанасов, които чрез скандалите живеят, дори нямат ИЗГОДА да походят прагматично и наистина да решат някакъв проблем, ако въобще антените са проблем (поне досега не е доказано, че са вредни). Напротив, Главчо Атанасов има интерес да води ИЗМИСЛЕНИ БИТКИ, я със София, я с мобилните оператори. Въпреки, че ги губи и на практика никаква не я върши, той се поставя в ролята на Робин Худ, защитник на бедните и слаби провинциалисти, приемащи безплатно столичните боклуци и облъчвани безмилостно от алчните за печалба мобилни оператори. Остава само добрия бизнесмен-свинар-другар да построи с откраднатите пари от нашите данъци и имоти още една църква, в която да палим свещи и на "Господа помолим ся" и дяда ви Николай да ни направи помен. А между другото много поздрави от Чанчун ви праща другаря Главчо Атанасов. Очаквайте една торба с чудеса.
+1
 
 
Нищо ново под слъцето,което не става с пари става с много пари,някой беден съдия вече няма да бъде беден,а за народа кой му пука!!!!
+2
 
 
Не искам а изпадам в излишни подробности и да обяснявам защо въпросните антени не са вредни (на теория). На практика - не съм чул още някой да се е разболял от рак защото живее близо до такъв предавател. Проблема е в парите който операторите плащат на вход Х в блок У за да има такава антена на покрива. От тук следва, че хората във вход Щ не получават от тези пари защото не е на техния вход и веднага започва да ги боли главата и да мрънкат, колко били вредни и как всички ще умрем от тях ... българи сме все пак :)
+1
 
 
"..."Борбата продължава. Ще обжалваме на всички възможни инстанции!" - увери Долев и припомни, че решението на Общинския съвет за ограничаване на вредното влияние от излъчвателите на електромагнитни полета е потвърдено от ВАС..." Възможно и да е прав г-н Долев, но вредното влияние на парите е ограничило това на излъчвателите ;) (ако ме разбирате какво искам да кажа)
+1
 
 
Пак ни прожектират грешния филм.Ако тази енергия е насочена към намаляване на цените на разговорите, операторите сами ще демонтират антените. ;)) Аман от популиски , недоносени изцепки на импотентните ни смешници! От коя дупка изпълзяха тия природни недораземения?
+1
 
 
След 20-30 години като ни изпонатръшкат онкозаболяванията ще си говорим отново по тая тема...за съжаление разговорите ще започват с "да бяхме"....
+3
 
 
Долев и Илиев вие сте най-вредното нещо за Пловдив. Предлагам Ви като първа стъпка с борбата с мобилните оператори, да престанете да възлагате обществени поръчки за доставка на мобилни услуги-няма как да стане. всички харесват малки и дебели пликчета... ако това не помогне нека се намеси адв. Каназирева. Тя със всичко се оправя.
+4
 
 
Антените трябва да бъдат изкоренени!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: