ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Може ли един бойлер да гръмне
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 01.04.2024Коментари (2)10054
©
Възможно ли е да гръмне изключен бойлер? Отговорът е: да! Това може да се случи когато потребителят смята, че го е изключил, а той продължава да нагрява водата. Случва се при повреда на ключа за включване и изключване: може да показва, че е "изключен“, а всъщност да държи бойлера във включено състояние.

Тогава, ако някой от предпазните устройства е повредено, водата продължава да се нагрява, а това води до експлозия. Но това означава, че бойлерът е бил "изключен“ само привидно, а на практика е включен. 

 

Как електрическите бойлери са защитени от експлозии?

Едно от основните предимства на електрическите бойлери е безопасността. Неизправностите и особено експлозиите на оборудването се случват рядко, но такива случаи се случват.

Нека да разберем защо бойлерът гърми и какви превантивни мерки да предприемете, за да предотвратите това.

Защо бойлерът може да гръмне?

Има два вида електрически бойлери - проточни и акумулиращи. Първите загряват водата, докато потокът преминава през резервоар с нагревателни елементи, пише actualno. При прегряване налягането може да се повиши. Това може да доведе до повреда на тръбата и разкъсване на резервоара.

Устройствата за съхранение започват да затоплят водата, когато определен обем на контейнера се напълни. Въпреки това, дори когато е напълно напълнен, част от резервоара остава празен. Когато част от водата се превърне в пара, налягането в резервоара се увеличава и може да достигне стойност, достатъчна да причини спукване на тръба или спукване на контейнера.

Ако защитата срещу прегряване и критично повишаване на налягането не успее, бойлерът може да гръмне. Рискът от разрушаване на бойлер за съхранение е малко по-висок поради конструктивните характеристики на оборудването.

Причини да гръмне бойлера

С повишаване на температурата на водата в резервоара на бойлера, тя се разширява и частично преминава в газообразно състояние. Налягането в резервоара на бойлера се увеличава значително, което може да доведе до разкъсване.

За защита на оборудването се използват предпазен клапан и термостат. Когато налягането се увеличи, първият изпуска вода навън, докато налягането се върне до приемлива стойност.

Второто устройство изключва нагревателните елементи на бойлера при превишаване на определения температурен праг. Предотвратява топлинното разширение на водата и интензивното изпаряване, което води до повишаване на налягането.

По този начин, за да гръмне електрически бойлер, трябва да се повредят и двата предпазни елемента.

Друга причина е неправилната инсталация. Най-честата грешка е инсталирането на предпазния клапан в обратна посока. В този случай защитният елемент не изпълнява функцията си и не работи при високо налягане.

Предпазни мерки

За да предотвратите бойлерът да гръмне, трябва да се спазват следните препоръки:

1. Използвайте услугите за монтаж на бойлер от сертифициран специалист. Инсталирането обикновено може да се поръча от търговеца на дребно или производителя на оборудването.

2. Извършвайте редовна поддръжка. Отлаганията и електрическите претоварвания по време на стартиране в крайна сметка деактивират автоматичното защитно оборудване. Диагностиката и подмяната на елементи са част от периодичната поддръжка на агрегатите.

3. Следете работата на бойлера. Ако показанията на манометъра са по-високи от нормалното, когато индикаторът "Прегряване“ е включен и нагревателните елементи работят, трябва да изключите уреда ръчно.

4. Купете бойлер с многостепенна защита. Проточните бойлери са оборудвани с тройна система за контрол на температурата и предпазен клапан, а акумулаторите са оборудвани с термопревключвател и предпазен клапан. Устройствата работят независимо, което значително намалява риска от злополука, дори ако едно от тях излезе от строя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.04.2024 г.
0
 
 
а акумулаторите са оборудвани с термопревключвател и предпазен клапан. Значи Акумулаторите са си акумулатори, акумулаторни са нещо съвсем друго. И АКУМУЛАТОРНИТЕ са оборудвани с два термостата/термопревключвател/, един основен и втори, който изключва ако първият не сработи. Ако предпазният клапан бъде монтиран неправилно на изхода, няма да тече вода към мивката, НО ПАК ЩЕ КОНТРРОЛИРА НАЛЯГАНЕТО В БОЙЛЕРА, СЪЩО ТАКА ТЪЙКАТО НЕ Е МОНТИРАН НА ВХОДА, ВОДАТА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ КЪМ ВИК системата.
0
 
 
Естествено! Най-често го правят в тръстика.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кауфланд
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: